Ga naar de inhoud

Nationale Balkon Beweegdag

Professionals

Op vrijdag 20 mei 2022 organiseert het Nationaal Ouderenfonds de derde Nationale Balkon Beweegdag! Het is de grote finale van de OldStars VitaliteitSpelen: de nationale beweegweek voor ouderen. Sport- en beweegprofessionals en vrijwilligers organiseren bij 250 woon- en zorglocaties het meest toegankelijke evenement van het jaar voor álle ouderen. Van bewegen tot dansen, bingo of zingen, alles kan en mag op Balkon Beweegdag.

Samen met onze partners Menzis, VML, WijBuurtsportcoaches, KNGF, SportVibes en alle ambassadeurs maken we er het grootste Balkonfeest van Nederland van! Doe je mee?

Doe mee!
Ga je dit jaar (weer) meedoen als initiatiefnemer? Je kan je nu opgeven voor deze derde editie! Meld je nu aan, dan loop je dit feest niet mis. Wij helpen je met inspiratie en de voorbereiding, je kan direct aan de slag. Aanmelders ontvangen een digitale toolkit met tips, handleidingen en flyers. De eerste 50 aanmelders van een beweegactiviteit ontvangen het unieke VitaliteitSpelen t-shirt pakket!

Aanmelden >

Dit is ‘Balkon Bewegen’

Balkon Bewegen staat voor: veilig en toegankelijk samen bewegen, gezelligheid met medebewoners, plezier en een activiteit waar iedereen aan mee kan doen. Bekijk de aftermovie van 2021!

Vrijwilligers en professionals (waaronder docenten Sport en bewegen 55+, fysiotherapeuten, buurtsportcoaches, OldStars en bewegingscoaches) gaan op Balkon Beweegdag langs woon- en zorgcentra om ouderen een gezellige en sportieve ochtend te laten beleven op hun balkon of in de tuin. Het balkon staat symbool voor de toegankelijkheid, openheid en het gezellige karakter van deze feestelijke dag. En we zetten uiteraard alle deelnemers in het zonnetje!

60% van de deelnemende ouderen van 2020 geeft aan door Balkon Bewegen geïnspireerd te zijn geraakt om ook in coronatijd te (blijven) bewegen. Daarnaast zetten sommige buurtsportcoaches de Balkon Beweegactiviteiten ook de rest van het jaar voort. (Infographic Balkon Beweegdag 2020).

Alles kan en alles mag

Het ‘balkonbewegen’ mag je als professional of vrijwilliger samen met de ouderen vrij invullen. Vind je het leuk om te dansen? Organiseer dan een balkon danssessie op locatie. Wil je liever een spel doen? Doe samen bijvoorbeeld een leuke balkon bingo. Of maak samen muziek met bewoners in een balkon orkest! Saamhorigheid en solidariteit staan centraal, met z’n allen maken we er een groot feest van.

Meld jouw balkonsessie nu aan!

Doe je mee aan de Nationale Balkon Beweegdag 2022? Meld je nu aan! Dan ben je verzekerd van:

  • een handige online toolkit
    met inspiratie, tips, pr- & communicatiemateriaal en handvatten volgens de coronarichtlijnen

Jij organiseert een geweldig Balkon Beweegfeest op jouw locatie, wij helpen je met materialen, advies en tips en alle ouderen krijgen een geweldige dag!

Aanmelden >

Ambassadeursteam

Ook dit jaar zet een enthousiast team van bekende ambassadeurs zich in om de dag van een extra feestelijk tintje te voorzien. Zij gaan op Balkon Beweegdag met professionele en vrijwillige balkonsessieleiders mee naar hun locaties. In de komende weken maken we de ambassadeurs bekend.

Volg ons op Facebook

Het doel van Nationale Balkon Beweegdag

Het Nationaal Ouderenfonds wil met de Nationale Balkon Beweegdag de verschillende bestaande initiatieven in het land bundelen en op één dag zoveel mogelijk ouderen in beweging brengen en een gezellige, positieve ochtend laten beleven. Deze dag is de grote finale van de OldStars VitaliteitSpelen: de nationale beweegweek voor ouderen. Tijdens de VitaliteitSpelen van 16 tot 20 mei 2022 vraagt het Ouderenfonds aandacht voor de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen, samen met partners SportVibes, Menzis, VWS, VML, KNGF en WijBuurtsportcoaches.

Het Ouderenfonds maakt mogelijk dat ouderen een leven lang kunnen blijven bewegen en ziet sport als een middel is voor belangrijke sociale verbinding. Deze behoefte van ouderen blijkt ook uit onderzoek van het Mulier Instituut. Het Nationaal Ouderenfonds doet daarom met haar OldStars een oproep aan politiek en beleidsmakers om nu te investeren in de mentale en fysieke weerbaarheid van ouderen. Lees meer over onze oproep

Wil je meer informatie? Neem dan contact op via oldstars@ouderenfonds.nl

Aanmelden >

Partners Nationale Balkon Beweegdag