Blog
Eerste OldStars trainerscursus van start!

Woensdag 13 september was de dag van een nieuwe doorbraak voor OldStars walking football: als onderdeel van het Beweegfestival in Noordwijk, werd namelijk de eerste OldStars-trainerscursus aangeboden. Op de velden van voetbalvereniging SJC kwamen deelnemers en trainers uit verschillende windstreken bij elkaar om nieuwe OldStars-trainers op te leiden.

Oefening baart kunst 

Een groep van vijftien dolenthousiaste voetbaldieren onderging de oefenvormen met veel toewijding. “Natuurlijk heb je je eigen manieren van training geven. Het is vooral heel leerzaam om te zien welke vormen nog meer mogelijk zijn en hoe andere trainers het benaderen. Dat geeft weer nieuwe motivatie”, sprak Raymond Lempers, trainer van OldStars Katwijk, na afloop. Raymond had als een van de cursisten de eer om onderdeel te zijn van de primeur.

De cursus werd mogelijk door een samenwerking tussen het Nationaal Ouderenfonds, docent Bart Logchies en fysiotherapeut Rene Wormhoudt. De voornaamste doelen: delen van kennis en het overdragen van manieren van plezierig en verantwoord bewegen voor de doelgroep.

Verschillende oefenvormen 

Handbal was een van de oefenvormen, welke uitgebreid werd geëvalueerd. “Hoe kunnen we deze vorm nog uitdagender maken?”, luidde de vraag van docent Logchies.  Antwoorden op zijn vraag leverden waardevolle suggesties op, zoals het verplichten van het roepen van je naam voordat je de bal mag ontvangen. “Het verplichten van minimaal vijf keer overspelen voordat je mag scoren”, was een andere aanvulling.

“In deze vorm zitten veel leuke spelelementen. Het leuke is dat je het gaat ervaren zodra je het zelf speelt. Goed met elkaar communiceren vormt een belangrijk onderdeel, wat ook van belang is op het voetbalveld”, sprak fysiotherapeut Wormhoudt samenvattend. Hij had voor de gelegenheid een speciale materialentas meegenomen. Deze tas bevat verschillende sportattributen die de vormen afwisselend en uitdagend maken.

De materialentas 

Deze OldStars-materialentas speelt een belangrijke rol in de cursus. Het handbalspel werd gespeeld met een voetbal, een American football, een handbal en een tennisbal. Langzaamaan voegde Wormhoudt meer uitdaging toe. Hierdoor werden de hersenen van de deelnemers continue gekraakt. “Als je de communicatie in jouw team wilt gaan bevorderen, kun je deze vorm heel mooi inzetten”, vertelde Logchies.

Basiselementen 

In de trainerscursus werd aandacht gegeven aan de basiselementen voor het trainen van de OldStars-doelgroep: Spelers in beweging laten komen, interactie tot stand brengen en vormen leren die voor iedereen uit te voeren zijn. Ongeacht leeftijd of lichamelijke gesteldheid!

Louis Verweijen, OldStars-trainer bij vier verschillende verenigingen in De Achterhoek, nam de volgende oefening voor zijn rekening. “We gaan een positiespel spelen met kaatsers. Hierbij blijft de bal op de mat en gaat ie in een kleine ruimte van voet naar voet.”

Ogenblikken later werd een nieuw element toegevoegd. Wormhoudt legt pionnen neer om een doeltje te maken, waardoor scoren nu ook mogelijk is. Goals vielen er echter weinig. “Hoe kunnen we deze vorm nou veranderen zodat er wel doelpunten gemaakt worden?”, sprak Logchies. “Nog een doeltje aan de ruimte toevoegen, aan de andere kant van het veldje”, riep Koen de Jong van De Foresters uit Heiloo.

Word ook OldStars trainer! 

De deelnemers konden terugkijken op een leerzame én sportieve dag. Aan het einde van de dag verlieten de trainers het veld met een eigen materialentas, wat als basis en hulpmiddel dient voor hun toekomstige OldStars-trainingen. Ook geïnteresseerd in een trainerscursus? De volgende cursus staat gepland op woensdag 15 november in Zeist. Deelname is gratis en aanmelden kan via info@oldstars.nl.

 

 

Het aantal Walking Footballers in Noord-Holland groeit. Diverse verenigingen hebben interesse om de vorm te omarmen en het mogelijk te maken. Om dit kracht bij te zetten ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds een proactieve aanpak. Met als doelstelling om meer verenigingen actief te krijgen in de regio. Dit wordt ondersteund door de Riki Stichting. De Riki Stichting bedenkt, organiseert en financiert projecten die het welbevinden van senioren verbeteren. Andere partners in het project OldStars Walking Football zijn Menzis, Van Boxtel Hoorwinkels en Fonds NutsOhra.

Tekst: Stefan Baars

Blogs
16200 Uren gesport
9072000 Calorieën verbrand
106 Clubs lid
405 Deelnemers lid
Samen hebben wij dit gerealiseerd!