fbpx

Ed Wilschut zet ziel en zaligheid in voor OldStars volleyball

“Je ziet ze gewoon steeds beter worden”

OldStars volleyball is misschien wel de sport voor ouderen die de meeste aangepaste spelregels kent. Niet springen, niet blokken en bovenhands serveren mag ook niet. En na drie gewonnen punten moet iemand anders opslaan. Ook het net hangt wat lager en het veld kleiner. De grote animator en bedenker achter dit nieuwe blad aan de OldStars boom is Ed Wilschut. “Ik ben een idealist en hoop dat OldStars volleyball zich als een olievlek verspreidt over het land.”

Wilschut is 68 jaar, woont in het Groningse Ezinge en kan naar eigen zeggen het volleybal niet loslaten. Zijn ouders vonden dat hij moest gaan sporten, maar zowel voetbal als basketbal waren niet aan hem besteed. Volleybal juist wel. Ook omdat hij het wel aardig kon. Tegenwoordig speelt hij nog in het tweede herenteam van Voklubol in het nabijgelegen Oldehove, heeft hij nog een damesteam onder zijn hoede in Groningen en is hij de trainer van het allereerste OldStars volleyballteam van Nederland.

Ambassadeurs

“Je had hier walking football en ik dacht toen van dat moet met volleybal toch ook kunnen? Vervolgens ben ik eens wat oud-volleyballers gaan bellen of ze interesse hadden, want die persoonlijke benadering werkt toch echt het beste. Daarna heb ik Auke en Henny Vonck benaderd. Twee oudgedienden met een groot volleybalnetwerk in de buurt. Zij zijn een soort ambassadeurs, terwijl ik het organisatorische gedeelte voor mijn rekening neem. Dat werkt prima. We vinden het leuk, we zijn enthousiast, maar je moet er wel werk van maken.”

“Vlak voordat Corona uitbrak – het Ouderenfonds was inmiddels ook enthousiast en aangehaakt – hebben we op een maandagavond een proeftraining gedaan. Ik had zelf ook geen idee hoe dat zou lopen, maar de animo was meteen groot. Ik had een oproep gedaan in een paar plaatselijke krantjes en wat informatie op de Facebookpagina gezet van Voklubol. Je ziet toch dat het vaak oud-volleyballers zijn die reageren, die soms vijftig jaar niet meer gespeeld hebben of destijds door een blessure zijn afgehaakt. We hebben nu zo’n vijftien deelnemers, variërend van 60 tot 78 jaar.”

Maandag 14 september was het dan zover. De officiële kick-off in Oldehove. In de hal van de club. Een half uurtje een warming-up, gevolgd door partijspel, onder leiding van Wilschut. Natuurlijk ontbrak een drankje en een gezamenlijk praatje na afloop niet.
“Het is wel belangrijk dat je OldStars volleyball onderbrengt bij een bestaande vereniging. Verzekeringstechnisch is dat handig, maar zeker ook vanwege de kantinefaciliteiten. Je weet dat die mensen echt geen voorzitter of penningmeester gaan worden, maar misschien willen ze wel een team trainen of een activiteit organiseren. Deelnemers gaan bij ons tien maanden lang een tientje betalen, daar zit de zaalhuur bij in. Het allerbelangrijkste is naast sportief bezig zijn, dat ze er lol in hebben. Het plezier staat altijd voorop en het mooie is ook dat je de deelnemers gewoon steeds beter ziet worden. ”

Zie in deze link de reportage van RTV Noord

Droom

Wilschut is naar eigen zeggen een autodidact, een idealist en spreekt zelfs over een droom die uitkomt. “In een dorp als Oldehove of Ezinge is er meer sociale kennis. Mensen kennen elkaar of die ene kent wel weer die andere. In de stad moet je het denk ik meer hebben van veel PR. Waar het nu écht omgaat is naamsbekendheid. Deze vorm van OldStars sport kan overal van de grond komen. Sterker nog, ik hoop dat OldStars volleyball zich als een olievlek verspreidt over het hele land.”

 

Terug naar nieuws