Nieuws
Eerste Multiculturele OldStars walking football-festival vindt plaats in Leeuwarden

In Leeuwarden wordt op donderdag 27 september de eerste editie van een Multicultureel OldStars walking football-festival georganiseerd. Meer dan dertig teams met 55-plussers van uiteenlopende culturele achtergronden komen die dag bij elkaar in het stadion van Cambuur Leeuwarden, de club uit de Keukenkampioen-divisie.

Het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Cambuur Verbindt, Sport Fryslân, de KNVB en Stichting Kulturele Haadstêd 2018 trekken voor dit evenement samen op. Het festival vindt tevens plaats in het kader van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

OldStars walking football
OldStars walking football is een variant op het reguliere voetbal. Bij dit speltype mag er alleen gewandeld worden en dus niet gerend. Dit om blessures te voorkomen en 55-plussers de mogelijkheid te bieden om zo lang mogelijk te kunnen blijven voetballen. De nadruk ligt op het positiespel en het is het de perfecte variant voor mensen die lang niet hebben gevoetbald of nu pas willen beginnen met voetbal. Plezier en sociale contacten staan bij OldStars walking football voorop.

Het Nationaal Ouderenfonds is, in samenwerking met de KNVB en de Eredivisie, een landelijke projecteigenaar van de snelgroeiende spelvorm. Meer informatie, nieuws en ontwikkelingen over het concept is te vinden op www.oldstars.nl.

Multicultureel in de Culturele Hoofdstad van Europa
Tijdens het evenement spelen de deelnemende teams in toernooivorm tegen elkaar. Zij vertegenwoordigen een mix van culturen met afvaardigingen van steden en regio’s en van diverse achtergronden. Zo verwelkomen de partners onder meer de Brabantse, Javaanse, Friese, Antilliaanse, Iraanse, Twentse, Turkse, Limburgse, Marokkaanse en Rotterdamse OldStars.

De deelname is vrijwillig en de partners zijn blij met de enthousiaste reacties van de aanwezige teams. De partners benadrukken dat initiatiefnemers, ongeacht achtergrond of regio, op eigen initiatief een team konden samenstellen voor het festival.

“Wij ervaren dat OldStars een laagdrempelige manier is om mee te doen en te participeren in de maatschappij, voor allerlei culturen. De deelnemende teams zijn trots zijn op hun roots en op 27 september komt dit samen op het voetbalveld. Op die dag staat saamhorigheid centraal”, deelt Johan Annema. Hij is landelijk projectleider OldStars walking football voor het Nationaal Ouderenfonds en onder meer verantwoordelijk voor de werving van de deelnemende teams voor het evenement

Programma-aanpak OldStars
In de programma-aanpak van OldStars streven de projecteigenaren ernaar walking football verder uit te rollen onder de kernwaarden “meedoen, verantwoord bewegen, ontmoeten en zelfredzaamheid”. Het evenement in Leeuwarden draagt bij aan deze waarden. In de praktijk en uit onderzoek blijkt dat de spelvorm een positief effect heeft op zowel de lichamelijk als mentale gesteldheid van de deelnemers. Deelname is laagdrempelig en biedt de deelnemers een nieuw sociaal netwerk.

In samenwerking met Fonds Nuts Ohra (FNO) trekt het Ouderenfonds op om met behulp van het programma meer ouderen met een migrantenachtergrond te binden aan de spelvorm. Onderzoek van de Amsterdamse GGD wijst uit dat de eenzaamheidsproblematiek en mentale en/of fysieke uitdagingen meer spelen bij ouderen met een migratenachtergrond dan bij ouderen met een Nederlandse achtergrond.

De samenwerkende partners zijn verheugd over het feit dat de oud-professionele voetballers Nuelson Wau, Ugur Yildirim, Foeke Booy en Sonny Silooy een ambassadeursrol voor het evenement vervullen. Silooy en Yildirim zijn in ieder geval aanwezig in Leeuwarden. Het evenement vindt plaats op de eerste dag van de Week tegen Eenzaamheid, die begint dit jaar op donderdag 27 september en eindigt op zaterdag 6 oktober. Daarnaast staat het evenement gepland in de Nationale Sportweek.

Wil jij een ook een team samenstellen om een regio of een achtergrond te vertegenwoordigen bij dit bijzondere evenement? Neem dan contact op met het landelijke projectteam OldStars walking football, via info@oldstars.nl.

Adres en programma
Tijdens het festival is ruimte voor muziek, lekker eten en uiteraard veel OldStars walking football. Het welkomstwoord is gepland om 13.15 uur en de afsluiting is rond 17.30 uur. Het adres van het Cambuurstadion is Cambuurplein 44, 8921 RG Leeuwarden.

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels, Riki Stichting en FNO.

 

Overig nieuws
Toon meer nieuws