Nieuws
Evaluatie cursus spelbegeleiding zet aan tot vervolg

Dit jaar is een start gemaakt met een cursus spelbegeleiding OldStars walking football. Tijdens evenementen bij SEV in Leidschendam, De Foresters in Heiloo en bij FC Groningen hebben de eerste cursusgroepen zowel de theorie als de praktijk van de cursus ervaren. Uit de evaluatie blijkt dat het project is geslaagd en dat het potentie heeft.

Liefst 43 deelnemers volgden de cursus in deze eerste fase. De opleiding is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en de KNVB om het OldStars-programma verder te ontwikkelen. Op het gebied van spelregels en om de doelgroep op meerdere onderdelen te laten meedoen binnen de spelvorm OldStars walking football.

Positieve feedback
Positieve punten uit evaluatie zijn er volop. Zo ervaren deelnemers de combinatie tussen een theoriegedeelte in de ochtend en een praktijkgedeelte tijdens een OldStars-evenement in de middag, als heel waardevol. Verder is de samenwerking tussen de docenten en de cursisten goed.

In de categorie randvoorwaardelijk zijn de deelnemers en de docenten bijzonder goed te spreken over de gastvrijheid van de ontvangende verenigingen.

Aandachtspunten
De cursisten geven verder aan dat de combinatie van spelregels met het gedachtegoed soms lastig is. Wanneer staat de regel centraal en hoe handelen we hier naar? Ook om de sociale aspecten van OldStars te bewaken. De cursus toont verder aan dat een aantal regels aangescherpt kan worden.

Daarbij vertellen de deelnemers dat de mogelijkheid om in te dribbelen bij een hoekschop meer aandacht verdient. Bovendien vraagt de groep zich af wat te doen zodra een speler constant voor het eigen doel blijft staan. Een ander ontwikkelpunt is het geven van meer gerichte aandacht aan spelsituaties die veel voorkomen bij OldStars walking football.

Fase twee
Met behulp van de evaluatie van de cursus kunnen de KNVB en het Nationaal Ouderenfonds het programma aanscherpen en verbeteren. De positieve ervaringen stimuleren de landelijke organisaties om na de zomermaanden nieuwe cursusdagen voor spelbegeleiding in te plannen, waaronder in het zuiden van het land.

De verwachting is dat de planning voor fase twee in augustus bekend wordt. Tijdens de volgende bijeenkomst van de landelijke spelersraad gaan verschillende spelsituaties besproken worden, om vervolgens te bespreken of aanpassingen in de regels wenselijk zijn. De cursisten krijgen de komende weken de vraag toegestuurd of ze op de lijst willen voor spelbegeleider. Deze wordt gepubliceerd op www.oldstars.nl.

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels, Riki Stichting en FNO.

Overig nieuws
Toon meer nieuws