Agenda

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verdiepingscursus OldStars Sport 4 en 18 mei

18 mei @ 09:00 - 15:30

Uitnodiging ASM-OldStars instructeur opleiding

Beste OldStars-trainer en/of -begeleider,
Graag nodigen we je namens het Nationaal Ouderenfonds en Athletic Skills Model (ASM) van harte uit deel te nemen aan de verdiepingscursus tot ASM-OldStars instructeur. Deze verdiepingscursus is met name geschikt voor iedereen die als trainer/begeleider actief is of wil worden, binnen een OldStars sportvariant als hockey, handbal, tennis, korfbal, rugby, tafeltennis en/of basketbal. Na het succes van de OldStars opstartcursus wordt nu een vervolg gegeven via deze verdiepingscursus tot ASM-OldStars instructeur. Uit ons onderzoek blijkt dat veel trainers en begeleiders de wens hebben om in een training van OldStars Sport te kunnen differentiëren aan de hand van het ASM.

Deze verdiepingscursus wordt gehouden op 4 mei en 18 mei 2020, van 9.30-15.30 uur bij KZ/ THERO4U in Koog aan de Zaan en deze wordt aangeboden door de grondlegger van het ASM, René Wormhoudt.  Deze cursus is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en wordt ondersteund door een 6- tal sportbonden, te weten: KNLTB, Rugbybond Nederland, NTTB, NHV, KNKV en KNHB.

Achtergrond OldStars Sport en ASM
Uitgangspunt van OldStars is het leveren van een positieve bijdrage van het verenigingsleven aan de levenskwaliteit van ouderen. De spelvarianten geven senioren de mogelijkheid om op hun eigen niveau mee te (blijven) doen in en rondom de sportvereniging. Vanuit de ASM-visie worden beweegvormen ingezet om ouderen fitter, gezonder te maken en te houden en beter te laten bewegen. Sociale activatie, cognitieve uitdaging en plezier worden gecombineerd middels aangepaste spelvormen. Dit model dient als basis voor alle aangepaste spelvormen van OldStars. Beweegstrateeg René Wormhoudt en zijn team zullen begeleiders en/of trainers opleiden om het ASM toe te passen binnen OldStars Sport.

Welke bijdrage levert deze verdiepingscursus en welke ureninzet is er?
Met behulp van deze verdiepingscursus ontwikkel je een beter inzicht in de doelgroep. Daarbij doe je kennis en vaardigheden op om beweeg- en spelvormen aan de OldStars-training toe te voegen. Je zult ermee bereiken dat iedereen met nog meer plezier meedoet aan de spelvormen en op zijn of haar eigen niveau kan participeren. De onderdelen worden tijdens deze dag besproken en gedemonstreerd. Via deze cursus word je opgeleid tot ASM-OldStars instructeur. Naast de contactmomenten van 12 uur is er ook 12 uur zelfstudie voor huiswerk en voorbereiding. Hiervoor wordt een werkboek met opdrachten uitgereikt.

Welke voorwaarden zijn er om deel te nemen en wie is de docent?
Om deel te nemen aan de verdiepingscursus heb je een vooropleiding nodig. Het ASM-OldStars instructeurschap is ontwikkeld voor iedereen die in het bezit is van een onderwijsbevoegdheid, diploma fysiotherapie en/of het diploma trainer/coach in een tak van sport dan wel bevoegd is in zijn of haar sport training te geven De opleiding is complementair aan reeds aanwezige kennis en kunde van de kandidaat in sport en bewegen. Wij adviseren dat de deelnemer minimaal 2 jaar trainerservaring heeft (methodisch en didactisch). Daarnaast is het noodzakelijk dat de deelnemer geschoold is, of zich op korte termijn laat scholen door het doen van een EHBO / AED cursus.

Voor de opleiding ASM-OldStars staat het volgende docententeam klaar:
Rene Wormhoudt is een van de grondleggers van het Athletic Skills Model en van de innovatieve beweegaccommodaties (Skills Garden). Hij heeft 24 jaar ervaring met de jeugd en het eerste team van de AFC Ajax. In de jeugdopleiding heeft hij daar van 2005 tot 2012 de visie van het ASM zelf neergezet. Daarnaast heeft hij ervaring opgedaan in diverse andere sporten als basketbal, handbal, zwemmen en American Football. Hij is opgeleid als fysiotherapeut en is van 2003 tot 2012 conditie- en hersteltrainer geweest van het eerste team van AFC Ajax. Sinds 2012 is hij conditie- en hersteltrainer bij het Nederlands elftal (KNVB).

Prof. dr. Geert Savelsbergh is een van de grondleggers van het Athletic Skills Model. Hij is hoogleraar aan de afdeling Bewegingswetenschappen, VU Amsterdam, en lector Talentontwikkeling, Hogeschool van Amsterdam. Hij houdt zich onder ander bezig met perceptueel-motorisch leren en het zoeken naar ‘key-indicators’ (zoals bijvoorbeeld kijkgedrag; spelinzicht) voor talent-identificatie en -ontwikkeling. Hiernaast heeft hij vele jaren gewerkt als jeugd voetbaltrainer en speciale affiniteit met diverse balsporten waaronder voetbal, tennis, cricket, hockey en golf.

Yordi Vermaat diende zes jaar binnen het Korps Mariniers. Hierna heeft hij de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO Amsterdam) met het predicaat cum laude en als honours student afgerond. De implementatie van de ASM Adaptaball stond centraal in zijn afstudeeronderzoek. Yordi heeft gewerkt als fysieke trainer van judoka’s binnen het RTC Noord West en bij VOC Amsterdam (handbal). Nu is hij fysieke trainer bij Kyokushin Karate en rolstoelhockey. Daarnaast opleidingsdocent binnen het CIOS Haarlem/Hoofddorp en werkzaam bij het Athletic Skills Model.

Bart Logchies is voetbaltrainer en docent bij de KNVB voor TC1 en docent bij de Ajax Coaching Academy. Hij is de afgelopen jaren trainer geweest van diverse verenigingen in de top van het amateurvoetbal, waaronder AFC, Argon, Ajax, KBV en JOS Watergraafsmeer. Daarnaast heeft hij ervaring met het begeleiden van diverse maatschappelijke projecten als Tijd voor Sport. Bovendien is hij Worldcoach bij de KNVB.

Christian Spekreijse heeft de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO Groningen) gedaan. Hij is werkzaam als trainer/coach op diverse vlakken waaronder schaatsen, fitness, volleybal en hockey. Christiaan heeft ruime ervaring met trainen van ouderen en heeft ASM projecten in het buitenland gedraaid.

Hoe ziet het programma van de verdiepingscursus eruit?

Duur van de cursus                       12 contacturen
Tijdstip aanvang                             09:00 uur (inloop met koffie/thee) en 09.30 start
Tijdstip einde                                  15:30 uur
Locatie                                             KZ/ THERMO4U, Wezelstraat 7, 1541 LZ, Koog aan de Zaan

Accommodaties                             Besprekingsruimte voor het theoriegedeelte
Binnenhal en eventueel kunstgrasveld buiten, kleedkamer en douchefaciliteiten.

Vereiste kleding                             Sportieve kleding en schone sportschoenen voor binnen en kunstgrasschoeisel voor buiten.

Bij de vereniging kun je gratis parkeren. Het programma van de cursus start om 09:30 uur. Het programma heeft een theoriegedeelte (binnen) en een praktijkgedeelte (buiten). De cursus is zowel van theoretisch als praktisch van aard.

Certificaat
Voor het volgen van de verdiepingscursus wordt een certificaat uitgereikt. De accreditatiepunten worden in overleg met de aangesloten sportbonden aangevraagd.

Vragen/aanmeldingen
Voor inhoudelijke vragen/aanmeldingen of opmerkingen over de cursus graag contact opnemen met Johan Annema via info@oldstars.nl en/of 06-14443420.

Met vriendelijke groeten,

Nationaal Ouderenfonds en ASM
Johan Annema
06-14443420
j.annema@ouderenfonds.nl

Oldstars nieuws

Meer nieuws