Nieuws
Feyenoord Basketball stimuleert kameraadschap onder ouderen

Hand in Hand, Kameraden
Hand in Hand, voor Feyenoord 1
Geen woorden maar daden
Leve Feyenoord 1

Het bekende strijdlied van Feyenoord. Gebaseerd op kameraadschap. Een bijzonder woord is dat eigenlijk. Volgens de Van Dale betekent het ‘makker, vriend’ en is het met name een aanspreekvorm onder communisten. Onder mensen die veel waarde hechten aan gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid, zonder een onderscheid tussen klassen.
Dit kameraadschap past precies binnen de gedachte van OldStars. Samen bewegen, samen lachen en samen huilen. Hand in hand, zoals ze dat in Rotterdam mooi verwoorden.

Voorloper
Met deze achtergrond is het dan ook niet verwonderlijk dat Feyenoord Basketball vooroploopt onder de Eredivisie Basketballclubs als het gaat om het stimuleren van het bewegen onder ouderen. Bij Feyenoord Basketball spelen ouderen Walking Basketball. Een nieuwe sport in de wereld van OldStars. Het Nationaal Ouderenfonds en Feyenoord Basketball willen hand in hand deze sport verder op de kaart zetten.

Feyenoord walking football aanleiding
Paul de Vos, directeur Feyenoord Basketball, beschrijft hoe ze bij zijn club zijn begonnen met walking basketball. “De walking football spelers van Feyenoord vroegen ons of we eens een basketbaltraining voor ze konden organiseren. Dat hebben we gedaan, en dat was een groot succes. We hebben ze tevens direct uitgenodigd om een Eredivisiewedstrijd bij ons te komen kijken. Op deze manier hadden we direct een hele leuke band met een nieuwe doelgroep voor ons, de ouderen in Rotterdam.”

“Toen we het verzoek van de OldStars van Feyenoord kregen, in februari 2018, zijn we direct op het internet gaan zoeken wat er te vinden is over walking basketball. We stuitten op filmpjes uit Engeland. Hier hebben we onze eigen draai aan gegeven. Vervolgens zijn we gestart met een groep ouderen aan de andere kant van de stad. Nu zijn we een jaar verder en wordt er met succes bij ons wekelijks walking basketball gespeeld.”

Seizoenskaart
“Het mooie is -vertelt de Vos enthousiast verder- dat er nu een vast clubje supporters is ontstaan, die ook nog eens seizoenskaarten hebben gekocht. Ze maken er samen dus ook nog eens een leuk uitje van. Dit toont aan dat het veel meer is dan dat potje walking basketball. Wij zeggen altijd, het sociale staat voorop. Daar moet het om gaan. Dit willen wij ook uitstralen als we het concept samen met het Ouderenfonds verder gaan uitrollen in Nederland.”

Droom
“Als je me vraagt hoe ik de komende jaren zie, dan zou het heel mooi zijn als we 10/15 walking basketball clubs in Nederland hebben. Competitie of toernooien hoeft van mij allemaal niet. Het moet vooral leuk blijven onderling. Kijk, dat clubje dat wij nu bij elkaar hebben, die hebben het fijn met elkaar. Het zou fantastisch zijn als er meer van dat soort clubjes ontstaan in Nederland”-besluit de Vos zijn verhaal.

Startsein op 18 april in Rotterdam
Johan Annema, landelijk projectleider van OldStars Sport, haakt hierop aan. “Met het initiatief van Feyenoord Basketbal zien we dat er ook potentie is om walking basketball in Nederland van de grond te tillen. De komende maanden gaan we met dit goede voorbeeld aan de slag om andere verenigingen enthousiast te maken en walking basketball verder te verspreiden.”
Op donderdag 18 april 2019 wordt het officiële startsein gegeven voor OldStars walking basketball in Nederland door Feyenoord Basketball en het Nationaal Ouderenfonds.  Dit vindt plaats in Sportcentrum Rotterdam bij de wedstrijd Feyenoord Basketball tegen Donar Groningen. Met deze ondertekening wordt het startsein gegeven voor de verdere verspreiding van walking basketball in Nederland.

Update: beleef OldStars walking basketball door de video van 18 april te bekijken.

 

OldStars Sport
Het Nationaal Ouderenfonds neemt de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving en lanceert na OldStars walking football de komende maanden een aantal nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers. Het gaat om OldStars walking hockey, OldStars tennis, OldStars walking handball en OldStars walking basketball. De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië waar walking football en andere varianten al jarenlang breed omarmd worden.

Met de uitbreiding van het OldStars aanbod maakt het Ouderenfonds met onder ander partner Menzis de volgende stap in de landelijke ontwikkeling van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezond en fit blijven en socialisatie in en rondom de sportvereniging als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder ruim 1 miljoen ouderen in Nederland centraal.

De OldStars beweegstrategie
De rode draad van de OldStars formule is de positieve bijdrage van het verenigingsleven aan de levenskwaliteit van ouderen. De eerste stap die het Nationaal Ouderenfonds met het project OldStars hierin ooit maakte was de lancering van OldStars walking football, een primeur in Nederland die vijf jaar geleden werd geïntroduceerd in Nederland.

Walking Basketball

Spelers tijdens de training van walking basketball

Overig nieuws
Nieuws
Nederland is toe aan de derde helft

De derde helft, een bekend begrip in de sportwereld. Gezelligheid, humor, napraten, elkaar ontmoeten. Langer blijven hangen dan gepland. Verhalen […]

Lees meer
Toon meer nieuws