WordPress databasefout: [Table 'db268907_oldst_live.old_pollsq' doesn't exist]
SELECT * FROM old_pollsq

Nieuws
Gedetineerden PI Lelystad maken kennis met walking football door clinic van OldStars

Geen catacombe, kleedkamers met borstels voor de noppen of een scorebord bij een recente demonstratie van OldStars walking football. In de penitentiaire inrichting van Lelystad ontmoetten afgelopen maandag OldStars uit het land gedetineerden. Voor een potje walking football op het grote veld van de luchtplaats.

Gerko Brink, projectleider ‘Werk via Sport’ voor Dienst Justitiële Inrichtingen Nederland, liep al een tijdje rond met een idee om de spelvorm te introduceren binnen het gevangeniswezen. In zijn functie houdt hij zich bezig met het creëren van nieuwe sociale netwerken via sport, voor mensen die een straf uitzitten. Met als uiteindelijke doel om dat sociale netwerk om te zetten in (vrijwilligers)werk.

“Ze vonden het fantastisch”
Brink zocht voor het idee contact met Johan Annema, de landelijke projectleider OldStars walking football voor het Nationaal Ouderenfonds. Ze wisselden het idee uit en organiseerden in samenwerking een clinic. Zes gedetineerden van de penitentiaire inrichting maakten kennis met de vorm voor 55-plussers, door een demonstratie van doorgewinterde OldStars. “De spelers vonden het stuk voor stuk fantastisch”, vertelt Brink.

In zijn rol voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie bemiddelt Brink veel voor de gevangen. Voor vrijwilligerswerk bij amateurverenigingen en werk in stadions bij BVO’s bijvoorbeeld. Bij tevredenheid in de sportorganisatie is de afspraak dat diezelfde organisatie binnen haar netwerk op zoek gaat naar betaald werk voor de ex-gedetineerde.

Zelfgemaakte soep
Met zelfgemaakte soep werden de OldStars afgelopen maandag verwelkomt in Lelystad. “De uitgenodigde OldStars kwamen binnen bij de leefafdeling van de inrichting, het cellencomplex eigenlijk”, zegt Brink. Alvorens walking football werd gespeeld was er een mogelijkheid om cellen van binnen te bekijken.

Onlangs dook hij in cijfers over de leeftijd van gedetineerden. Het leverde hem een nieuw inzicht op: het aantal ouderen dat vastzit neemt toe. Brink: “Ik hield een lijst met 550 mensen over die voor OldStars walking football in aanmerking komen. Dat aantal is zonder zedendelinquenten. Hoe mooi zou het zijn als voor die groep walking football een wekelijkse activiteit in penitentiaire inrichtingen wordt?”

Kleinschaligheid als kracht
Hij is er vooral van overtuigd dat de spelvorm voor de ouderendoelgroep een kans is om een stap te maken, door een combinatie met vrijwilligerswerk bij sportverenigingen. “Ik zie dat een nieuw sociaal netwerk de kans om te vervallen in het oude leventje aanzienlijk verkleint. Deze vorm biedt dat nieuwe sociale netwerk, daarnaast is het ook nog eens goed voor de gezondheid.”

“De kracht van mijn successen zit in de kleinschaligheid. De slagingskans voor een goede re-integratie is groter als ik met kleine projecten een handjevol gevangen nieuwe kansen biedt. Een stap van weer meedoen, nieuwe mensen ontmoeten en dat omzetten in nuttige tijdsbesteding en (vrijwilligers)werk: bij OldStars walking football denk ik dat dat maatschappelijke effect kan ontstaan” aldus Brink.

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels en FNO

 

Overig nieuws
Netwerkbijeenkomst 28 maart
Nieuws
Netwerkbijeenkomst op 28 maart

Sv Overbos en het Nationaal Ouderenfonds organiseren op 28 maart een kennissessie over het programma -‘OldStars, gezond oud worden in […]

Lees meer
Toon meer nieuws