fbpx

Gold Stars Heracles Almelo en Steenwijk lopen warm voor OldStars walking football voor vrouwen

Steenwijk en Heracles Almelo treffen elkaar donderdag 17 september in Almelo tijdens een activiteit van Walking Football voor vrouwen. Beide teams spelen dan een wedstrijd. Oud-international Ben Wijnstekers is dan ook aanwezig. Hij is ambassadeur van Feyenoord en komt de deelnemers een hart onder de riem steken.

Op woensdagochtend maaien robotmaaiers het gras van het hoofdveld van vv Steenwijk, terwijl de voorzitter de grasmat prikt en prepareert. Aan de andere kant van de tribune, zijn mannen en vrouwen drukdoende met OldStars walking football. Het fanatisme klinkt aan alle kanten tijdens de gezamenlijke partij. Gastspeelster Arinda Tuller van Heracles Almelo doet ook mee. “Het gaat om het zelf ervaren, want het is vaak heel anders dan ze denken.”

OldStars walking football voor vrouwen. In Nederland en dus ook in Overijssel was Heracles Almelo de allereerste profclub die ermee van start ging en Steenwijk is tot nu toe de enige amateurclub. De Steenwijkse trainsters Sandra Lampe en Hilda Knol en Arinda Tuller doen samen hun enthousiaste verhaal om zo meerdere verenigingen over te halen om te beginnen met OldStars walking football voor vrouwen.

“In november 2018 zijn we gestart met een voorlichtingsbijeenkomst, waarvoor wij bijna iedereen in de doelgroep hadden aangeschreven. We wilden in Steenwijk beginnen met OldStars walking football voor mannen én vrouwen vanaf 60-plus. De animo was groot en dat op zo’n beetje de koudste dag van het jaar. Uiteindelijk zijn we in maart vorig jaar officieel gestart. Weer was het toen ontzettend koud en was de opkomst andermaal goed. Nu overleven we alles, dachten we toen”, aldus Lampe en Knol.

Aandachtspunt

Steenwijk pakt het OldStars walking football voor vrouwen maar wat serieus aan. Dat heeft inmiddels geleid tot ongeveer tien deelnemende vrouwen. Cambuur Leeuwarden kwam langs voor het verzorgen van een training, het Ouderenfonds stak organisatorisch de helpende hand toe én er was een demonstratie op De Markt tijdens het zogenaamde Kees Kist jaar in het centrum van Steenwijk. Oud-profs van Heerenveen, AZ en Ajax waren aanwezig en het OldStars walking football presenteerde zich aan de massaal opgekomen plaatselijke bevolking. “Je ziet dat er OldStars walking football Steenwijk op ons gesponsorde shirts staat en dus niet vv Steenwijk. Toch durven andere clubs hier in het dorp en in de gemeente Steenwijkerland het blijkbaar nog niet aan. Dat is wel een aandachtspunt.”

Bij Heracles Almelo durfden ze het ook wel aan: OldStars walking football voor vrouwen met Arinda Tuller als gedreven aanjager. “Ze noemen mij ook weleens opjager”, zegt ze lachend. In september 2019 werd het idee geopperd, de eerste bal rolde in januari van dit jaar. “Heracles pakt het heel serieus aan, soms trainen we zelfs in het stadion en we hebben een professionele trainer in de persoon van Jos van der Veen, die ons en de mannen traint. Verder komt de directeur elke keer langs voor een praatje en iedereen kreeg een tasje met Heracles spulletje. Het helpt wel dat we een profclub zijn. Deelnemers voelen zich dan toch meer verbonden met de club.”

Wandelen

Tuller laat tijdens het gesprek meerdere malen het woord verbinding vallen. “Ik werk in de zorg en dan kom je in aanraking met de doelgroep voor OldStars walking football. Bewegen in de buitenlucht is altijd goed voor ouderen en deelname kan ook een middel zijn tegen eenzaamheid. Het sociale aspect is en blijft dan ook enorm belangrijk. We zijn inmiddels al met een kleine twintig vrouwen boven de 40 jaar en naast voetballen wandelen we ook wekelijks. Het is een bont gezelschap, echt van alles wat en ze komen niet alleen uit Almelo, maar uit de wijde omgeving. Sommige vrouwen hebben zelfs nog nooit gevoetbald. We stimuleren om niet alleen te komen kijken, maar ook om mee te doen om OldStars walking football zo zelf te ervaren, want dan blijkt het toch echt heel anders te zijn dan gedacht.”

 

Terug naar nieuws