Helma Goedings ziet ‘De Derde Helft ouderen’ opbloeien

Het is een bijzonder gezicht, elke vrijdagochtend, in noordoost Utrecht. Terwijl de studenten in de stad uitbrakken van hun stapavond, lopen er 50 ouderen, één voor één, de ‘kantine’ van USV Hercules binnen. Om half 10 zitten de eerste ouderen al aan een bakje koffie. Om 10 uur begint het programma. Zoals gebruikelijk neemt voorzitter Fons Visser het woord en heet hij iedereen van harte welkom. Nieuwkomers in het bijzonder. Een korte terugblik op de week ervoor, om vervolgens een blik op het programma van de dag te doen. Iedereen mag doen waar hij of zij zin in heeft, daar komt het een beetje op neer bij De Derde Helft. Mensen die alleen een kopje koffie in de kantine willen drinken, doen dat. Mensen die een potje willen sjoelen, doen dat. Mensen die willen tekenen, doen dat. Allemaal in de sportkantine van USV Hercules. Of, in het paviljoen, zoals ze het zelf noemen.
Aan het paviljoen van USV Hercules zit ook een grote sportzaal verbonden. In die sportzaal staan tafeltennistafels en badmintonvelden de ouderen op te wachten. En in diezelfde sportzaal staat Helma. Helma Goedings (59). Ook wachtend op de ouderen. Wachtend op de ouderen die mee willen doen aan ‘fitness’ op de vrijdagmorgen. En dat zijn er elke vrijdag nogal veel, want Helma heeft iets bijzonders…

Fitness, geen ouderengym

“Haha ik noem mij inderdaad fitness-coach op de vrijdagmorgen”- begint Helma enthousiast haar verhaal. “Oudere mensen krijgen van iedereen te horen dat ze moeten blijven bewegen. Van de fysio, van de dokter. Maar weet je wat het is, als je bij de dokter of fysio komt, dan ben je patiënt. Patiënt betekent dat je hulp nodig hebt. Ouderen willen geen patiënt worden. Tuurlijk, het lichaam wordt minder, dat merk ik zelf ook al, maar als je 60 wordt, wil je geen patiënt worden. Je wil dan gewoon fitnessen. Fitness is een hartstikke hip woord. Als mensen zeggen, ik zit op ouderengym, dan klinkt dat een beetje suf. Als je zestig of zeventig bent, voel je je nog geen oudere, dan wil je eigenlijk nog gewoon mee doen. Het moet ‘hip’ zijn, dat je als oudere ook gewoon nog meetelt.”

Benaderwijze slaat aan

De ‘oudere’ benaderen vanuit mogelijkheden, in plaats van vanuit beperkingen. Dat is de benaderwijze van Helma. En die benaderwijze, slaat aan, gezien het aantal deelnemers op de vrijdagochtend. Ouderen hebben zelf de keuze wat ze gaan doen bij De Derde Helft van USV Hercules. De keuze valt voor veel deelnemers op fitness met Helma. “Elke week doen er 20 a 30 ouderen mee. Ik sta daar echt van te kijken. Hiernaast zit de sportschool, maar daar gaan ze niet naar toe. Daar staat vaak van die hippe muziek keihard aan, maar daar hebben ouderen niks mee. Ik begon de eerste keer ook met muziek, maar doe dat nu niet meer. Die muziek hebben we helemaal niet nodig. En ik merk dat de mensen het fijn vinden dat er geen muziek is. Het enthousiasme bij iedereen, daar krijg ik enorm veel energie van. De groep geeft mij energie, die ik weer terug kan geven aan hun. Ik vind het leuk, zij vinden het leuk, dat slaat aan op elkaar. 1 en 1 is twee he haha.”

Lekker met heupen zwaaien

Dat enthousiasme is van de gezichten af te lezen. Vooral tijdens het zwaaien met de heupen. Een aantal ouderen kijkt nog wat onzeker. Ervaren nog een bepaalde drempel. Dan klinkt daar weer de enthousiaste stem van Helma. “Niemand is hier, niemand ziet ons. Kom op, laat ze lekker zwaaien. We gaan nog een keer een bekende Mambo danser uitnodigen.” Iedereen lacht, iedereen ontspant, iedereen zwaait met de heupen, geen twijfelende gezichten meer. “Je mag doen wat je wil, zeg ik altijd. Wel een beetje uitdagen, maar de grens van ouderen is heel laag. Dus moet je daar rekening mee houden. Ik laat ze ook lekker met de kont naar achter bewegen, gewoon squatten. Meestal doe ik dat dan expres heel overdreven voor, met een knipoog haha. Dat waarderen ze wel, want dan zie je ze ineens allemaal met de kont naar achter bewegen en vol door de knieën gaan. Lachen toch? Haha ik vind dat prachtig.”

Bewegen tegen Parkinson en dementie

“Bewegen is echt essentieel. Voor iedereen, maar juist ook voor ouderen. Ik denk dat ze in de zorg nog een enorme inhaalslag moeten maken. Kijk, je ziet het met ouderen met bijvoorbeeld Parkinson of dementie, die mensen zijn onrustig, en willen eigenlijk bewegen. Dan zegt de verzorging, meneer ga maar even rustig zitten, neem een kopje thee. Maar dat is zo tegendraads, je moet juist zeggen, kom, we gaan even een flink stuk lopen. Want die mensen hebben dat onrustige gevoel en dat moeten ze uiten. Ik ben echt van de buitensport. Van de fitness, bootcamp. Het maakt echt niet uit wat je doet, spoorzoekertje met kaarten of met letters, verzin iets, maar beweeg! Dan wordt je ook niet stijf, of ouder.

Ouderen worden stoerder

Artrose wordt alleen maar erger als je met je been omhoog gaat zitten. Ik merk ook zelf dat ik ouder word en dat het minder gaat, maar als je gaat zitten, dan wordt het nog erger. Ik zou dit wel van de daken willen schreeuwen, maar ik kom er niet in, want het is allemaal medisch. We gaan ook heel voorzichtig om met ouderen. Ik zeg, kop omhoog, doe alsof je in de auto zit en achteruit inparkeert. Dan laat ik ze dan met hun nek bewegen. Ik probeer ze uit te dagen om zelf te ervaren dat ze nog veel kunnen. Achteruit inparkeren willen ze allemaal nog, maar dan moet je wel goed met je nek kunnen bewegen. Die bewegingen kan je ook gewoon trainen met fitness oefeningen. En dan merk ik dat ze het heel leuk vinden. Dan wordt het concreet. Laatst kwamen een aantal naar me toe, en zeiden -‘ik merk dat ik nu eigenlijk best wel veel weer kan’. Haha dat is toch gaaf?! De ouderen zijn gewoon stoerder geworden, en dat in een paar maanden tijd. Ik vind dat echt geweldig om mee te maken!”

Formule van De Derde Helft

“De Derde Helft vind ik zo ontzettend leuk. Ik vind dit zo’n goede formule. Dit is echt iets van deze tijd. Weet je, mensen moeten ouder worden, mensen moeten zelfstandig worden, mensen moeten het leuk hebben in de laatste fase van hun leven. Dit sluit daar zo goed bij aan. Wat je hier bij USV ziet gebeuren, daar krijg je toch energie van?!”

Helma heeft gelijk. Overal lachende en ontspannen gezichten. Buiten lachende gezichten op het tennisveld, binnen fanatieke gezichten bij de badminton. Buiten enthousiaste gesprekken in de zon, binnen serieuze onderwerpen tijdens een potje kaarten. Allemaal op één plek. Het mooie is, De Derde Helft is voor ouderen, maar ook Door ouderen. Badminton wordt bijvoorbeeld geleid door een oud-gym leraar. Tennis wordt geleid door een oud-tennisleraar. Binnen geeft een vrouw die enorm goed kan tekenen, tekenles. Oftewel, passies en talenten worden gedeeld met elkaar. Dat zorg voor een enorme vibe van energie. Helma sluit het verhaal passend af.

Ouderen bloeien op

“Rond kerst hadden we een kerstdiner, hier in de sportkantine van USV Hercules. Zaten we ineens met z’n allen heel gezellig, net gekleed, te dineren. Een oudere man had speciaal voor het diner hele speciale schoenen aangetrokken. Schoenen uit Indonesië geloof ik, die hij al heel lang had. Met die schoenen stond hij na afloop van het diner bij de ‘silent disco’ enorm enthousiast te dansen. Bleek dat hij 30 jaar niet meer te hebben gedanst, omdat zijn vrouw een lichamelijke beperking heeft opgelopen. De man had die hele avond zo’n enorme glimlach op zijn gezicht. Dat had ik nog nooit bij hem op die manier gezien. Hij vertelde me dat hij in jaren niet meer zoveel plezier had gehad. Van zulke verhalen krijg ik zo’n enorme kick. Alle mensen hier lopen met een verhaal.

Ik vraag dan ook vaak aan mensen wat ze leuk vinden. Bijvoorbeeld aan een vrouw die altijd heel verlegen schuchter binnenkomt. Toen ik haar sprak, zei ze zachtjes – ‘vroeger heb ik veel jeu de boules gedaan’. Bleek ze Nederlands kampioen te zijn geweest. Ze begon helemaal te stralen en vertelde vol trots dat ze veel bekers had gewonnen. Binnen zit ze als een grijs, verlegen vogeltje. Maar toen ze daarover begon, bloeide ze helemaal op. Straks wordt het weer lekker warm weer, en gaan we hier ook jeu de boules spelen. Je mag drie keer raden wie voor de groep gaat staan…”

De Derde Helft USV Hercules

Terug naar nieuws