In de schijnwerper: Rob de Leede

Als je perschef bent geweest van het Nederlands Elftal onder Louis van Gaal, dan moet je wat kunnen. Daarnaast heeft Rob onder andere gewerkt voor de UEFA, de FIFA en Vitesse. Op dit moment is deze ervaren alleskunner actief als procesbegeleider om van het project De Derde Helft een succes te maken. 

“Iedereen heeft behoefte aan een Third Place. Een plek waar je met gelijkgestemden ongedwongen samenkomt ongeacht je achtergrond.”

Bij welke vereniging ben je actief?
Ik ben sinds maart/april voor De Derde Helft aan de slag bij USV Hercules in Utrecht Noord-Oost.

Hoe beschrijf je jouw werkzaamheden voor De Derde Helft?
Ik probeer in overleg met een werkgroep;
– relevante partijen voor De Derde Helft te betrekken; denk aan de gemeente, welzijnsorganisaties, sportbonden en buurtcomités.
– ervoor te zorgen dat alle betrokkenen de uitgangspunten van De Derde Helft voor ogen houden: de sportkantine als ontmoetingsplaats voor ouderen.
– de gewenste activiteiten te faciliteren door contacten met aanbieders en sportbonden te leggen en te onderhouden
– bij te dragen aan de communicatie rond het project bij Hercules. Bevlogen tennisouderen van Hercules hebben al enkele keren flyers uitgedeeld en opgehangen in een winkelcentrum, gezondheidscentra, wooncentra, kerken en andere plekken waar ouderen komen. Dat werkte geweldig.

Welke zaken uit jouw onderzoek gebruik je in jouw werkzaamheden?
In mijn scriptie voor mijn MBA Sportmanagement heb ik vorig jaar de mogelijke verbinding onderzocht  tussen amateurvoetbalverenigingen in Utrecht en ouderen. Ouderen zijn een groeiende doelgroep die door veel sportverenigingen nog wordt genegeerd. Ouderen worden steeds ouder, zijn langer fit en willen nog van maatschappelijke waarde zijn. Maar dat ze zo fit, ondernemend en gedreven zijn als wat ik nu bij Hercules zie had ik nooit verwacht. De wil en het vermogen om nog te sporten is op veel hogere leeftijd aanwezig dan ik had verwacht.
In mijn onderzoek stuitte ik op het begrip Third Place van de socioloog Ray Oldenburg. Iedereen heeft volgens hem behoefte aan een Third Place. Een plek waar je met gelijkgestemden ongedwongen samenkomt ongeacht je achtergrond. De Derde Helft sluit naadloos aan bij het begrip Third Place.

Welke adviezen wil je toekomstige clubs mee geven?
Probeer zo vroeg mogelijk enkele ouderen te enthousiasmeren voor het project. Mensen die de club goed kennen, maar ook over een netwerk beschikken buiten de vereniging en open staan voor nieuwe ideeën. Probeer hen eigenaar te maken van het project. Zoek vervolgens contact met de gemeente, welzijnsorganisaties, de wijkraad, buurtverenigingen,enz.

Laat ouderen zelf aandragen wat ze zouden willen doen in de kantine en geef hun de verantwoordelijkheid voor die activiteiten. Begin met een gevarieerd aanbod van sportieve activiteiten en niet-sportieve bezigheden. Laat zien dat alles kan en dat er geen of nauwelijks beperkingen zijn. Na verloop van tijd krijg je vanzelf inzicht in welk aanbod een blijvertje is en wat er eventueel nog bij kan komen.

Hoe zie je de toekomst van het project bij Hercules?
We begonnen op 10 juli met een breed aanbod, veel enthousiasme, en een gevarieerd deelnemersveld van Herculesmensen en buurtbewoners. Er zijn veel buurtbewoners op de tweede en derde bijeenkomst afgekomen die allemaal enthousiast waren en weer nieuwe mensen meenamen. Er zal een terugkerend aanbod zijn van sportieve mogelijkheden, met aanvullend culturele, spirituele of kennissessies. Dat is waar de deelnemers nu om vragen en als het enigszins haalbaar is zal Hercules aan die wensen tegemoet proberen te komen. Uiteindelijk moet dan een programmakalender ontstaan die past bij de vereniging en waarin ook de buurtbewoners zich volledig herkennen. Dan is de sportkantine echt de ontmoetingsplaats geworden waar ouderen uit de buurt zich thuis voelen.

Terug naar nieuws