Nieuws
Leo Beenhakker helpt OldStars walking football op weg in Rotterdam 

In de dug-out van het Excelsior-stadion maakt Leo Beenhakker kennis met OldStars walking football. Nota bene zit hij op de plek waar, op de zondag voorafgaand, Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag zijn Feyenoord voorlopig van een Eredivisie-titel afhield. Bij de kick-off over de uitrol van de spelvorm in Rotterdam, is het trainersicoon een eregast. Samen met twee andere Rotterdamse voetbalgrootheden; Sjaak Roggeveen en Frans van der Heide.

De Rotterdamse handen zijn op elkaar gekregen om de mogelijkheden van OldStars walking football te gaan ontdekken. Tijdens de introductie wordt de intentie door de gemeente uitgesproken om binnen twee jaar minimaal zes nieuwe teams te gaan opzetten. Een clinic over de beweegvormen en de spelvorm wordt op het hoofdveld verzorgd. De aanwezigen op de tribune kijken toe. Leo Beenhakker zit aan de rand van het veld op de eerste rij. “Na deze eerste indrukken, kan ik alvast zeggen dat ik straks zinvolle aanbevelingen heb”, luidt zijn antwoord zodra gevraagd wordt naar zijn mening.

Middenin de samenleving

De 74-jarige Beenhakker is een voorbeeld in middenin de samenleving staan. “Ja, ik ben zeker nog sociaal en sportief actief. Ik fiets veel en dat vind ik heel plezierig. Bovendien speel ik mijn rondjes op de golfbaan”, vertelt hij trots. Hij herkent zich in de spelers die hij even daarvoor aan het werk heeft gezien. “Ik zeg altijd maar dat ik kom uit de tijd van de houten gulden, dat merk ik ook aan de mannen die ik zojuist heb zien spelen. Wat mij direct opvalt is de diversiteit. Bij bepaalde spelers zie ik de drang en bij anderen is het al voldoende om te bewegen. Dat is hartstikke prima en dat gaat hierin goed samen.”

In de ruimte waarin hem wordt gevraagd naar het nut van OldStars walking football, bevinden zich veel geïnteresseerde Rotterdamse aanwezigen. Onder meer twee Rotterdamse wethouders, een beleidsadviseur, afvaardigingen van voetbalverenigingen en vertegenwoordigers van SportSupport en het programma ‘Voor Mekaar.’ Dat programma heeft als welzijnsdoelstelling om de eenzaamheid in de stad terug te dringen. De senioren-doelgroep is de eerste doelgroep waarop wordt ingezet. Met behulp van OldStars walking football.

Voetbal is een populair onderdeel

“Ik geloof erin dat deze vorm kan bijdragen aan het vergroten van het sociale netwerk voor de ouderen. Dat merk ik zelf ook bij mijn activiteiten. Iedereen heeft eens tegen een bal geschopt en daarom is voetbal een populair onderdeel”, luidt zijn overtuiging. Kortom, Beenhakker hoopt dat vele andere ouderen zijn voorbeeld in het blijven bewegen gaan volgen.

Niet veel later volgt een gekscherende toevoeging: “Ik ben wel voor om een maximumsnelheid in te voeren. Geef de spelers een chip mee en laat een piepje afgaan zodra iemand harder gaat dan zes kilometer per uur. Dat maakt het net iets dynamischer.”

Nadat ‘Don Leo’ aan het woord is geweest, vraag presentator Etienne Verhoef welke organisaties de intentieverklaring voor de uitrol gaan tekenen. De eerste handtekeningen op de verklaring worden beloond met een gesigneerde bal door Beenhakker. Snel volgen de signaturen elkaar op. In Rotterdam trekken de gemeente, welzijnsorganisaties, voetbalverenigingen en Leo Beenhakker samen op in OldStars walking football.

tekst: Stefan Baars

Overig nieuws
Toon meer nieuws