Nieuws
Maluku OldStars-teams zijn actief in Barneveld, Tiel en Waalwijk

In Tiel was deze maand sprake van een voetbal reünie. Op het complex van voetbalvereniging TSV Theole traden daar, op vrijdag 14 december, de Maluku OldStars Theole Tiel aan tegen de Theole-bikkels. Veel Molukse en Nederlandse Tielenaren die elkaar vanaf schooltijd al kennen zorgden bij deze ontmoeting voor een sportieve en gezellige dag. Hiermee komt weer een Moluks team actief bij de vereniging uit Tiel, zoals dat in het verre verleden ook was.

Eerder, op zaterdag 8 december, was een ander Maluku OldStars-team actief. In het Mandemakers Stadion van RKC kwam een beginnend Moluks Waalwijks initiatief in actie tegen de OldStars van RKC Waalwijk. Tijdens een minitoernooi OldStars walking football. Dat betekent dat de initiatieven van de Molukse OldStars al veel verder reiken dan Barneveld, waar eerder dit jaar de aftrap was voor het project. “De Molukse communicatielijnen zijn kort”, vertelt Abu Santi, initiatiefnemer voor het project in Waalwijk.

Deelnemers aan het minitoernooi OldStars walking football in het Mandemakers stadion van RKC (staand, vijfde van links Abu Santi)

“Leuk om het op te zetten”
Santi heeft vooral veel zin om het nog relatief nieuwe OldStars-project in Waalwijk op te zetten. De oud-speler van RKC Waalwijk kwam enkele maanden geleden in contact met Joop Kols, het landelijke aanspreekpunt voor de Maluku OldStars. Dat gesprek leidde tot het initiatief in Brabant. “Ik vind het hartstikke leuk om het project op te zetten en de taken te verdelen. Doorzetten, daar ben ik goed in. Dat komt goed van pas bij dit project”, luidt zijn motivatie.

De roots van de aanjager liggen in Tulehu, een kleine kustplaats in het oosten van Ambon. En tegelijkertijd de plek waar voetbal in Indonesië floreert. “Eerder heb ik daar geholpen bij het voetbalproject de Dutch Lions”, vervolgt hij over zijn ervaring in sportmanagement. De praktische kant van die discipline interesseert hem: de juiste mensen om zich heen verzamelen, kwaliteiten combineren en gezamenlijk iets neerzetten.

Van zes naar negen deelnemers
Het mini-toernooi met het Molukse team uit Waalwijk en de OldStars van RKC kende negen spelers voor de eerstgenoemde ploeg. Santi: “We begonnen een week of acht geleden met zes man bij een eerste Waalwijkse bijeenkomst over walking football. Kols introduceerde daar de spelvorm en de spelregels. Hij verzorgde ook de training en bracht deelnemers van het Molukse project uit Barneveld mee. De warming-up en cooling down werden geleid door Noes Latuhihin. Ook een oud-RKC’er.”

De OldStars van RKC ontmoetten op zaterdag 8 december de startende Molukse OldStars in Waalwijk

Binnen een aantal weken na de start haakten dus drie nieuwe spelers aan. De shirts voor het nieuwe team in Waalwijk zijn inmiddels ook geregeld. “Tijdens het toernooitje bij RKC ontvingen wij shirts van de club. Een mooi gebaar”, zegt hij daarover.

Wekelijks trainen
Voorlopig trainen de Maluku OldStars in Waalwijk wekelijks op zaterdagochtend om 10.00 uur op het sportcomplex van vv Baardwijk, beter bekend als de bijvelden van RKC. “In de loop van de tijd moeten we bekijken of dat het meest geschikte moment in de week  is. Wellicht gaan we intensiever samenwerken met RKC en verandert daardoor de dag en het tijdstip van de trainingen”, sluit hij af.

Naast een potje walking football is bijpraten en gezelligheid een vast onderdeel van het programma. Wil je aanhaken in Waalwijk? Neem dan contact op met initiatiefnemer Abu Santi. Abu is te bereiken via abu@tdsgroep.nl en 06-36563313.

Elke week op vrijdagochtend komen in Tiel de Maluku OldStars Theole Tiel samen voor een OldStars walking football-training bij voetbalvereniging TSV Theole. De inloop voor de trainingen is om 09.30 uur met een kop koffie. Een lunch volgt na de training, om 11.30 uur. Enthousiaste OldStars in de omgeving van Tiel kunnen contact opnemen met de initiatiefnemer aldaar: Vic Latumahina. Hij is te bereiken via vic.latumahina@telfort.nl en 06-38073696.

Landelijk is Joop Kols het aanspreekpunt voor de Maluku OldStars. Kols zet in samenwerking met Abu Santi en Vic Latumahina de Molukse OldStars-projecten in Waalwijk en Tiel op. Onder zijn aansturing ontstond eerder dit jaar al een ander duurzaam Maluku OldStars initiatief: de Maluku OldStars Barneveld. Joop is het aanspreekpunt voor vragen over het landelijke project en het initiatief in Barneveld. Zijn contactgegevens zijn joop.kols@gmail.com en 06-41156931.

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels en FNO

 

Overig nieuws
Toon meer nieuws