fbpx

Na OldStars walking football krijgt Zwolle ook OldStars tennis

OldStars walking football is inmiddels al gemeengoed in Zwolle en binnenkort kunnen stadgenoten op leeftijd ook hun ei kwijt op de tennisbaan. Het Nationaal Ouderenfonds, met ondersteuning van de Provincie Overijssel, introduceert bij ZTC De Pelikaan OldStars tennis met een kick-off op 28 september onder begeleiding van levende legende Tom Okker. De club wil daarna gelijk door met een eerste les op 5 oktober.

Dat tennis een sport is die heel goed tot op latere leeftijd te beoefenen is, blijkt wel uit het feit dat er op de NK’s en WK’s voor veteranentennissers spelers rondlopen van 80 en zelfs 85 jaar en ouder, die nog een aardig balletje kunnen slaan. De Pelikaan heeft ook wat van die krasse knarren van wie er eentje zelfs op nationaal niveau furore maakt in het seniorentennis 35+, zoals het tegenwoordig wordt genoemd. Zijn naam is Peter Buter en hij is één van de drijvende krachten achter de komst van OldStars tennis naar Zwolle. Als Nederlands kampioen in ‘de 80+’ was Buter vorig jaar een van de genodigden bij de landelijke introductie van OldStars tennis in Oldenzaal, waar Tom Okker en Sjaak Swart van de partij waren. “Dat was zo’n succes dat ik dacht: ‘dat moeten we ook in Zwolle hebben.’” Het bestuur van De Pelikaan was gelijk enthousiast. “Het is dat corona ertussen kwam anders waren we er in april al mee begonnen”, zegt Buter.

Samen met de 83-jarige Ruud Tjallema, die naar eigen zeggen al 71 jaar tennist en een lange staat van dienst heeft als bestuurder bij onder meer De Pelikaan en de KNLTB, wordt de bijna 81-jarige Buter het gezicht van OldStars tennis in Zwolle. Deze superfitte ouderen hebben de aangepaste regels die bij het OldStars tennis horen niet nodig en de hoop is dan ook vooral gevestigd op nieuwe aanwas of oud-leden die gestopt zijn omdat ze zichzelf te oud vonden. Tegen die mensen willen de betrokken partijen (KNLTB, Ouderenfonds en SportService Zwolle) zeggen: ‘je stopt niet met bewegen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je stopt met bewegen’.

De aangepaste regels bestaan uit een combinatie van een aantal moderne regels voor kortere wedstrijden (zoals sets tot en met vier en beslissend punt bij 40-40) met fysieke aanpassingen zoals een kleiner speelveld, twee keer stuiteren en onderhands serveren. De lessen bij De Pelikaan worden gegeven door een gediplomeerde trainer (de 57-jarige sportleraar Freddy van Dijk), ondersteund door zes begeleiders. Dat zijn Peter Buter, Ruud Tjallema, Bert Drost, Rob van der Leeuw, Marten Oosterveld en Guus Overmars.

De Pelikaan hoopt dat er veel mensen afkomen op de kick off (28 september half tien `s ochtends), maar moet wel rekening houden met de coronamaatregelen. “Als er tweehonderd mensen op (Tom Okker) afkomen, hebben we een probleem”, zegt Tjallema. Bestuurslid Han Wijlens laat weten dat er altijd een oplossing wordt gevonden. “Dan moeten we bij de poort gaan staan en mensen vragen te wachten tot anderen het park hebben verlaten, zodat de mensen op het park op veilige afstand van elkaar kunnen kijken naar de kick off en Tom Okker.”

Bron: De Swollenaer
Redactie: Mark de Rooij

Terug naar nieuws