Nu ook OldStars tafeltennis met Bettine Vriesekoop

Niemand minder dan tweevoudig Europees kampioen tafeltennis Bettine Vriesekoop zet zich in om ouderen via haar geliefde sport in beweging te krijgen en fit te houden. Op woensdag 27 maart aanstaande geeft zij in VRIES (Drenthe) samen met het Nationaal Ouderenfonds en de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) het startschot van de eerste officiële OldStars tafeltennis meeting in Nederland. Vriesekoop sluit zich hiermee aan bij de missie van het Ouderenfonds en haar partner Menzis die sportverenigingen ondersteunen bij het ontwikkelen van een meer ouderenvriendelijke sportomgeving.

Eerder lanceerde het Ouderenfonds al het succesvolle Oldstars walking football en volgen dit jaar onder meer OldStars walking hockey, OldStars walking basketball en nog een aantal aangepaste spelvormen voor ouderen.

Update: zie hieronder de sfeerimpressie van de succesvolle kick-off van OldStars Tafeltennis (27 maart):

Geen doel maar een middel

Directeur Corina Gielbert is enthousiast: “Het Ouderenfonds en de NTTB verbreden met OldStars tafeltennis de opties voor ouderen om vitaal te blijven. We moedigen sociale contacten aan en laten verenigingen met een ander oog naar ouderen kijken. Tafeltennis is dus niet het doel maar een middel om op latere leeftijd lenigheid, conditie, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid te (blijven) ontwikkelen.”

Alle aangepaste beweegvormen van het Ouderenfonds worden door OldStars beweegstrateeg René Wormhoudt geïntroduceerd bij verenigingen, spelbegeleiders en spelers aan de hand van het zogeheten AS Model (ASM). Een model dat de basis vormt voor alle aangepaste spelvormen van OldStars.

Tafeltennis vertraagt het ouderdomsproces

Tafeltennis levert niet alleen op motorisch vlak gezondheidsvoordelen op, maar staat juist bekend om de cognitieve voordelen, zeker voor ouderen. Wetenschappelijk onderzoek (op aanvraag beschikbaar) toont aan dat tafeltennis dementie kan vertragen en dat de spelers sneller in staat zijn verbanden te leggen. Dit vertraagt het ouderdomsproces.  Bettine Vriesekoop: “Tafeltennis is een van de meest geschikte sporten voor ouderen. Op een laagdrempelige manier train je je fijne motoriek, je balans en aanpassingsvermogen. In China spelen ouderen massaal tafeltennis in de parken om gezond te blijven en zorgkosten te beperken.”

Marthijn van der Wal van de Nederlandse Tafeltennisbond: “Wij zetten ons samen met het Nationaal Ouderenfonds de komende 3 jaar in om minstens 30 tafeltennisverenigingen zover te krijgen deze aangepaste spelvorm aan te bieden aan hun leden. We starten met drie pilots bij tafeltennisverenigingen, waarvan de eerste bij TTV Vries. Daar lanceren we op 27 maart de eerste Oldstars Tafeltennis meeting.”

Over het Ouderenfonds

Door interventieprogramma’s ter voorkoming en bestrijding van eenzaamheid te ontwikkelen en deze landelijk uit te rollen zorgen het Ouderenfonds en haar partners ervoor dat ouderen niet alleen in beweging komen maar dus ook sociaal actief blijven. Met de uitbreiding van het OldStars aanbod wordt met onder andere partner Menzis weer een stap gezet in de landelijke ontwikkeling van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezond en fit blijven en socialisatie als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder ruim 1 miljoen ouderen in Nederland centraal.

Woensdag 27 maart

De spelvorm OldStars Tafeltennis is woensdag 27 maart gepresenteerd tijdens de eerste officiële OldStars tafeltennis meeting in Vries.  Zie ook http://www.ttvvries.nl Adres: TTV Vries,  Oosterkampen 1, 9481 AK,  Vries, (Drenthe).

Terug naar nieuws