fbpx

OldStars tafeltennis slaat aan in het Friese Franeker

Speciaal voor de aftrap van OldStars tafeltennis bij FTTC in Franeker is ambassadeur Bettine Vriesekoop op maandagochtend 28 september naar tafeltenniscentrum de Driesprong gekomen. De in Hazerswoude geboren Vriesekoop speelde tussen 1972 en 2002 meer dan dertig jaar lang tafeltennis op wereldniveau, nam deel aan drie Olympische Spelen, werd tweemaal Europees kampioen en evenzo vaak verkozen tot Sportvrouw van het jaar. OldStars tafeltennis is een initiatief waarvoor FTTC, de Nederlandse Tafeltennisbond, het Nationaal Ouderenfonds en Beweegteam Waadhoeke de handen ineen hebben geslagen en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mienskipfonds.

De reden dat Vriesekoop haar naam aan het OldStars tafeltennis heeft verbonden ligt verscholen in het feit dat ze sporten tot op hoge leeftijd wil stimuleren. ,,Want als je na je pensioen of 65e een beetje kwaliteit van leven wilt behouden, moet je in beweging blijven. Anders gaat het heel snel achteruit en krijg je binnen de kortste keren steeds meer kleine ongelukjes. Met alle gevolgen van dien.”

Zowel fysiek als mentaal, benadrukt Vriesekoop terwijl de deelnemers even verderop met hun warming-up bezig zijn. Regelmatig tafeltennissen versterkt naast de spieren namelijk ook de reflexen en oog-handcoördinatie. ,,En dus zet je je brein aan het werk. Er is wetenschappelijk bewijs voor dat de sport erg goed helpt om dementie terug te dringen en te zorgen dat je niet vastroest in je bovenkamer.”

 

Sociale aspect

Dat het met die van Vriesekoop nog wel goed zit, blijkt als ze even later met een mede-instructeur in hoog tempo het balletje over de tafel slaat. De ouderen vergaat het minder goed, maar van gemor is geen sprake. ,,OldStars tafeltennis draait immers ook om plezier maken”, verduidelijkt Marit Martens van de NTTB. ,,Het sociale aspect is minstens zo belangrijk als het sportieve. Zeker in tijden van corona, nu veel ouderen thuis zitten. Daarom zorgen we ook voor een koffiemoment zodat de deelnemers extra binding krijgen met de vereniging en de mensen om hen heen.”

Iedere maandagochtend van half 10 tot 11 uur wordt er gespeeld in de hal van de FTTC. Ook gezellig samen koffiedrinken en bijkletsen zijn vaste onderdelen van elke training op maandagochtend. Interesse? Mail dan naar franekertafeltennisclub@gmail.com

 

Zie hier een videoverslag van deze ochtend: https://www.franekeractueel.frl/nieuws/europees-kampioen-bettine-vriesekoop-opent-oldstars-film/

Bron: Friesch Dagblad

 

Terug naar nieuws