Nieuws
OldStars van SV Bedum gaan naar Iran voor promotie van walking football

Op zaterdag 29 augustus vertrekken de walking footballers van het Groningse SV Bedum naar Iran. In het verschiet ligt een reis om cultuur te snuiven en…. om walking football te promoten. Massoud Djabani, een in Iran geboren deelnemer onder de OldStars, is initiator en coördinator van deze bijzondere reis.

Tijdens de afgelopen winter heeft een delegatie van de club een gesprek gehad met de Iraanse ambassadeur in Den Haag. Om enkele belangrijke details voor de trip te bespreken. De afspraak leverde groen licht voor de reis op en samen met een andere OldStar van Iraanse afkomst zet Djabani de plannen nu om in een concreet project.

Demonstratiewedstrijden
Om een brug te slaan tussen twee culturen opperde hij het plan om met het team een reis naar Iran te ondernemen. Dat idee werd gedragen en stilaan gingen er stemmen op om de reis voor promotie van walking football aan te grijpen. “We betrekken er nu veel mensen bij. We gaan voor toeristische uitstapjes en uitwisselingen in het kader van walking football.”

Djabani (64) maakt voor de reis veelal gebruik van contact met vrienden uit het verleden. “Ik ben dertig jaar geleden vanuit Iran naar Nederland gekomen. In Ghoochan, een stadje in het noordoosten van Iran, wonen veel kennissen van mij. Ik heb weer veel contact met hen voor deze bijzondere trip”, vertelt hij. Tijdens de reis bezoekt het gezelschap ook de stad Mashhad, de tweede stad van het land en ten zuiden van Ghoochan gelegen.

In beide plaatsen is de promotie van walking football onderdeel van het menu. Door middel van het spelen van demonstratiewedstrijden gaan de OldStars van SV Bedum de Iraniërs kennis laten maken met de spelvorm. “Ik bespeur heel veel enthousiasme in Iran. Bij een voetbalvereniging in Ghoochan spelen we zelfs in het gloednieuwe stadion van de club. Tegen een team toekomstige OldStars uit die gemeenschap.”

Coördinator walking football voor SV Bedum – 36 mannelijke en 14 vrouwelijke leden – is Jan van Woudenberg (71). Ook hij is onderdeel van het team dat afreist naar het Midden-Oosten. “De spelvorm is van alle ouderen en dat dragen we graag uit. Wat de Iraniërs ervan over gaan nemen is nog een vraagteken. Hopelijk raken ze enthousiast en levert het iets op.”

Landelijke televisie
“Er is ook contact met een landelijke Iraanse televisiezender, die zender wil de demonstratiewedstrijden gaan promoten”, gaat Woudenberg verder. Djabani haakt in: “We hebben contact met de redactie van een tv-programma over sport aldaar, voor een reportage en interviews. Wij voeden dit enthousiasme trouwens al vanaf hier.”

Hij doelt hiermee op een promotievideo die is gemaakt om het gezelschap aan te kondigen. In die video spreken Arjan Robben (oud-jeugdlid bij SV Bedum), Alireza Jahanbakhsh (Iraans international en speler van AZ), Reza Ghoochannejhad (Iraans international en speler van sc Heerenveen) en Erica van Lente (waarnemend burgemeester van Bedum) allen een boodschap in. Het viertal blijkt een ambassadeursteam te zijn dat zijn vruchten afwerpt.

Relaties met clubs
Djabani is er vooral erg druk mee. Zo was hij voorafgaand aan de interviewafspraak bezig om de status van de reis met zijn OldStars-metgezellen te bespreken. “Ik hou contact met de mensen in Iran en moet er als coördinator ook voor zorgen dat het gezelschap hier op de hoogte blijft. Een voorbereiding op twee fronten vraagt veel tijd.”

Een van de doelstellingen is duurzame relaties tot stand brengen met clubs in de provincie Khorāsān. In die provincie liggen zowel Ghoochan als Mashhad. De Bedummers gaan nog op zoek naar andere Iraanse clubs om de promotie vorm te geven. De duur van de reis is twee weken. De link naar de video van Arjan Robben is in dit artikel te vinden.

De SV Bedum OldStars die afreizen naar Iran. Met staand rechts Massoud Djabani en zittend links Jan van Woudenberg.

De SV Bedum OldStars die afreizen naar Iran. Met staand rechts Massoud Djabani en zittend links Jan van Woudenberg.

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels, Riki Stichting en FNO.

 

Overig nieuws
Netwerkbijeenkomst 28 maart
Nieuws
Netwerkbijeenkomst op 28 maart

Sv Overbos en het Nationaal Ouderenfonds organiseren op 28 maart een kennissessie over het programma -‘OldStars, gezond oud worden in […]

Lees meer
In memoriam: Sjaak de Wit
Nieuws
In memoriam: Sjaak de Wit (67)

Gisteren bereikte ons het droevige bericht dat na een kort ziektebed Sjaak de Wit uit Monnickendam is overleden.  Sjaak maakte […]

Lees meer
Toon meer nieuws