Ondertekening zet OldStars walking rugby landelijk op de kaart

Zaterdagmiddag 9 november is officieel het startsein gegeven voor OldStars walking rugby middels het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen Rugby Nederland en het Nationaal Ouderenfonds. Dit gebeurde voorafgaand aan de interland Nederland – Oekraïne in het NRCA stadion in Amsterdam. Het Ouderenfonds en Rugby Nederland maakten gebruik van dit podium om aandacht te genereren voor deze spelvorm. Ambassadeur van OldStars walking rugby en oud-international van het Nederlands Rugbyteam, Mats Marcker, was hierbij ook aanwezig.

Nationaal Ouderenfonds directeur Corina Gielbert legde tijdens de kick-off de nadruk op de kracht van de rugbyverenigingen als ontmoetingsplek voor ouderen. Sport is hierbij niet het doel, maar een middel om op latere leeftijd conditie, kracht en aanpassingsvermogen te (blijven) ontwikkelen. Daarom is het Nationaal Ouderenfonds landelijk kartrekker van de spelvorm. OldStars walking rugby is een langzamere, non-contact versie van het spel, die met name geschikt is voor gepensioneerde spelers, mensen die herstellen van een blessure of ziekte, en/of 55-plussers die fit en actief willen blijven in en rondom de rugbyvereniging. Het kan door alle leeftijden en mannen en vrouwen samen worden gespeeld en het kan helpen mensen bij een club betrokken te houden en zelfs nieuwe leden aantrekken.

Het doel is om over 2 jaar op ten minste 12 locaties ouderen in heel het land aan OldStars walking rugby te laten meedoen. Hiermee dragen het Ouderenfonds en Rugby Nederland eraan bij dat ouderen genieten van de verbondenheid en gezelligheid in het verenigingsleven. De start is veelbelovend; veel rugbyverenigingen tonen hun ambities en sommige zijn al enthousiast aan de slag met steun van het Ouderenfonds. Op langere termijn is het streven dat dit onderdeel wordt van de reguliere werkzaamheden van Rugby Nederland. Daarin zien beide partijen ook samenwerking met andere takken van sport die al begonnen zijn met aangepaste vormen als bijvoorbeeld walking football. Na afloop van de ondertekening werd de interland gespeeld tussen de heren uit Nederland en heren uit Oekraïne.

Annelies Acda, bestuurslid van Rugby Nederland: “We zijn blij met deze overeenkomst. Het stelt ons in staat om meer mensen en vooral ouderen kennis te laten maken met de rugbycultuur en ondertussen actief buiten bezig te zijn in teamverband. We zien walking rugby als een waardevolle toevoeging voor de rugbysport.”

Mats Marcker, ambassadeur OldStars walking rugby: “Ik hoefde niet lang na te denken toen ik de vraag kreeg om ambassadeur te worden van OldStars walking rugby. Wij leven als rugbyers een legacy na. We zijn heel erg bezig om iets achter te laten voor onze kinderen. OldStars walking rugby uitrollen is daar een mooi voorbeeld van.”

Terug naar nieuws