Onderzoek OldStars : aanpassing van beweegaanbod aan het ‘nieuwe normaal’

De in Nederland geldende coronamaatregelen hebben impact op de samenleving als geheel, maar in het bijzonder op ouderen en mensen met een onderliggende aandoening. Zij worden geadviseerd extra voorzichtig te zijn, omdat zij een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden bij een besmetting. Tegelijkertijd worden juist zij geadviseerd voldoende te bewegen voor hun fysieke en mentale gezondheid. Inmiddels worden sport- en beweegactiviteiten weer opgestart, maar praktijkorganisaties met aanbod voor meer kwetsbare personen zijn zoekende naar hoe zij hun beweegaanbod nu goed kunnen organiseren.

OldStars en aanpassing van beweegaanbod aan het ‘nieuwe normaal’

Samen met het Mulier Instituut gaat OldStars clubs begeleiden bij het aanpassen van hun aanbod aan de eisen van het ‘nieuwe normaal’ en de wensen/belemmeringen van deelnemers en uitvoerende professionals onderzoeken. Middels een lerend onderzoektraject worden er OldStars clubs met OldStars walking football, walking hockey en walking handball ondersteunt. Dit wordt ook gedaan bij de Nationale Diabetes Challenge met wandelgroepen voor mensen met diabetes en/of andere chronische aandoeningen (Bas van de Goor Foundation).

Gedurende een half jaar volgt het onderzoeksteam het sentiment, de wensen en behoeften van deelnemers en uitvoerende professionals, zowel met vragenlijsten als door het optekenen van verhalen. Met de inzichten die hieruit voortkomen gaat men steeds in gesprek met de praktijkorganisaties (Ouderenfonds en Bas van de Goor Foundation), zodat zij hun aanbod hierop kunnen aanpassen. Daarnaast formuleren we aanbevelingen voor andere beweegaanbieders in Nederland, door op verschillende momenten resultaten te publiceren.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door ZonMw binnen het programma COVID-19 ‘Wetenschap voor de praktijk’ en onze partners Menzis en Athletic Skills Model.
Looptijd van het onderzoek is: juni-december 2020.

Neem voor meer informatie contact op met: info@oldstars.nl

 

Terug naar nieuws