Nieuws
“Opa kan nog meer dan boekjes voorlezen”

Deze week presenteert www.oldstars.nl iedere dag een speler van het Nederlands team dat aankomend weekend afreist naar Bristol voor het WK walking football.  Egbert van de Worp, nieuweling binnen OldStars, aan het woord. 

OldStars walking football is voor Egbert van de Worp helemaal nieuw. Vóór de selectiedag op 30 april had ie het spelletje nog nooit gespeeld. Toch werd hij door de jury geselecteerd voor het WK in Bristol. “Er waren die dag zoveel spelers die al jaren walking football spelen. Ik heb lang gevoetbald, veel balgevoel en ben erg lenig, maar ik had nooit verwacht dat mijn naam omgeroepen zou worden”, aldus een trotse Egbert.

Zijn zoon hoorde van de selectiedag op de radio. “Dit is echt iets voor jou. Als jij jezelf niet opgeeft, doe ik het’, klonk het.

Hij werkte veertig jaar bij de politie. Zeven jaar geleden stopte hij, maar hij heeft zich nog geen dag verveeld. Bijna elke dag sport hij. “Ik wilde meer tijd hebben voor het huis en de kleinkinderen, maar als je niet uitkijkt wordt het nog drukker met al dat sporten”, zegt ie lachend. Regelmatig is hij te vinden in de sportschool waar de sportieveling zijn lijf traint met fitness, spinning en grit.

Noordelijk elftal
“Tot mijn achttiende heb ik in Heerenveen gewoond. Daar heb ik leren voetballen en ik heb een tijd in het Noordelijk elftal gespeeld. Totdat ik naar de politieschool ging. Dat was intern, dus voor mij niet te combineren. Ik ben wel altijd blijven voetballen hoor, maar op een lager niveau.”

Bovendien heeft Egbert zich ook langs de lijn verdienstelijk gemaakt. Maar liefst 25 jaar was hij masseur en hersteltrainer bij twee voetbalclubs.

Egbert vertelt dat de selectiedag in het Olympisch stadion voor hem heel bijzonder, maar ook emotioneel was. “Mijn tweelingbroer is op zijn 23e overleden. Hij had het ver kunnen schoppen. Hij was keeper en werd al jong geselecteerd voor het UEFA jeugdelftal. Gelukkig heb ik na zijn overlijden mijn huidige vrouw ontmoet. Zij heeft me door die moeilijke periode heen geholpen.”

Feyenoord
“Van mijn eerste kennismaking met OldStars walking football heb ik volop genoten. Ik vind het spelletje onwijs leuk. Het is belangrijk om sportief bezig te zijn en dan het liefst nog met wat humor, daar hou ik van.” Van de Worp woont in Maassluis en voor walking football moet hij naar Feyenoord. “Feyenoord is wel mijn cluppie trouwens. Na het WK beslis ik of ik me inschrijf bij OldStars.”

De kleinkinderen zijn in ieder geval trots op Egberts’ deelname aan het WK. “We hebben zes kleinkinderen. De oudste is negentien en de jongste vier jaar. Ze vinden het helemaal geweldig. Opa kan toch nog meer dan alleen boekjes voorlezen”, grapt Egbert.

Unieke kans
“Natuurlijk verheug ik me enorm op het WK. Het is hartstikke leuk om met oud-internationals te spelen. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze aan het WK mee hebben gedaan, toch? Het is een unieke kans. Ook mijn vrouw en dochter willen het meemaken, dus ze zijn aan het kijken of ze meekunnen naar Bristol.”

Herman Zandstra (teamgenoot van Egbert tijdens de selectiedag) over Egbert:
“Ik heb best veel en goed contact met Egbert gehad tijdens de WK selectiedag in Amsterdam.  Ik heb Egbert ervaren als een warme man met veel gevoel voor humor. Hij was zeer betrokken bij de deelnemers in onze groep. Hij is ad-rem, een tikkeltje stoer en straalt zelfvertrouwen uit. Ik kan niet beoordelen of dat zelfvertrouwen al dan niet misplaatst is. Het zou ook een houding kunnen zijn. Hij was gedreven om ‘de dingen’ goed te doen en absoluut serieus om ervoor te gaan. Hij was niet bezig zijn ‘kunnen’ te etaleren. Zowel in als ook buiten het veld toonde hij sociaal gedrag en had oor en oog voor zijn medespelers.”

“Volgens mij is hij een aardige vent waarmee het aan de bar gezellig zou kunnen worden. Egbert kan sfeerbepalend zijn. Hij is alert op de dingen die om hem heen gebeuren en hij lijkt mij een teamplayer die niet perse uit is op eigen succes. Ik vond het erg prettig dat hij in ‘mijn’ team zat, niet zozeer om zijn voetbalkwaliteiten maar wel omdat het mij een fijn en goed mens lijkt. Graag wens ik Egbert alle succes toe en ik vind het fijn voor hem dat hij deze ervaring mag meemaken.”

Overig nieuws
Toon meer nieuws