fbpx

Organiseer een Bowls-clinic in je Derde Helft

Bowls: een Britse sport met de ideale verhouding tussen rust en actief zijn

Samen met de Nederlandse In en Outdoor BowlsBond (NIOBB) stelt het Nationale Ouderenfonds Derde Helft verenigingen in de gelegenheid om kennis te maken met de van oorsprong Britse Sport Bowls. De Derde Helft en OldStars verenigingen kunnen zich aanmelden bij het Ouderenfonds voor een volledig verzorgde Bowls-clinic. Op deze manier kan kennis gemaakt worden met een prachtige, diverse sport die zowel binnen als buiten gespeeld kan worden en kun je als initiatief meer ouderen in beweging brengen op jouw locatie. Het doel is om individueel of in teamverband de bowls (een soort afgeplatte bal) zo dicht mogelijk bij het doelballetje te rollen. Wie deze taak het best volbrengt, wint.

De sport past goed heel goed in bijvoorbeeld De Derde Helft zoals die nu georganiseerd worden bij diverse verenigingen in het land. Het is een uitdagend spel waaraan iedereen kan mee doen en waar mensen zich blijvend in kunnen ontwikkelen. NIOBB-voorzitter zegt daarover: “Bowls beschikt over de ideale verhouding tussen actief bezig zijn en rust. Je rolt de bowls, loopt naar de overkant en dan gaat je partner spelen en heb jij even pauze. Ook is er geen één spel bowls hetzelfde. Je gooit elke keer anders en de ondergrond is ook altijd verschillend. Het leuke is ook dat je eigenlijk direct kunt beginnen. Als je weet hoe je de bowl vast moet houden en onthoudt dat het doel is om zo dicht mogelijk bij het kleinere balletje te komen, kun je aan de slag. De ervaring leert dat een  80-jarige nog mee kan doen en zelfs kampioen kan worden.”

Het Ouderenfonds en de NIOBB willen deelnemers van De Derde Helft en OldStars graag kennis laten maken met deze sport. Het NIOBB komt graag naar jullie club toe met materialen en begeleiding om een leuke clinic met elkaar te beleven. Neem contact op met Anne Bulsink (projectleider De Derde Helft) en haal Bowls naar jullie vereniging.

Anne Bulsink: a.bulsink@ouderenfonds.nl

Achtergrondinformatie Bowls

Razend populair in Engelstalige landen
Bowls is een van oorsprong Britse sport die zowel buiten als binnen kan worden gespeeld. Het doel is om de bowls (een soort afgeplatte bal) zo dicht mogelijk bij het doelballetje te rollen .  Wie deze taak het best volbrengt, wint.

Bowls kan gespeeld worden als enkelspel en in teamverband met 2,3 of 4 spelers.  In Engelstalige landen is het populair en heeft elke stad of dorp wel 1 of meer bowlsverenigingen. In deze landen worden er grote bowlstoernooien georganiseerd waar honderden mensen naar komen kijken. De Britse omroep BBC zendt zelfs wedstrijden uit op tv.

80-jarige kampioenen
Door deze tv-uitzendingen komt bowls in de jaren 80 van de vorige eeuw overwaaien naar ons land. Ook Britten die in ons land bowls beoefenen zorgen hier voor meer bowls-spelers. Inmiddels wordt de sport vermoedelijk door iets meer dan 1.400 Nederlanders gespeeld. Dat is niet veel, maar degenen die de sport spelen, zijn er bijzonder enthousiast over.

“ Wat is er zo leuk aan bowls? “

Dat is een combinatie van factoren. Het belangrijkste is dat er een goede verhouding is tussen rust en actief bezig zijn. Je rolt de bowls, loopt naar de overkant en dan gaat je partner spelen en heb jij even pauze. Ook is er geen één spel bowls hetzelfde. Je gooit elke keer anders en de ondergrond is ook altijd verschillend. Het leuke is ook dat je eigenlijk direct kunt beginnen. Als je weet hoe je de bowl vast moet houden en onthoudt dat het doel is om zo dicht mogelijk bij het kleinere balletje te komen, kun je aan de slag. De ervaring leert dat een  80-jarige nog mee kan doen en zelfs kampioen kan worden.
In Nederland zijn 2 grote buitenbanen en wordt er bij verschillende verengingen binnen gespeeld. Al deze banen worden zeer regelmatig gebruikt. Als men wil,  kun je elke week meerdere keren spelen.  Een aantal mensen speelt gemiddeld 3 dagdelen per week. En doen dan ook nog mee aan  toernooien.
Hoewel de mensen die de sport spelen bijzonder enthousiast zijn, is bowls toch nog een vrij onbekende sport. Het is een lastige sport om aan de man te brengen. Omdat het vaak binnen gespeeld wordt in sporthallen, zijn er maar beperkte tijden waarop je het kunt doen. Daardoor wordt het vrijwel alleen maar gespeeld door gepensioneerden, want die hoeven overdag natuurlijk niet meer naar hun werk. Toch heeft de bond ook enthousiaste jongere leden.

Zelf met bowls beginnen?
Wilt u zelf beginnen met bowls en lijkt het u leuk om een kijkje te nemen bij een bowlsvereniging bij u in de buurt? Via de website van de Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond vindt u een overzicht van de clubs en de contactgegevens.

Via YouTube kunt u een filmpje bekijken waarin de grondregels van het spel worden uitgelegd. Klik hier

Kijk voor meer informatie over de sport op https://www.bowlsnederland.org/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuws