Nieuws
Primeur OldStars walking handball bij HV KRAS/Volendam

Met dank aan het Nationaal Ouderenfonds en HV KRAS/Volendam wordt de OldStars familie opnieuw uitgebreid, deze keer met OldStars walking handball. KRAS/Volendam is enthousiast en heeft binnen een mum van tijd een groep enthousiaste OldStars klaarstaan in sporthal Opperdam. Klaar om kennis te maken met walking handball! Deze aangepaste spelvorm gaat gepaard met veel plezier, waarbij de OldStars zichzelf motorisch en conditioneel verbeteren met een glimlach op het gezicht. 

De eerste trainingsessie blijkt direct een groot succes te zijn. Handballen zonder te rennen lijkt in eerste instantie iets ongewoons, maar al snel wenden de laagdrempelige inspanningen bij het tiental deelnemers. “Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn”, zegt OldStar Maart Admiraal (68) glunderend.

Naast dat de walking handballers niet mochten rennen stond ook het elkaar niet aanraken in de spelregels. Dit zorgde tijdens de training voor mooie onderonsjes. “Wat ga je doen Lies?”, riep Maart Admiraal toen Liesbeth Kwakman een blok zette. “Ik moet het je toch een beetje lastig maken”, was de reactie. De Volendamse werd echter teruggefloten, waarna Admiraal een vrije bal kreeg.

Naast een traditionele vier tegen vier handbalwedstrijd kregen de deelnemers ook te maken met minder gebruikelijke spelvormen. Zo waren er oefeningen waarbij er met rugby-, skippy- en wokkelballen in een basket moest worden gegooid. Dit ging de OldStars steeds beter af. Al misten zij ook zo nu en dan een worp. Dit lag echter niet aan de gooikunsten: “Er staat gewoon te veel wind, jongens”, roepen de OldStars lachend.

Joan Scherpenzeel (57) kon het conditioneel nog prima bijbenen. “Alleen het lopen was wel even wennen. Je wilt toch al gauw wat aanzetten als je achter een bal aan rent, maar met ouderen is het zo wel veiliger.” Desondanks vielen er zo nu en dan na een duel om de bal toch wat deelnemers op de grond. “Dat is goed”, vond Scherpenzeel, die bij KRAS/Volendam training geeft aan de jeugd. “Daarmee leer je balans te houden en weet je op een gegeven moment ook hoe je moet vallen. Zeker de ouderen kunnen daar veel profijt aan hebben.”

Ook Kwakman was na afloop enthousiast over OldStars walking handball. “Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn. Ik was eerst niet van plan om mee te doen, doordat woensdag eigenlijk mijn vrije dag is. Maar uiteindelijk was het erg lastig om mijn fanatisme te onderdrukken. Ik dacht dat het heel statisch zou zijn, maar het was juist heel actief en gezellig.”

Na afloop mochten alle deelnemers aanschuiven voor een broodtafel. Hier gaven zij allemaal aan ook volgende week weer van de partij te zijn.

Geschreven door Mitchell Burger.

Ook meedoen?
Geïnteresseerden voor walking handball bij HV KRAS/Volendam kunnen contact opnemen met Lars van de Broek via info@handbalvolendam.nl of het telefoonnummer 06-12677986. Wanneer er interesse is om walking handball bij andere verenigingen te ontwikkelen kan er contact worden opgenomen met Johan Annema van het Nationaal Ouderenfonds via j.annema@ouderenfonds.nl of het telefoonnummer 06-14443420.

Foto’s door Björn Martens.

OldStars Sport
Het Nationaal Ouderenfonds neemt de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving en lanceert na OldStars walking football de komende maanden een aantal nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers. Het gaat om OldStars walking hockey, OldStars tennis, OldStars walking handball en OldStars walking basketball. De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië waar walking football en andere varianten al jarenlang breed omarmd worden.

Met de uitbreiding van het OldStars aanbod maakt het Ouderenfonds met onder andere partner Menzis en Van Boxtel de volgende stap in de landelijke ontwikkeling van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezond en fit blijven en socialisatie in en rondom de sportvereniging als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder ruim 1 miljoen ouderen in Nederland centraal.

De OldStars beweegstrategie
De rode draad van de OldStars formule is de positieve bijdrage van het verenigingsleven aan de levenskwaliteit van ouderen. De eerste stap die het Nationaal Ouderenfonds met het project OldStars hierin ooit maakte was de lancering van OldStars walking football, een primeur in Nederland die vijf jaar geleden werd geïntroduceerd in Nederland.

Overig nieuws
Toon meer nieuws