Proeven en genieten van rugbysfeer

Rugby. Een bijzondere sport. Een sport die zijn bekendheid mede te danken heeft aan Nieuw Zeeland. En dan in het bijzonder, aan de Haka. De strijddans van de All Blacks. Stampende voeten, uitgestoken tongen, boze gezichten en brede mannen. Behoorlijk imponerend. Het geeft de sport rugby een magische lading. Neem een kijkje op YouTube of kijk de film Invictus en je bent verkocht.

Dat is precies de gedachte die ze hadden bij de Rugbyclub The Big Bulls, Rugby Nederland en het Nationaal Ouderenfonds. Het WK-affiche Nieuw Zeeland – Zuid Afrika gebruiken om geïnteresseerden te laten genieten en proeven van de rugbysfeer. Koppel daar een OldStars walking rugby clinic aan vast en je slaat twee vliegen in één klap. Zaterdag 21 september was het zover.

Speciale regels

Onder aanvoering van oud-international en coach Mats Marcker maakten de deelnemers kennis met OldStars walking rugby. Met enthousiaste reacties als gevolg. “Het is hartstikke leuk. Fysiek contact is niet toegestaan, ideaal. Zelf mensen van 70 of 80 jaar kunnen deze sport beoefenen.” Tijmen Vader, werkend voor Rugby Nederland, beaamt dit. “Met deze spelvorm bieden we spelers, oud-spelers maar ook potentiële spelers de kans om van rugby te genieten met een aangepaste en veilige vorm. Er zijn twee belangrijke regels. Je mag niet rennen, waardoor het veiliger is en er minder kans is op valpartijen. De snelheid zit hem juist in het verplaatsen van de bal. En de tweede is dat er niet getackeld mag worden, er is een tikvariant.”

Lachende gezichten

Een van de oudste deelnemers is zeer te spreken over OldStars rugby. “Dit is een heel goede aanpak. Want je hebt, punt één, kennisgemaakt met een ontzettend leuke, plezierige tak van de rugbysport. En punt twee, je maakt een omkering in de sociale sfeer, het is gezellig. En dat hoort bij rugby.” Daar is ambassadeur Mats Marcker het helemaal mee eens. “Ik zie alleen maar enthousiasme, alleen maar blijdschap. Lachende mensen. Dat is eigenlijk al genoeg. Dat mensen lachen en blij zijn. Mensen ga alsjeblieft walking rugbyen, want het is echt heel leuk.”

Rugbysfeer

Dat Nieuw Zeeland er met de winst vandoor ging tegen Zuid Afrika, bleef onderbelicht. Het doel van de dag was meer dan geslaagd. En bij OldStars walking rugby gaat het niet om winst of verlies, maar om plezier. Om het opdoen van sociale contacten en te blijven bewegen. De deelnemers komen zeker terug om de sport te beoefenen, en raden het tevens anderen aan om het te gaan proberen. Want, zo klinkt het -“Als je eenmaal de rugbysfeer hebt geproefd, dan wil je niet meer anders.”

Beleef OldStars walking rugby door de video te bekijken.

Terug naar nieuws