Nieuws
Reünie aanzet tot opstart van walking football

Vrijdagavond 8 september 2017 leek een doodnormale vrijdagavond in stadion De Vliert. Op het programma stond een thuiswedstrijd tegen kampioenskandidaat NEC. Stewards rond het stadion, ‘met heel mijn hart’ afgedrukt op de dikpapieren toegangskaarten en Niek Vossebelt droeg de aanvoerdersband.

Er resteerde nog een half uur tot de wedstrijd. In de afgesloten ruimte van de sponsorlounge nam Jan van Grinsven het woord. Ten overstaan van hem bevond zich een bijzonder gezelschap. Oud-FC Den Bosch, met oud-spelers uit de periode van 1965 tot 1971, was afgereisd naar De Vliert om elkaar weer te ontmoeten.

Warm bad
“Ik was ‘m op het veld ook altijd kwijt. Dan zat ie bijvoorbeeld weer ergens andere te roken”, grapt van Grinsven. Hij wil wachten met zijn welkomstboodschap totdat Wim van der Horst ook in de zaal aanwezig is. Achter de glazen deur doemt de verschijning van Van der Horst op. “Oh kijk, daar is Wim”, roept van Grinsven opgelucht. De oud-middenvelder de club mengt zich in het gezelschap. Ook hij draagt een belangrijke steen bij aan de avond.

Als aanvoerder van het initiatief Oud-FC Den Bosch praat van Grinsven verder. Hij is trots dat zoveel oud-spelers gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging. Hij wil in De Vliert warm bad creëren voor de mannen die de club in het verleden zo veel hebben gebracht. Hij gaat zich er persoonlijk hard voor maken dat de clubiconen een pasje ontvangen waarmee ze moeiteloos bij iedere thuiswedstrijd aanwezig kunnen zijn.

Wedstrijden tegen Wilhelmina
Het initiatief Oud-FC Den Bosch kent een vliegende start. NEC gaat met de staart tussen de benen naar huis na een 3-0 nederlaag. De derde goal, tevens de nekslag, wordt door Van der Horst begroet met een klap op Van Grinsvens schouder. “Onze club leeft weer, Jan!”, roept Van der Horst door de ruimte. Aan de andere kant van het glas zitten de oud-spelers met hun vrouwen breeduit lachend naar de gewonnen wedstrijd te kijken.

“Ze zijn er wel maar je hoort ze niet”, galt het trouwens in de tweede helft, grappend naar de NEC-supporters, door het stadion. Het zijn teksten uit het vak van de fanatieke aanhang van de FC. De oud-spelers bewijzen vooral het tegenovergestelde van die boodschap. Herinneringen worden opgehaald, bijvoorbeeld uit de tijd dat de club competitiewedstrijden speelde tegen stadsgenoot Wilhelmina. “Dat waren beladen wedstrijden” en “Ongekend dat dat kon in deze stad”, roepen de helden van vroeger.

OldStars walking football
Ook is de avond aangegrepen voor een andere gelegenheid. Vertegenwoordigers van het Nationaal Ouderenfonds en haar landelijke partner Van Boxtel hoorwinkels zijn aanwezig voor een eerste kennismaking met OldStars walking football. Voetballen zonder te rennen. Op een veld van veertig bij twintig, zes tegen zes. Zonder fysiek contact, zonder keepers en zonder dat de bal boven heughoogte mag komen.

Het enthousiaste verhaal ontvangt verschillende verbale en non-verbale reacties. Henk Meesters zit onderuit gezakt in de stoel en denkt er het zijne van. Eef Mulders, de oud-aanvaller die FC Den Bosch in 1970 verruilde voor PSV, haakt onmiddellijk in. “Ik vind het een goed idee als deze vorm gepromoot gaat worden door huisartsen.” Instemmend reageert de zaal op Mulders.

Diezelfde Mulders blijft na de wedstrijd nog even hangen voor een borrel in de ruimte. Hij is niet de enige. Verre van zelfs. De lachende gezichten houden onophoudelijke aan, vooral als de 93-jarige oud-voorzitter ook binnenkomt. Hoe de avond is afgelopen?

Vrijdag 29 september staat de 2e bijeenkomst over OldStars walking football op de planning!

Ook oude tijden herleven?
Heeft u ook interesse in het opstarten van een OldStars walking football club, bijvoorbeeld bij uw oude voetbalvereniging? Het Nationaal Ouderenfonds kan u daarbij helpen! Het Ouderenfonds heeft veel ervaring met het opstarten en ontwikkelen van de spelvorm en kan u begeleiden in het proces. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info@ouderenfonds.nl 

 

Tekst: Stefan Baars

Overig nieuws
Toon meer nieuws