Spelbegeleiders

In het kader van de verdere programma ontwikkeling van OldStars walking football zijn het Nationaal Ouderenfonds, KNVB en Eredivisie bezig met het installeren van spelbegeleiders in het OldStars walking football. Spelbegeleiders zijn deelnemers en/of oud-scheidsrechters van 60 jaar en ouder die er plezier in hebben om het walking football-spel te begeleiden. Het doel is om deze spelbegeleiders de mogelijkheid te geven deel te nemen aan verschillende toernooien en evenementen in het land. In 2018 start het Ouderenfonds, de KNVB en Eredivisie met een cursus voor deze spelbegeleiders. Het is mogelijk uzelf hiervoor in te schrijven, via dit aanmeldformulier. De aangemelde spelbegeleiders worden bijgehouden via het landelijk aanspreekpunt.

Wat is de rol van de spelbegeleider?

Bij de walking football vorm waar 6 tegen 6 wordt gespeeld, wordt het spel geleid door een spelbegeleider. De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt enkel in wanneer de spelregels door de deelnemers worden overtreden. De spelbegeleider loopt langs het veld, op de lijn, mee het met spel en kan het veld inlopen indien nodig. De spelbegeleider geeft de deelnemers ruimte om zo veel mogelijk te voetballen en te bewegen.

Bij walking football staat laagdrempelig bewegen, ontmoeten, meedoen en zelfstandig functioneren centraal. Het bewaken van deze kernwaarden op het veld, maar ook naast het veld is cruciaal als spelbegeleider. In de visie van OldStars walking football staat niet het winnen centraal maar wel is het in goede banen leiden van wedstrijden om het de kernwaarden en de cultuur van OldStars te begeleiden.

Wie zijn de spelbegeleiders?

• Oud-scheidsrechters vanuit de KNVB boven de 60 die het leuk vinden om actief te zijn en of te blijven bij een voetbalvereniging en of de voetbalsport,
• Bestaande deelnemers, al is spelbegeleider natuurlijk wel een andere rol dan deelnemer.

Wat zijn de taken van de spelbegeleider?

Voor de wedstrijd…
• Maakt de spelbegeleider kennis met de trainers/coaches van betrokken teams.
• Maakt de spelbegeleider samen afspraken over eenieders rol, positie langs het veld, positief coachen en de time out.
• Stimuleert de spelbegeleider de spelers om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven als dank voor een leuke wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd…
• Corrigeert de spelbegeleider door middel van een fluitsignaal indien de spelregels worden overtreden en wanneer de spelers deze niet goed toepassen (bijv. als spelers door blijven voetballen na een overtreding, of als het verkeerde team de bal in het spel dribbelt na een uitbal).
• Legt de spelbegeleider kort het spel stil om uitleg te geven wanneer er onduidelijkheid/ onwetendheid is rondom bepaalde spelregels of spelsituaties.
• Houdt de spelbegeleider de stand bij.

Na de wedstrijd…
• Laat de spelbegeleider beide teams strafschoppen nemen.
• Vult de spelbegeleider de uitslag in.

Hoe word ik spelbegeleider?

Om spelbegeleider te worden, hoeft u niet per se zelf te voetballen of reeds bekend te zijn met OldStars walking football. De drie organisaties zijn bezig om een cursus te ontwikkelen, om vanaf komend seizoen spelbegeleiders op te kunnen leiden. Alle initiatiefnemers en verenigingen worden tijdig over de inhoud en mogelijkheden geïnformeerd. Mocht u al eerder als spelbegeleider hebben gefungeerd, kunt u zich ook hiervoor opgeven.

Geïnteresseerd om spelbegeleider te worden? Meld jezelf aan!

Overzicht beschikbare spelbegeleiders

De projecteigenaren van OldStars walking football hebben een overzicht met beschikbare spelbegeleiders voor OldStars-evenementen in de land gemaakt. De lijst bevat de namen, woonplaatsen, contactgegevens en maximale reisafstanden van personen die beschikbaar zijn als spelbegeleider voor organisatoren van OldStars-evenementen. De lijst met de gegevens van deze spelbegeleiders vind je in het overzicht beschikbare spelbegeleiders OldStars-evenementen.

Let bij het benaderen van spelbegeleiders goed op de opgegeven maximale reisafstand en de voorwaarden van de betreffende spelbegeleider(s).