Spelregels

Voetbalregels met uitzonderingen

Bij OldStars walking football staan fair play en plezier voorop. Deze variant hanteert dezelfde regels als het reguliere voetbal, met een aantal uitzonderingen:

1. Rennen is niet toegestaan (één voet blijft altijd aan de grond)
2. Buitenspel is niet van toepassing
3. De bal mag niet boven heuphoogte
4. Slidings zijn niet toegestaan
5. Lichamelijk contact is niet toegestaan
6. Het spel kent geen keeper

Visie spelregels

De aangepaste spelregels leveren een bijdrage aan verantwoord bewegen en zijn belangrijke voorwaarden voor ouderen om mee te doen. De spelvorm is erop gericht om mensen met een verschillende leeftijd, fitheid, geslacht en achtergrond bij elkaar te brengen en te laten sporten. Het Nationaal Ouderenfonds streeft ernaar om mensen vanuit huis weer sociaal actief en betrokken te laten zijn bij de maatschappij.

Veel OldStars walking football-initiatieven hebben een opzet gekozen die goed werkt. Door middel van vaste speelmomenten, goede begeleiding, laagdrempeligheid en medische begeleiding worden successen geboekt. Onderdeel van de juiste begeleiding is duidelijkheid over de spelregels.

Spelregels walking football

1. Rennen
Het rennen met en zonder bal is niet toegestaan. Eén voet blijft altijd aan de grond. Rennen wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler is gaan rennen.

2. Slidings
Het maken van slidings is niet toegestaan. Een sliding wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler de sliding heeft ingezet.

3. Intrap
Indien de bal de zijlijn of achterlijn is gepasseerd, wordt de bal met de voet weer in het spel gebracht. Dit kan door in te trappen of in te dribbelen. De afstand van de tegenstander tot de bal bedraagt dan minimaal drie meter.

4. Aftrap
De aftrap wordt genomen in het midden van het speelveld. De tegenpartij moet een afstand van minimaal drie meter in acht nemen. De aftrap wordt genomen bij het begin van een helft of na het maken van een doelpunt.

5. Buitenspel
Buitenspel is niet van toepassing.

6. Bal boven heuphoogte
De bal mag niet boven heuphoogte worden gespeeld. Een pass of schot boven heuphoogte wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler de bal heeft getrapt.

7. Vrije trap
Een vrije trap is te allen tijde indirect. De afstand van de tegenstander tot de bal bedraagt minimaal drie meter.

8. Hoekschoppen
Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten genomen. De afstand van de tegenstander tot de bal bedraagt minimaal drie meter.

9. Duwen
Het is niet toegestaan om tegenstanders in de rug te duwen, evenmin is een schouderduw toegestaan. Een (schouder)duw wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de duw is begaan.

10. Scoren
Scoren vanaf eigen helft is niet toegestaan. Zodra een speler de bal vanaf eigen helft in het doel van de tegenstander trapt, wordt het spel hervat met indribbelen of intrappen vanaf de achterlijn.

11. Afmeting van het veld
OldStars walking football wordt gespeeld op een veld van 42 x 21 meter met minigoals en zonder keeper.

Spelbegeleiders

Bij de walking football vorm waar 6 tegen 6 wordt gespeeld, wordt het spel geleid door een spelbegeleider. De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt enkel in wanneer de spelregels door de deelnemers worden overtreden. De spelbegeleider loopt langs het veld, op de lijn, mee het met spel en kan het veld inlopen indien nodig. De spelbegeleider geeft de deelnemers ruimte om zo veel mogelijk te voetballen en te bewegen. Spelbegeleiders zijn deelnemers en/of oud-scheidsrechters van 60 jaar en ouder die er plezier in hebben om het walking football-spel te begeleiden. Lees hier meer over spelbegeleiders!

Spelplezier

De spelregels dragen bij aan spelplezier. Het respecteren van de regels door de doelgroep betekent dat het plezier in het spel maximaal wordt ervaren. Vanuit deze gedachte zijn de regels opgezet. Uiteraard zijn deelnemers fanatiek en wil men graag winnen. Maar winnen staat niet voorop. Verantwoord bewegen, gezelligheid en spelplezier wel!