Nieuws
Na walking football nu walking hockey

Walking hockey?? Dat moet een typefout zijn. Hockey……?!
Een typefout is het zeker niet. Het succes van OldStars walking football slaat over op walking hockey. In Engeland zijn al de meeste concrete successen te zien. In Nederland ook binnenkort, althans, als het aan het Nationaal Ouderenfonds, Menzis, de KNHB en de Nederlandse Hockeyclub “De Zestigplussers” ligt!

Van Engeland tot aan Malta
Het fenomeen walking hockey kent dus al een vlucht in Engeland. En van die vlucht is hockeyclub Bromsgrove Hockey Club, een vereniging nabij Birmingham, het vliegwiel. Bij die vereniging vond in 2016 een evenement plaats in het kader van het landelijke ‘Back-to-Hockey’-programma van de Engelse hockeybond.

Alan Gormley, hoofd opleiding van Bromsgrove Hockey Club, raakte daar in contact met een senior deelnemer die bij haar club (Nuneaton) experimenteerde met een aangepaste set spelregels voor de oudere doelgroep. Dit deed ze omdat de niveaus in die doelgroep te ver uit elkaar liggen om voor iedereen een leuke partij regulier hockey te spelen.

Gormley streek neer op internationale websites van hockeyclubs die met vergelijkbare projecten bezig waren, bundelde spelregels en lanceerde de naam walking hockey. Tussen toen en nu trok het initiatief al aandacht uit Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. En vanaf Malta.

Maatschappelijk idee
De hoofdcoach van het nationale hockeyteam op dat eiland, Pieter Bregman, heeft al meermaals contact gehad met Gormley. “Walking hockey is echt opgezet met een maatschappelijk idee, niet commercieel dus: ontspannen, netwerken en meedoen voor alle niveaus. Gormley stelde een set aangepaste spelregels ten opzichte van regulier hockey samen en is gaan zoeken naar spelers in de oudere doelgroep. In het begin was het leuren voor ‘m. Maar inmiddels is het een heel mooi, bloeiend project. Ik nam contact met hem op om te onderzoeken of het op Malta ook kansrijk is”, vertelt Bregman.

Hij moet toegeven dat het lastig is om deze relatief nieuwe beweegvorm ook op te zetten op dat eiland, gezien de bescheiden sportinfrastructuur. Terwijl zijn gesprekken met Gormley uitwijzen dat walking hockey inmiddels groeit in het Verenigd Koninkrijk.

Concrete successen 
Daar ontving de spelvorm inmiddels een innovatie-award binnen de Engelse hockeywereld, werd een demonstratie walking hockey gegeven in een volgepakt stadion tijdens het afgelopen WK hockey voor dames (21 juli – 5 augustus 2018 in Londen, red) en bieden ongeveer veertig Engelse clubs het concept aan. Bovendien is de spelvorm in een beginnend stadium bij een aantal hockeyclubs in Wales.

“Het wordt laagdrempelig opgezet en veel projecten mixen de verschillende niveaus in de doelgroep door elkaar. Iedereen kan dus meedoen. De sociale component uit zich in gezelligheid op en buiten het sportveld”, gaat de bondscoach verder.

Spelregels
“De bal is zachter, er is geen keeper, één voet moet op de grond blijven, rennen is niet toegestaan, alleen pushen is toegestaan en het veld is aanzienlijk kleiner”, aldus Bregman over de spelregels van de vorm. Vervolgend: “Iedereen kan het spelen, het niveau van de spelers is van ondergeschikt belang. Blessures voorkomen is een heilig doel. Het idee erachter is dat de oudere doelgroep weer terugkomt naar de sportvelden. Gormley vertelde mij dat de eerste, tweede en derde helft zorgen voor een vrijblijvende en leuke sfeer. Dat is een van de succesfactoren en komt tegemoet aan de behoeften van de doelgroep. In Engeland is het echt een succes aan het worden.”

Het concept walking hockey kent een website die internationaal gevonden wordt. Met ‘walking hockey stories from around the world’’ als subtitel. Het verhaal van walking hockey en de set spelregels is daarop, naast een lijst met tips om het op te zetten, onder meer te vinden.

“Graag had ik Gormley trouwens een keer ontmoet. Dat is er echter nog niet van gekomen, hopelijk gebeurt dat nog eens. In de komende periode richt ik me op het nationale team van Malta, sinds 2014 ben ik daar hoofdcoach voor de bond. We maken stappen met de selectie en we groeien naar een hoger niveau in Europa. Talentvolle spelers komen door en ik heb de ambitie om met het team aan te sluiten bij de Europese subtop”, delend over de aspiraties daar.

Hockeyclub “De Zestigplussers” en het Nationaal Ouderenfonds
Vanaf maart 2018 zijn landelijk OldStars-projectleider Johan Annema van het Nationale Ouderenfonds en Hans Weusthof, vijfvoudig ex-hockeyinternational  en al tien jaar als lid verbonden aan de Nederlandse hockeyclub “De Zestigplussers”, met elkaar in gesprek over de mogelijkheden voor walking hockey in Nederland. Volgens Weusthof zal, gezien de unieke Nederlandse verenigingsstructuur, dat zeker haalbaar zijn.

Intussen heeft het bestuur van de N.H.C. “De Zestigplussers” te kennen gegeven walking hockey als een mooie uitbreiding van de vereniging te zien en zij hopen daarmee nog meer Nederlandse hockeyers een “leven lang te laten hockeyen”. De N.H.C. “DeZestigplussers” organiseert voor haar leden (vanaf 60 jaar) iedere twee weken centraal in Nederland onderlinge wedstrijden, daar zou walking hockey prima bij kunnen aansluiten.

Tijdens het Nationale Hockeycongres 2019 bij de Rabobank in Utrecht zal hier extra aandacht aan besteed worden. Zo kunnen deelnemers workshops volgen waarin dit onderwerp verder uitgewerkt wordt.

Dit artikel wordt gemaakt in het kader van het programma OldStars Sport en wordt mede mogelijk gemaakt door Menzis, KNHB en de Nederlandse Hockeyclub “De Zestigplussers”. 

 

 

 

 

Overig nieuws
Toon meer nieuws