Ga naar de inhoud

Symposium 8 mei 2023

Beweegkansen in de leefomgeving van ouderen

Op maandag 8 mei organiseert het Nationaal Ouderenfonds samen met OldStars een symposium in de Nationale Beweegweek voor ouderen. Meld je onderaan deze pagina aan.

We inspireren om een beweegvriendelijke leefomgeving voor ouderen met elkaar te creëren en gaan in op de vraag hoe je ouderen motiveert hier gebruik van te maken. Veelzijdig bewegen met plezier staat centraal, voor álle ouderen dus ook ouderen met dementie.

Kenniscentrum Sport & Bewegen is partner van het symposium, met workshops van Alzheimer Nederland, ASM, Beweegalliantie en VML Nederland.

Locatie: USV Hercules, Voorveldselaan 2, 3573 PV Utrecht
Tijd: 10.00 tot 12.30 uur
Kosten: Vrijwillige bijdrage Ouderenfonds

Programma

9.30 – 10.00 | Inloop

10.00 | Welkomstwoord: Kirsten Andres, directeur-bestuurder Nationaal Ouderenfonds

10.10 | Warming up door Yordi Vermaat

10.15 | Opening: Carl Verheijen, voorzitter Beweegalliantie

10.35 | Paneldiscussie met Joeval Benjamins (oprichter Walk in de parQ), Frans Jacobs (deelnemer De Derde Helft Hercules) en Thijs Antonissen (MSc Wijkgerichte beweegzorg – Fysiotherapie Galekop Ron van Leeuwen)

11.15 | Koffiepauze

11.30 – 12.30 | Workshops: kies uit vier inspirerende workshops (zie hieronder)

12.30 | Verwachte eindtijd symposium

14.00 | Middagprogramma: beleef de unieke recordpoging ‘Stoelendans voor 65-plussers’ onder leiding van Olga Commandeur

15.00 | Afsluiting

Workshop 1: Wat houdt een beweegvriendelijke omgeving voor ouderen in? Theorie & praktijk

door Dianne Scholte, junior Specialist Beweegvriendelijke Omgeving en Sportinfrastructuur bij Kenniscentrum Sport en Bewegen
& Henni Bunnik, Programmacoördinator Beweegvriendelijke Wijk Utrecht


In deze workshop leer je meer over de beweegvriendelijke omgeving. Aan de hand van de ervaringen van de beweegvriendelijke wijk in Utrecht vertellen we wat een beweegvriendelijke omgeving inhoudt en hoe je hier zelf mee aan de slag kan gaan.

Workshop 2: Veelzijdig bewegen in een rijke omgeving

door Yordi Vermaat, Education Manager ASM Academy

In deze workshop raak je bekend met de visie van het Athletic Skills Model (ASM).  Al sinds 2016 werkt het ASM samen met het Nationaal Ouderenfonds om ouderen via OldStars veelzijdiger te laten bewegen. Ook leer je dat veelzijdig bewegen meer behelst dan gevarieerd bewegen en breed motorisch ontwikkelen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat juist veelzijdig bewegen grote voordelen heeft voor ouderen o.a. in blessurepreventie en prestatieverbetering. Hierdoor blijven ouderen langer fit, zelfstandig en zelfredzaam. In de workshop wordt ook de vertaling van veelzijdig bewegen naar de praktijk gemaakt. Beweeg je mee? Meer informatie: www.athleticskillsmodel.nl/over-asm

Workshop 3: Met plezier zo lang mogelijk blijven bewegen

door Mieke Regelink, MBvO docent, seniorensportleider & voorzitter VML Nederland

In deze interactieve workshop gaan we in op de vraag hoe je alle ouderen in een woon-zorginstelling zo lang mogelijk kunt laten bewegen. Hoe maken we bewegen leuk en toegankelijk voor iedereen? Hoe activeer je mensen en welke rol kan bijvoorbeeld muziek daarin spelen? Wat werkt in de praktijk, en wat niet?

Workshop 4: Hoe ga je om met mensen met dementie in je sportgroep?

door Saskia de Jonge, coördinator service en trainingen Alzheimer Nederland

Krijg jij in je sportgroep te maken met mensen met dementie en wil je weten hoe je goed met hen kunt omgaan? Tijdens de workshop leer je hoe je signalen van dementie kunt herkennen en hoe je eraan kunt bijdragen dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen. We doen dat onder meer onder meer met behulp van filmpjes, voorbeelden en oefeningen.