fbpx

T.t.v. Vries groeit met 100% door OldStars tafeltennis!

Geluk dwing je af, zeggen ze weleens. Marijke Gordijn, vrijwilliger bij tafeltennisvereniging Vries, kan erover meepraten. Haar vereniging had begin 2019 nog slechts 25 leden. Op het enthousiast maken van de jeugd werd groots ingezet. In een klein dorp als Vries is dat lastig. De schaarse jeugd zit bijna allemaal op voetbal en andere sporten. Gordijn ging met andere vrijwilligers om de tafel zitten en besloot zich op een andere doelgroep te richten. De ouderen.

Wat zou het mooi zijn om overdag ouderen te laten tafeltennissen. Juist op dat moment dat er sportfaciliteiten leeg staan. Maar ja, ga dat maar eens organiseren als je zelf een full time baan hebt. Het bericht dat een tafeltennistrainer in de omgeving ging wonen, kwam dan ook als geroepen. Een belletje richting de tafeltennisbond leverde nog meer goed nieuws op. Op de vraag hoe tafeltennis voor ouderen op te starten kwam een verrassend antwoord. De bond was precies op dat moment in gesprek met het Nationaal Ouderenfonds over een pilot voor OldStars tafeltennis. Al snel werd duidelijk. Vries zou één van de ideale pilotverenigingen zijn.

“Het was net dat duwtje in de rug dat we nodig hadden. Misschien is dat geluk. Het viel in ieder geval mooi samen” – aldus Gordijn. Zij heeft als toegewijde kartrekker de pilot opgestart en de mensen enthousiast gemaakt. “Zelf val ik bijna binnen de doelgroep. Ik vind dat mensen overdag moeten kunnen tafeltennissen. Dat moet je stimuleren. Zelf heb ik nog een full time baan, maar ik wilde dit hoe dan ook van de grond krijgen.”

Start

“Toen we in maart de officiële aftrap met Bettine Vriesekoop hadden, bleek OldStars tafeltennis en ttv Vries een goede match te zijn. Na de nodige media aandacht over deze aftrap schaften 23 mensen een strippenkaart aan. Door de strippenkaart kunnen ze zelf bepalen wanneer ze komen en betalen per keer. Ideaal omdat de deelnemers nog weleens een paar weekjes weg zijn.”

Voor en door

“Elke woensdagochtend zetten we de boel samen klaar. Daarin maakt de groep trouwens een ontwikkeling door. Heel leuk om te zien. Eerst kwamen de deelnemers vooral consumeren. Nu worden de spullen samen klaargezet en opgeruimd. Op deze manier wordt het steeds meer een activiteit voor en door de doelgroep.”

ASM-warming up

“De warming up is vrij intensief. Daar moesten de meesten wel even aan wennen. Volgens het Athletic Skills Model worden zoveel mogelijk vaardigheden getraind. Het stimuleren en prikkelen van de zintuigen, daar gaat het om. Afgelopen training gooiden ze bijvoorbeeld een tafeltennisballetje via een stuit naar elkaar. Niet iets waar je meteen aan denkt. Na de warming up is er partijspel en in de pauze natuurlijk koffie.”

Kaasboer

“De oudste is 86 bij ons. Het is een diverse groep met oud-tafeltennissers maar ook met mensen die voorheen bijvoorbeeld aan gymnastiek hebben gedaan. Vries is niet zo groot, maar de deelnemers kenden elkaar absoluut niet allemaal. Zo komen er ook mensen uit Eelde, Zuidlaren, Donderen en Tynaarlo. Vanochtend liep ik over de markt en werd ik nageroepen. Stonden daar twee OldStars samen te praten bij de kaasboer. Riep ik terug of de OldStars nu ook al samen boodschappen doen. Geweldig toch?! Mensen ontmoeten elkaar via OldStars en daardoor ook daarbuiten.”

Stille genieters

“Het sociale stimuleren wij ook. Natuurlijk is het leuk om een tafeltennistoernooi te winnen, maar bij een toernooi rijken wij ook een prijs uit voor de ‘stille genieters’. Mensen die niet op de voorgrond treden maar wel met een grote lach op hun gezicht prachtig van het spelletje aan het genieten zijn.”

Verdubbeling

“De pilot zit er nu op. We hebben elke keer ongeveer 15 deelnemers en daarmee zijn we al kostendekkend. Het is een groter succes geworden dan we vooraf hadden gehoopt. Dat onze vereniging met 100% is gegroeid door OldStars is daar het grootste bewijs van.”

Toekomst

“Stiekem denken we soms al aan twee dagen in de week trainen. Grappig is dat sommige deelnemers zelfs al overwegen om gewoon te gaan trainen en zelfs competitie te spelen. Dat hoeft natuurlijk niet maar het is wel heel leuk voor hun en voor ons als vereniging. Door OldStars tafeltennis hebben ze het plezier in het spelletje teruggevonden.

De barbecue die we van ’t zomer hadden was een mooi illustratief voorbeeld dat de OldStars nu echt zijn opgenomen binnen de vereniging. OldStars en normale leden zaten door elkaar. Elkaar gevonden via de sport. Nu hopen dat andere verenigingen en gemeentes deze verbindende rol zien. Er ligt heel veel potentie. Met andere bestuurders zitten we al geregeld om de tafel onder de noemer ‘een kopje koffie’. Daar heb ik OldStars tafeltennis ook al ingebracht.

Het is een ideaal middel om mensen te verbinden en in beweging te brengen. Ga het vooral zelf opstarten en ervaren!”

Terug naar nieuws