fbpx

Terugblik naar 2020: De start van OldStars cycling in Uithoorn

“Het belangrijkste is gezond bewegen en gezellig fietsen”

“Eigenlijk is alles mogelijk, maar het moet niet echt koersen worden hè”, aldus Anton Bouter. Hij is net terug van een rondje fietsen op de vrijdagmiddag. Bouter is samen met Peter Zijerveld, KNWU-talentcoach, de initiatiefnemer van OldStars cycling in Uithoorn.

Cycling, oftewel fietsen bevindt zich nog een beetje in de pioniersfase. Het Ouderenfonds is enthousiast en ondersteunt verschillende initiatiefnemers bij het opzetten en uitvoeren van OldStars Sport bij een vereniging. Op de website van OldStars, is daar meer over te lezen. De bedoeling is landelijke dekking en dat fanatieke fietsers een pilot gaan opzetten bij de eigen wielerclub.

Samen verdergegaan

“We zijn begonnen bij wielervereniging UWTC. Ik heb verschillende triatlons gedaan, train nu weer voor een volgende en heb jarenlang gewielrend. Samen met mijn trainingsmaat Peter Zijerveld ben ik vorig jaar begonnen met Oldstars cycling. Via OldStars walking football kwam ik in contact met Johan Annema van het Ouderenfonds. Zij waren ook bezig. We zijn samen verdergegaan met OldStars cycling”, legt Anton uit. Wekelijks op de donderdagochtend fietsen er ruim twintig mannen én vrouwen. Het is veel meer dan alleen maar rondjes fietsen, op in dit geval een parcours van ruim één kilometer. “Als je wat ouder wordt, word je toch wat stijver. Dus beginnen we altijd met een warming-up.” “Daarnaast hebben we elke week een fietsthema. Bijvoorbeeld balans, coördinatie of een ander fietsonderdeel. Dan gaan we rondjes draaien, cirkels fietsen of heel langzaam rijden. Op die manier train je de behendig- en stuurvaardigheid.” Met de juiste afstand en hesjes, kon het fietsuurtje in coronatijd doorgaan.

“De animo is en blijft groot. Je hoeft echt geen racefiets te hebben of wielrenner geweest te zijn om mee te doen. Een sportfiets is wel handig.”

Gezellig fietsen

“Het belangrijkste is gezond bewegen en gezellig fietsen. Dat staat voorop. We werken natuurlijk ook wel een beetje aan de conditie, alleen het moet niet echt koersen worden hè”, besluit Anton.

 

Terug naar nieuws