fbpx

The Flying Dutchman bij landelijke kick-off OldStars tennis

Dit artikel geeft wat achtergrondinformatie over de landelijke kick-off van OldStars tennis (15 augustus), maar vooral ook over de namen die aanwezig zijn. Te beginnen met Tom Okker, een grote naam in de tenniswereld, die een clinic gaat geven aan belangstellende ouderen.

Tom Okker

Tom Okker, bijgenaamd The Flying Dutchman (Amsterdam, 22 februari 1944), is een voormalig toptennisser uit Nederland. Van 1964 tot 1968 was hij Nederlands kampioen, waarna hij professional werd. Okker bereikte in 1969 de derde plaats op de wereldranglijst, achter de Australiër Rod Laver en de Amerikaan Arthur Ashe. Zeven jaar lang stond hij in de top tien. Hij schreef 22 toernooien in het enkelspel en 78 toernooien in het dubbelspel op zijn naam waarvan twee dubbelspeltitels op de grandslamtoernooien: Roland Garros in 1973 met John Newcombe en de US Open in 1976 met Marty Riessen. Bij de dubbelspelranking bereikte hij de eerste plaats op de wereldranglijst.

Zijn eerste aansprekende prestatie behaalde hij in 1964, toen hij met Trudy Groenman de halve finale van het gemengd dubbelspel op Wimbledon bereikte. In 1965 won hij het enkelspel en het gemengd dubbelspel in de Maccabiah Games in Israël. In 1968 bereikte hij voor het eerst de kwartfinale van het mannenenkelspel op Wimbledon en in 1978 de halve finale. In deze halve finale verloor hij met 4-6, 4-6 en 4-6 van de legendarische Björn Borg. In 1968 stond hij in de finale van de Open Amerikaanse kampioenschappen, maar verloor deze van Arthur Ashe met 12-14, 7-5, 3-6, 6-3 en 3-6.

Instructie op 15 augustus 2019 in de middag

In de middag is er de mogelijkheid om als bestuurder, initiatiefnemer en/of trainer/ begeleider informatie te krijgen over het opstarten van OldStars tennis. De instructie en het sporttechnische gedeelte staan onder leiding van René Wormhoudt. Het doel ervan is om trainers/begeleiders handvatten aan te reiken om ouderen op een verantwoorde wijze in beweging te brengen. Dit bestaat uit 3 bouwstenen in het aanbod van OldStars tennis. Die bouwstenen zijn de tennisvormen, het aanbieden van de juiste beweegvormen en de setting waarin dat gebeurt. Dit laatste wordt ook wel sociale activering genoemd. Deze bouwstenen leveren tezamen een bijdrage aan de gezondheidsvaardigheden van ouderen. Veel trainers en begeleiders hebben vragen over de opbouw van de training en de intensiteit van de verschillende aangeboden tennisvormen. Deze middag is er voldoende gelegenheid om hier vragen over te stellen.

Over de docenten: René Wormhoudt en Bart Logchies

René Wormhoudt is een van de grondleggers van het Athletic Skills Model en van de innovatieve beweegaccommodaties (Athletic Skills Track). Hij heeft 24 jaar ervaring met de jeugd en het eerste team van de AFC Ajax, Amsterdam. In de jeugdopleiding heeft hij daar van 2005 tot 2012 de visie van het ASM neergezet. Daarnaast heeft hij ervaring opgedaan in diverse andere sporten waaronder basketbal, handbal, zwemmen en American football. Hij is opgeleid als fysiotherapeut en is van 2003 tot juli 2012 conditie-, kracht- en hersteltrainer geweest van het eerste team van de AFC Ajax. Sinds 2012 is hij conditie- en hersteltrainer van het Nederlands elftal (KNVB).

Bart Logchies is voetbaltrainer en docent bij de KNVB voor TC1. Op dit moment is hij trainer van de Amsterdamse hoofdklasser Swift. Hij is de afgelopen jaren trainer geweest van diverse verenigingen in de top van het amateurvoetbal, waaronder AFC, Argon, Ajax, KBV en JOS Watergraafsmeer. Daarnaast heeft hij ervaring met het begeleiden van diverse maatschappelijke projecten als Tijd voor Sport. Bovendien is hij World Coach bij de KNVB.

De methodiek ASM en OldStars tennis

De beweegvormen van OldStars tennis zijn gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM). Het model stimuleert zowel de fysieke, mentale, sociale als cognitieve vaardigheden van de Oldstars tennissers. Het ASM verbetert de vaardigheid van bewegen op een veelzijdige wijze waardoor met name de kwaliteit van het aanpassingsvermogen en de balans wordt ontwikkeld. Het bevat vaardigheden afkomstig uit allerlei verschillende sporten, spelvormen en activiteiten. Tennis is dus niet het doel, maar een middel om op latere leeftijd fitter en gezonder te worden (zoals sterker, meer in balans en met een beter uithoudingsvermogen), maar tegelijkertijd is er veel aandacht voor de aansturing en het coördinatievermogen.

Terug naar nieuws