fbpx

Trainers ontvangen officieel trainersdiploma voor ASM-OldStars

Gisteren hebben in Naaldwijk 22 ASM-OldStars trainers uit diverse plaatsen in het land een officiële licentie uitgereikt gekregen uit handen van René Wormhoudt en Geert Savelsbergh. De founders van het ASM zijn dit jaar een samenwerking met het Ouderenfonds gestart om trainers op te leiden om ouderen verantwoord te laten bewegen en via een aangepaste sportvorm ook te werken aan coördinatie en aanpassingsvermogen. Op deze wijze wordt sport en de sportvereniging ingezet als middel om ouderen op een verantwoorde manier te laten bewegen, mee te laten doen, te werken aan hun zelfredzaamheid en elkaar te ontmoeten binnen de sportvereniging.

Eerste trainers

In Nederland is het de eerste keer dat er een officieel trainersdiploma wordt uitgereikt voor het programma OldStars. Door OldStars kunnen oudereren op latere leeftijd meedoen bij de sportvereniging. Inmiddels telt het succesvolle programma bijna 450 initiatieven in Nederland en dit groeit per week. Met de inzet van deze ASM-OldStars trainerscursus wordt de kwaliteit van het aanbod vergroot, maar worden ook de mogelijkheden voor sportaanbieders vergroot door ook professionals aan te kunnen stellen die het aanbod begeleiden.

Inhoud cursus

Samen met René Wormhoudt en Geert Savelsbergh van het Athletic Skills Model (ASM) heeft het Ouderenfonds een tweedaagse cursus opzet om trainers op te leiden. Zij krijgen de uitgangspunten bijgebracht en bouwstenen aangereikt om beweegprogramma’s voor ouderen vorm te geven. De doelgroep bestaat uit mensen uit de zorg en uit de sportwereld die al een vooropleiding op zak hebben en over methodisch-didactische voorkennis beschikken.

Om het toe te spitsen op ouderen wordt volgens Wormhoudt specifiek gelet op een aantal elementen. ‘Allereerst is dat de belastbaarheid, die is bij ouderen nu eenmaal minder en loopt sterk uiteen. Ten tweede krijgt sociale activatie veel aandacht, voor, tijdens en na de training. In het programma OldStars is contact niet toegestaan, maar aanraking is superbelangrijk voor de mens. Bij ons gebeurt dat – normaal gesproken – daarom wel, op een speelse manier, via een duwtje of even vasthouden. Een rode draad in ons schema is verder het aanpassingsvermogen. Die neemt af als je ouder wordt, maar is nog goed te beïnvloeden.’

Terug naar nieuws