Verhaal
Dolf Titaley (70) is vereerd als Molukse OldStar

In de Week tegen Eenzaamheid en middenin de Nationale Sportweek vindt de eerste editie van het Multiculturele OldStars walking football-festival plaats. In aanloop naar het evenement in Leeuwarden deelt het OldStars-projectteam een serie verhalen. De beurt is aan Dolf Titaley, deelnemer bij de Molukse OldStars. Over zijn terugkeer op de velden, de sfeer in die groep en over de waarde van OldStars walking football voor zijn gezondheid.

Barneveld is sinds het voorjaar de uitvalsbasis voor het samenkomen van de OldStars met een Molukse achtergrond. Onder aanvoering van OldStars-trainer en KNVB-docent Joop Kols verschijnen de deelnemers wekelijks, op woensdagavond, op het sportcomplex van v.v. Barneveld. Een uitbreidende groep, met spelers uit verschillende regio’s in het land.

Dolf Titaley was er vanaf het begin bij en reist volgende week in de omvangrijke groep OldStars met een Molukse achtergrond mee naar Leeuwarden. Zijn ervaringen in thema’s: de groei van het initiatief, de sfeer in de groep, zijn voetballende leven en zijn gezondheid.

Groeiend OldStars-project
In april nam Joop Kols contact met mij op. Na gesprekken tussen hem en het Nationaal Ouderenfonds was hij enthousiast om een nieuw voetbalproject op te starten. Walking football, een voetbalvorm voor ouderen. Ik ken Joop nog van vroeger, ook van het voetbalveld. Hij nodigde mij van harte uit om bij de start van het project aanwezig te zijn. Daar ben ik op in gegaan.”

“Joop is de aanjager van het project. We spraken vanaf het begin af om op woensdagavond te trainen. In de afgelopen maanden heb ik jongens aan zien haken die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Apeldoorn, Sassenheim en Zwolle. Die mannen komen speciaal voor OldStars walking football naar Barneveld.”

“Twee weken geleden hebben we meegedaan aan een OldStars-evenement in Rotterdam. Dat was hartstikke leuk. De groep is inmiddels groot genoeg om met meerdere teams te kunnen spelen.”

“In onze groep zijn in de afgelopen weken vijf OldStars-trainers opgeleid die het werk van Joop als OldStars-trainer voor de groep kunnen overnemen.”

Sfeer
“Ik vind het te gek om weer met mijn oude maatjes op het veld te staan. Er komt een band als je met elkaar speelt. De sfeer in de groep is zoals vroeger. Grappen maken in de kleedkamer en onderling lekker met elkaar dollen.”

“We hebben mannen erbij die ook graag muziek maken. Ik weet dat een paar OldStars uit onze groep aan het oefenen zijn voor een optreden tijdens het Multiculturele OldStars walking football-festival in Leeuwarden. Zij gaan daar onder meer Molukse liedjes spelen.”

“Ik voel me vereerd om deel uit te maken van deze groep.”

Voetbal
“Ik ben er heel blij mee dat ik de draad weer heb opgepakt. Vroeger heb ik veel gevoetbald. In de omgeving van Barneveld en Ede voornamelijk. Ik speelde altijd als voorstopper. Mannetje uitschakelen was mijn doel. Ik was een harde, haha.”

“Bij de Molukse OldStars wil ik heel graag iedere week trainen. De oefeningen zijn afwisselend en ik vind het hartstikke leuk om beter te worden in deze voetbalvariant. Het is uitdagend.”

“Ik ben blij dat ik met OldStars mijn conditie op peil kan houden.”

Gezondheid
Helaas heb ik problemen met mijn nieren. Ik sta op een wachtlijst voor een transplantatie en heb al twee keer een nier aangeboden gekregen. Helaas bleken die nieren voor mij niet geschikt. Dat betekent dat ik nog steeds in afwachting ben. Spannend, maar ik ben er zeker ook nuchter onder.”

“Mijn arts raadt me aan om te blijven bewegen. Gewoon lekker sporten: lopen, fietsen, fitness en de OldStars-trainingen. Ik voel me daar lekker bij en het gaat nu ook gewoon goed met mijn gezondheid.”

“De jongens houden mij in de gaten. Als ik stop tijdens een training accepteren ze dat direct. “Doe eens rustig aan, ouwe”, roepen ze ook regelmatig naar me. Ik ben trouwens een van de ouderen in de groep. De oudste is 77.”

Het Multiculturele OldStars walking football-festival vindt op donderdag 27 september plaats in het Cambuurstadion in Leeuwarden. Tijdens het festival komen tientallen culturen bijeen om OldStars als spelvorm te vieren en te promoten.

Dolf Titaley (70)

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels en FNO.

Verhalen
Toon meer verhalen