Verhaal
European Sports for All Games als onderdeel van Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa

In de Week tegen Eenzaamheid en middenin de Nationale Sportweek vindt de eerste editie van het Multiculturele OldStarswalking football-festival plaats. In aanloop naar het evenement in Leeuwarden deelt het OldStars-projectteam een serie verhalen. Over diverse relevante onderwerpen, zoals de verbinding tussen sport en cultuur in het kader van Leeuwarden als culturele hoofdstad  in 2018. Het eerste verhaal, over de European Sports for All Games, haakt in op dat thema, met aandacht voor de waarden meedoen, bewegen en ontmoeten voor alle doelgroepen. 

Van 3 tot 7 augustus 2018 waren de eerste TAFISA European Sports for All Games in Fryslân. Het programma was onderdeel van Leeuwarden Fryslân 2018, de culturele hoofdstad van Europa. Iedereen kent het skûtsjesilen, fierljeppen en kaatsen, een paar van de Friese cultuursporten.

Maar ook andere landen in Europa kennen zulke cultuursporten. Die kwamen ze in Fryslân laten zien aan alle inwoners en toeristen. Sport Fryslân was initiatiefnemer en – samen met onder andere NOC*NSF – organisator van de European Sports for All Games.

Grutsk
“Wij zijn grutsk (trots) op het feit dat deze Games zo’n groot succes waren”, zegt Anne Jochum de Vries, directeur van Sport Fryslân. “Nu is het belangrijk om dat wat het heeft opgeleverd te benutten. Om blijvend in te zetten op de waarde van deze cultuursporten voor de samenleving. Om de verbindingen die gelegd zijn verder uit te bouwen. Het gaat erom dat iedereen mee kan doen. Fryslân was en is de beste plek voor deze Games. De setting, de betrokkenheid van de inwoners en het enthousiasme van deelnemers en bezoekers waren overweldigend. Het was een groot internationaal feest van cultuursporten en breedtesport.”

Iedereen kan meedoen!
Meer dan twintig verschillende landen toonden meer dan vijftig verschillende cultuursporten. En het mooie is: iedereen kon meedoen aan al die bijzondere sporten. Zo werd er op Poolse wijze gevolleybald tijdens de Sneekweek, konden bezoekers van Welcome to the Water in Grou polynesisch kanovaren en Italiaans kaasrollen en kon iedereen de Elfstedentocht (inclusief wind en geluid) beleven op het ijs in de Elfstedenhal in Leeuwarden. De Portugese deelnemers wisten niet wat hen overkwam, toen ze de derde stempel ophaalden, en de geluiden van het dweilorkest hen ondersteunden om die vierde stempel op te halen.

Voorbereidingsprogramma
Het draaide niet alleen om die ene week in de zomer. Al in november 2017 begon het voorbereidingsprogramma, waarin Sport Fryslân veel verschillende activiteiten organiseerde voor doelgroepen die drempels ervaren om in beweging te komen. Zo kregen senioren bijvoorbeeld clinics walking football en zijn er inmiddels verschillende clubs blijvend actief met walking football.

“En dan is er natuurlijk de introductie van shuffleboard in Fryslân”, gaat Anne Jochum de Vries verder. “Een combinatie van curling, sjoelen en jeu de boules. Het is een sport die door iedereen kan worden beoefend. De Duitsers brachten het naar Fryslân, en nu is er zelfs een Nederlandse Shuffleboard Bond in oprichting. Daar zijn we superblij mee.”

Groot en blijvend verschil maken
Sporters die in een rolstoel zitten kregen uitgebreid de kans om verschillende vechtsporten uit te proberen. Ook kregen kinderen uit kansarme gezinnen de gelegenheid kennis te maken met bijvoorbeeld de Friese sporten en werden clinics van de Highlandgames op basisscholen verzorgd.

De Vries: “Nog zo’n mooi blijvend resultaat. Mensen met een verstandelijke beperking leerden zeilen en mochten in hun eigen G-klasse strijden om de ereprijzen tijdens de Sneekweek. En nu zijn er plannen om dat volgend jaar ook gewoon weer te doen. Dat is waar het om gaat. Dat zijn de dingen die een groot verschil maken. Zo zijn er nieuwe en blijvende verbindingen gelegd. Het is heel waardevol dat we dat samen met NOC-NSF konden doen.”

#BeActive
De meeste activiteiten in het voorbereidingsprogramma kwamen terug in de sportweek. Deelnemers konden via de BeActive pleinen in de provincie de verschillende nieuwe cultuursporten uitproberen. En er waren speciale activiteiten voor mensen met een handicap, op en rond het ijs van de Elfstedenhal.

Kennis delen tijdens kennissafari
Bij de kennissafari – georganiseerd in samenwerking met Kenniscentrum Sport – deelden beleidsmakers en mensen die vanuit hun werk betrokken zijn bij sport kennis. Over de meerwaarde van cultuursporten, over sportparticipatie, over de relatie tussen sport en gemeenschappelijkheid en vitaliteit in dorpen in steden, over de impact van sportevenementen en over de kracht van storytelling. Dat deden ze uiteraard niet stil zittend in een zaal, maar langs een wandelroute door het centrum van Heerenveen.

Enthousiaste reacties
Zowel bezoekers als deelnemers aan de European Sports for All Games reageerden enthousiast. Een paar reacties:
“Some of our boys want to live yn Fryslân now.” – delegatieleider van een team uit Ierland.
“Through sports I find new friends and families.”
“Thanks for energy and inspiration.”
“Wow, ik was eigenlijk best wel goed in hurling. Kun je dat professioneel beoefenen?”

Bekijk hier het item over het G-zeilen bij Hart van Nederland.

European Sports for All Games

European Sports for All Games

Auteur: Silvia Hania, Communicatie European Sports for All Games.

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels en FNO.

 

Verhalen
Toon meer verhalen