Verhaal
Jarige Gerard van Zadelhoff (85) maakte op zijn 83e nog een transfer

“Morgenmiddag ben ik echt niet bereikbaar, dan speel ik namelijk mijn wekelijkse potje walking football bij SEV Leidschendam”, schiet het uit de mond van Gerard van Zadelhoff. Zijn derde uitgesproken zin tijdens het gesprek schetst het belang dat hij hecht aan dat wekelijkse samenzijn. Bij de club van Sport en Vriendschap.

Gerard van Zadelhoff viert vandaag zijn verjaardag, hij is 85. Daarmee bereikt hij niet alleen een mijlpaal, hij laat ook zien dat leeftijd bij OldStars walking football van ondergeschikt belang is. “Ik vind het belangrijk om in een goede conditie te blijven”, vertelt hij. Ongeveer een jaar geleden maakte hij een opmerkelijke overstap. Van het vrijdagavondvoetbal bij RKAVV naar het walking football bij buurman SEV.

Gento
“Welkom Gerard, leuk dat je er bent! Je hebt een tas mee, dat is heel mooi. Dan kun je meedoen”, kreeg hij destijds bij zijn nieuwe club te horen. Hij werd bekend met het project in Leidschendam door de streekkrant. Daarin werd de gemeenschap geïnformeerd over de nieuwe voetbalvorm. En ouderen werden geënthousiasmeerd om zich op te geven.

Dat was aan Van Zadelhoff wel besteed. Sinds begin jaren ’60 is hij lid van de KNVB en speelde hij onder meer in Rijswijk en Hoekpolder. Hij maakte het bestaan van de Haagse voetbalbond, de HVB, nog mee. RKAVV leek lange tijd zijn laatste vereniging te zijn. “Ik ben SEV Leidschendam ontzettend dankbaar voor de kans om walking football te spelen. Het is een vereniging waar iedereen welkom is en gewaardeerd wordt. Het vrijdagavondvoetbal ging op een gegeven moment te snel, deze spelvorm is beter geschikt voor mij.”

Zijn nieuwe teamgenoten doopten hem al snel om tot Gento. Een bijnaam door zijn rappe beentjes en kleine gestalte, verwijzend naar Paco Gento van Real Madrid uit de jaren ’50.

“De saamhorigheid, daar draait het om”
Letterlijk noemt hij zijn activiteit bij SEV het opladen van de accu. Om er weer een week tegenaan te kunnen gaan. Zeven dagen in de week besteed Gerard van Zadelhoff aan het verzorgen van zijn vrouw. Mantelzorger dus. Of walking football een manier was om een gevoel van eenzaamheid te weg te nemen? “Nee, dat niet. Van eenzaamheid heb ik nooit last gehad. De saamhorigheid en het spelletje, daar draait het voor mij om.”

De rol van de SEV OldStars – drie jaar geleden opgericht – in het uitbreiden van de walking football-vlek in Zuid-Holland is cruciaal. Bij demonstraties en toernooien zijn ze bijna steevast aanwezig en ze nemen zitting in de regionale werkgroep, de werkgroep OldStars walking football regio Haaglanden.

Van Zadelhoff reist binnen die regio maar wat graag mee naar evenementen. “Als het buiten de regio is wordt het voor mij lastiger, in verband met de thuissituatie. Dichterbij huis ben ik van de partij.”

Teamfoto van de SEV OldStars tijdens een demonstratie in Wateringen. Uiterst links Gerard van Zadelhoff.

Skiën en voetbal
Opvallend aan zijn levensfasen is het Kuifje-gehalte. Gevaren op de Holland-Amerikalijn. Noodgedwongen teruggekeerd naar Europese wal door de fratsen van Fidel Castro. Hij besteedde drie jaar van zijn leven in Zwitserland, aan het eind van de jaren ‘50. “Ik was een fervent wintersporter. Langlaufen vooral. In Zwitserland maakten we tochten naar Italië, Duitsland, Frankrijk. Een tijd van zeehondenvellen en een beperkt aantal liften in skigebieden.”

Teruggekeerd in Nederland ontmoette hij zijn vrouw en begon zijn leven op voetbalschoenen. Huize Van Zadelhoff kent een kamer die gewijd is aan attributen en aandenken van zowel skiën als voetbal. “Als ik in die kamer iets als eerste aanwijs, is het toch iets dat met skiën te maken heeft”, moet hij bekennen.

Voordat de verbinding verbroken wordt volgen zijn afsluiters. “Het is zo belangrijk dat ouderen met elkaar bewegen en actief zijn. En ik vind dat er in Leidschendam meer aandacht besteed moet worden aan de SEV OldStars. In vergelijking met andere sporten is dat nu ondermaats.”

De OldStars feliciteren Gerard van Zadelhoff met zijn 85e verjaardag!

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels en FNO

Verhalen
Toon meer verhalen