Verhaal
Voetbal en Molukkers gaan goed samen, ook op latere leeftijd

Giovanni van Bronkhorst, Simon Tahamata, Denny Landzaat. Allemaal producten van de Molukse liefde voor voetbal. Noes Sapulette is ook een voetballende Molukker, alleen dan minder bekend. Noes is een trotse OldStar van Welzijnskwartier Katwijk. Evenals Joop Kols, KNVB docent OldStars-trainer, is hij ambassadeur van de spelvorm. Samen met het Nationaal Ouderenfonds willen ze OldStars walking football laten groeien in de Molukse gemeenschap.

Promoten in Molukse gemeenschap
Inmiddels spelen al meer dan 200 clubs in Nederland OldStars walking football. De sport blijkt goed aan te sluiten bij de behoeften uit de samenleving. Op latere leeftijd bewegen, samen met een stel leuke gasten. Dat i is de kern. Het gaat om plezier, ontmoeten en meedoen. Het Nationaal Ouderenfonds vroeg Joop Kols om de sport te promoten in de Nederlandse Molukse gemeenschap. Daarvoor zijn nu de eerste stappen gezet.

Behoefte aan sporten
Joop Kols is goed bekend onder de Molukkers. En belangrijker, hij is bereid om meters te maken om de vorm te verspreiden. “Johan Annema heeft me gevraagd om deze rol op me te nemen en het leek me hartstikke leuk. Op dit moment zitten we nog in de opstartfase en moet ik er nog hard aan trekken. Ik hoop dat de mannen in verschillende wijken uiteindelijk zelf initiatief gaan nemen om het van de grond te krijgen. Wat ik al wel merk is dat er een enorme behoefte is naar een sport voor ouderen. Mensen weten vaak alleen nog niet van het bestaan af van walking football. Aan mij is het om mensen en kanalen te vinden die enthousiast worden van de sport, en dit vervolgens te delen met anderen.”

Verbinding
Kols is een generatiegenoot van een van de grootste Molukse voetballers, Simon Tahamata. De kleine, gedrongen Tahamata heeft zelf ook al enkele keren het spelletje gespeeld. “Iedereen heeft zo veel plezier bij OldStars walking football. De voetbalvorm zie ik ook als een geschikt middel om de Molukse ouderengemeenschap te verbinden. Die verbinding is juist de kracht. Het met elkaar zijn; ik denk dat dat hartstikke positief is.”

Uitdagend
Noes Sapulette is al een OldStar. De vraag is wie er volgen binnen de Molukse gemeenschap. Aan de passie voor voetbal kan het niet liggen en volgens Noes is het allesbehalve een saai spelletje voor ouwe lullen. “Je leert juist ontzettend veel door walking football. Rust houden, overzicht bewaren en goed samenspel bijvoorbeeld. De inspeelpass moet ook de juiste snelheid hebben. Haha, ik kan zo nog wel even doorgaan. Al deze facetten maken het spelletje uitdagen voor jong en voor oud.”

Voel jij je aangesproken door dit verhaal en wil je contact opnemen met Joop Kols over zijn inzet voor de Nederlandse Molukse gemeenschap? Stuur hem een e-mail: joop.kols@gmail.com.

Dit artikel is onderdeel van het project ‘Met OldStars de regio in’. Het draagt bij aan de doelstelling van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels, Riki Stichting en Nuts Ohra.

Joop Kols

Joop Kols

 

Verhalen
Toon meer verhalen