Verhaal
OldStar in the picture: Jens Dijkstra

Als er een iemand is die over OldStars walking football in de provincie Friesland veel te vertellen heeft, is het Jens Dijkstra. Voordat de vorm voet aan de grond kreeg op Nederlandse bodem, begon hij er als verenigingsadviseur voor de KNVB al mee te experimenteren. Vijf jaar later is hij een van de hoofdpersonen in het regionale plan om de spelvorm over Friesland te verspreiden.

Twee ontwikkelingen in voetbalseizoen 2013/2014 zorgden ervoor dat Dijkstra, tegenwoordig coördinator bij stichting Cambuur Verbindt en freelance verenigingsadviseur voor de voetbalbond, nog meer ging geloven in de uitrol van het concept in Friesland. De Eredivisie maakte bekend de spelvorm actief te promoten met behulp van de aangesloten betaald voetbal organisaties (bvo’s) en Cambuur Leeuwarden promoveerde bijna tegelijkertijd naar dat voetbalniveau. “Toen ben ik vanuit Cambuur eigenlijk letterlijk op OldStars walking football gesprongen”, deelt hij terugblikkend.

Schade en schande
Zijn argumentatie is vervolgens helder: “In het noorden zien we veel kleinere dorpskernen die te maken hebben met vergrijzing. Daar zit een kiem voor deze spelvorm.” Dijkstra heeft in de afgelopen paar jaar gezien dat initiatiefnemers door schade en schande wijzer zijn geworden. “Soms leek het erop dat verenigingen maar wat deden om het op te zetten.”

De regio-aanpak in Friesland is nu meer gestructureerd en verschillende organisaties bundelen daarin de krachten. “We hebben met de KNVB, het Nationaal Ouderenfonds, SportFryslan, Cambuur Leeuwarden en sc Heerenveen eerder dit jaar een breed omvattend plan opgesteld voor de uitrol in deze provincie. Hierin is afgesproken dat Cambuur Leeuwarden zijn rol pakt om voetbalverenigingen in het noorden van Friesland te helpen, sc Heerenveen doet datzelfde in het zuiden.”

Breed netwerk
Dijkstra put door zijn jarenlange inzet en kennis uit een breed netwerk, van zowel experts als organisaties. “Buurtsportcoaches, trainers, bestuursleden, verenigingsadviseurs en lokale overheden zijn allemaal belangrijk, zeker in de opstartfase van een OldStars-initiatief. Daarvan kan ik er veel. Ik bekleed in dat speelveld graag de rol van verbinder, waarbij ik luister naar wat de behoeften zijn en daar naar handel. En gelukkig heeft de nieuwe samenwerking tot gevolg dat nog meer kennis is toegevoegd, onder meer uit de koker van het Nationaal Ouderenfonds en de KNVB.”

Nuchter gaat hij verder. “Het opgestelde plan bevat de ambitie om aan het einde van dit jaar bij zestien Friese voetbalverenigingen activiteiten op te zetten voor OldStars walking football. Dat kan verschillen van opstartfase tot een volwassen team met trainer en een wekelijks schema. Hopelijk weten we meer succesverhalen te creëren zoals die van FC Harlingen. Daar startten medio maart van dit jaar tien deelnemers en inmiddels, met behulp van de OldStars van Cambuur Leeuwarden, staan we daar op twintig deelnemers.”

Een plan voor Groningen
Vooral is hij trots op de professionalsering die het plan met zich mee brengt. Dijkstra ziet bepaalde standaarden ontstaan, bijvoorbeeld voor de promotie van een initiatief of het organiseren van een kennismaking, lokaal. Bovendien neemt het aantal potentiele OldStars-trainers in de provincie toe. “Deze ontwikkelingen helpen om ook lokale overheden te overtuigen om bij te dragen”, aldus Dijkstra.

Parallel aan de inspanningen om de Friese ambities van 2018 te behalen, is Dijkstra ook aangehaakt bij ontwikkelingen in die andere noordelijke provincie: Groningen. “Ik ben  werkzaam bij het Huis voor de Sport in Groningen. We hebben daar de intentie om, in samenwerking met onder meer FC Groningen, het plan van Friesland vorm te geven en in gang te zetten. Ja, ik wil de rol van de noordelijke bvo’s graag benadrukken. Het helpt enorm dat zij OldStars walking football proactief oppakken en uitdragen.”

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels, Riki Stichting en FNO.

Verhalen
Toon meer verhalen