Verhaal
OldStar in the picture: Gilbert Williams (70)

Gilbert Williams (70) is kartrekker bij de OldStars van Zuidoost United, een team van enthousiaste Ghanese ouderen. Na een aantal leermomenten loopt het walking football daar inmiddels als een trein. Hun motto? ‘Meedoen is winnen!’

Aanstekelijk enthousiasme
“Bij de start organiseerden we een ‘walking football-evenement’. Mond-tot-mond-reclame werkte hierbij het beste: ik kwam een paar oud-voetballers tegen en was zelf enthousiast over OldStars. Dat werkt direct aanstekelijk! Via flyers gaven we vervolgens nog meer bekendheid aan het evenement. Tijdens het evenement lieten we de geïnteresseerden kennismaken met OldStars walking football op twee kleine veldjes. Iedereen vond het een geslaagd evenement”, vertelt Gilbert enthousiast.

Iedereen kan meedoen
“Daarna begonnen we met vijf man. Tijdens een training, stapte er ineens een man op uit zijn scootmobiel en kwam op me aflopen. Hij vroeg of hij een hesje kon hebben, want hij wou graag meedoen! Ik keek hem aan alsof ik water zag branden. Ik dacht dat hij niet kon meedoen gezien zijn situatie, maar de man was wel in staat om te wandelen. Na de wedstrijd vroeg hij wanneer we weer speelden. Dat was een belangrijke les voor mij: iedereen kan in principe walking football spelen!”

Tweede leermoment
Gilbert vertelt over een andere belangrijke les: “De eerste paar keer vonden de OldStars-trainingen op woensdagavond plaats. Dit was totaal verkeerd, bleek achteraf. Op woensdagavond keek iedereen massaal naar de Champions League. De deelnemers kwamen niet naar de trainingen, dus stopten we tijdelijk. Uiteindelijk maakten we een doorstart in de zaal, waarbij ook een aantal dames aanhaakten. Inmiddels hebben we maar liefst 34 spelers, waarvan tien vrouwen.”

OldStars met Ghanese achtergrond
“De projectleider van OldStars vroeg mij een team op te zetten, om zo meer ouderen met een Ghanese achtergrond aan het voetballen te krijgen. Ik houd van uitdagingen en van risico’s nemen, dus daar ging ik mee aan de slag. Het voordeel is dat ik makkelijk mensen kan bereiken. Ik ben in gesprek met een trainer die zich bezig wil houden met mensen met een migrantenachtergrond. Hij heeft zelf een Afrikaanse afkomst, dus hij kan die groep goed bereiken. Maar twee problemen spelen nu al op: het weer en het geld! De kou hebben we opgelost doordat we in de zaal spelen. Het geld is wat moeilijker.”

Meer migrantenouderen aan het voetballen
Ouderen die door fysieke, sociale of andere redenen weinig lichamelijk actief zijn, lopen meer kans op gezondheidsproblemen en komen sneller in een sociaal isolement terecht dan ouderen die veel bewegen. Bij migrantenouderen blijkt deze problematiek sterker te spelen dan bij autochtone ouderen. De OldStars-aanpak levert deelnemende senioren meer vitaliteit, een zinvolle dagbesteding, een nieuw sociaal netwerk en de mogelijkheid om zelf actief te zijn als vrijwilliger.

Deze positieve punten zijn ook van toepassing op OldStars-deelnemers met een migrantenachtergrond. Daarom wordt gepoogd om in 2018 zoveel mogelijk migrantenouderen te enthousiasmeren voor deze bijzondere voetbalvorm. Dit project staat onder leiding van het Nationaal Ouderenfonds en wordt mogelijk gemaakt door Fonds Nuts Ohra. Lees hier meer!

Dit artikel is onderdeel van het project ‘Met OldStars de regio in’. Het draagt bij aan de doelstelling van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels, Riki Stichting en Nuts Ohra.

Het OldStars team van Zuidoost United, met Gilbert Williams (derde van rechts)

Het OldStars team van Zuidoost United, met Gilbert als derde van rechts

 

 

Verhalen
Toon meer verhalen