Verhaal
OldStar in the picture: Jan van Beek (vv Kamerik)

Gedrongen is zijn postuur. 76 is zijn leeftijd en indrukwekkend is zijn fysieke gesteldheid. Jan van Beek staat, te midden van zijn OldStars walking football-ploeggenoten van voetbalvereniging Kamerik, zichzelf voor te bereiden op het aankomende duel. Met één been staat hij op het kunstgras. Een positie waarmee hij de balans behoudt. Zijn andere been zwaait van voren naar achteren om de spieren los te maken. De finaleronden staan op het punt van beginnen.

Tijdens het Utrechtse toernooi ‘OldStars onder de Dom’, vertelt Jan wat het voetbal voor hem betekent. “Wij moeten in de weer blijven en ik vind het hartstikke leuk om sociaal en sportief ergens bij betrokken te zijn.” Hij speelt inmiddels ruim een jaar voor zijn team uit het dorp in het Groene Hart. “Vorig jaar vierde onze club het zeventigjarige bestaan, dat hebben we bij onze vereniging aangegrepen om een eerste OldStars walking football-wedstrijd te spelen. Een team van FC Utrecht hebben we daarvoor uitgenodigd en dat was een leuke kennismaking. In de bestuurskamer van onze vereniging hangen de foto’s als herinnering.”

 

Drie weken overslaan

Aan de rand van het veld vervolgt hij zijn verhaal. “Weet je wanneer ik echt het verschil merk? Als ik een week of drie de trainingen of wedstrijden oversla. Dan ondervind ik aan den lijve wat de gevolgen zijn. Mijn spieren worden dan heel stijf.” Hij is, ondanks zijn respectabele leeftijd, nog steeds op vele manieren in beweging. “Niet alleen speel ik OldStars walking football, ik doe ook nog andere sportieve activiteiten. Wekelijks wissel ik in de sportschool verschillende vormen af. Rennen op een loopband en roeien op een apparaat bijvoorbeeld. En onlangs ben ik ook begonnen met boksen.”

De voormalige metselaar praat veel over OldStars walking football in zijn sociale netwerk. “Ik moet eerlijk bekennen dat de reacties gemengd zijn zodra de vorm wordt besproken. Sommige mannen vinden het maar niks. Met name dat wandelen, maar ook het feit dat slidings niet zijn toegestaan. Daar staat tegenover dat andere het wel leuk vinden en aanhaken om eens een training mee te doen. We hebben een stabiele groep waarmee we wekelijks een training kunnen doen.”

 

Evenwichtsoefeningen

De heren van Kamerik organiseren later in het jaar zelf een OldStars walking football-toernooi. “Op 13 september vindt dat plaats, we hopen daar veel teams uit onze omgeving te mogen begroeten. Uit Utrecht, Woerden en Vinkeveen bijvoorbeeld”, vertelt een teamgenoot van Jan. Of Jan dan weer van de partij is? “Ja absoluut. Woensdag is voor mij de vaste sportdag.”

Elf jaar geleden stopte hij met competitievoetbal bij zijn club. En nu speelt hij, op een andere manier, weer volop mee. “Ik blijf het spel zolang spelen als dat het kan. We hebben hartstikke veel plezier.” Tijdens het gesprek blijkt dat de oefening bij de omheining niet op zichzelf staat. “Ik doe soms evenwichtsoefeningen in de sportschool. Met een kleine groep. En die kan ik evengoed inzetten bij het spelen van OldStars walking football.”

Tekst: Stefan Baars

Verhalen
Toon meer verhalen