Verhaal
OldStar in the picture: Jan Kok (62) – SC Telstar

Dat OldStars walking football gezellig is, staat buiten kijf. Maar voor Jan Kok (62) was dat niet de hoofdreden om te beginnen met walking football. Jan heeft namelijk Parkinson en daarom is het voor hem van belang om in beweging te blijven door middel van OldStars walking football.

OldStars walking football als therapie
Een opvallend kenmerk van de ziekte van Parkinson is een verslechterde aansturing van de spieren vanuit de hersenen, waardoor bewegen moeizamer wordt. Toch is bewegen en sporten ook voor Parkinsonpatiënten een must. “Van mijn therapeut moest ik meer aan sport doen, regelmatig bewegen heeft een positief effect op de gezondheid. Voorheen deed ik altijd aan zaalvoetbal, om toch te kunnen blijven voetballen volgde ik een introductieles bij de OldStars van SC Telstar. Ik las erover in een regionaal krantje en ging samen met mijn vrouw naar de training. In het begin dacht ik wel: ‘Waar begin ik nu weer aan?’, maar het team is heel gezellig en de training was zeer leuk. Dus nu doe ik 1 keer in de week aan OldStars walking football.” legt Jan uit.

Effecten OldStars walking football
Jan merkt duidelijk dat de walking football trainingen positieve effecten hebben op zijn gezondheid: “Het helpt me erg goed! Ik word er rustiger van en mijn spieren worden soepeler. Wel heb ik er soms een soort naweeën van; dan tril ik wat meer of ben ik erg moe. Maar desondanks ervaar ik OldStars walking football als positief voor mijn lijf en leden. Het geeft voldoening, heerlijk! Ook wandel ik nog iedere dag een paar kilometer, samen met mijn vrouw. Alleen fietsen doe ik niet meer, dat is te eng geworden.”

Wekelijkse training
Met veel plezier gaat Jan elke week naar de training. “We beginnen met een warming-up, de trainer besteedt hier goed aandacht aan. Dat is ook wel belangrijk, om blessures te voorkomen. Vervolgens doen we oefeningen om bijvoorbeeld het balgevoel te versterken. Daarna spelen we een partijtje tegen elkaar. Al met al ben je toch zo’n anderhalf uur lekker in beweging. Natuurlijk sluiten we af met een 3e helft. We kletsen bij met een koffie, thee of sportdrankje. Een biertje komt bij ons niet op tafel, maar daar vraagt ook niemand om. Het is zonder alcohol al veel te gezellig!”

Geen gezeur, alleen gezelligheid
Dat het daarnaast erg gezellig is met het OldStars-team, vind Jan alleen maar leuk. “Elke training is weer genieten, er is geen gezeur. Je wordt niet onder druk gezet om te presteren, we willen allemaal gewoon lekker een balletje trappen. De intentie is de gezelligheid, daar gaan we voor! Eerder dit jaar deed ik voor het eerst mee aan het kick-off toernooi, waar ik een boel nieuwe mensen ontmoette. Ik kende de tegenstanders niet, maar ze vlogen me meteen om de nek. Zo leuk! We verloren met 5-0, maar dat vond ik helemaal prima. Winnen interesseert me niet.”, lacht Jan.

Nieuwe tegenstanders
Jan hoopt dat meer 60-plussers zich aansluiten bij de OldStars van SC Telstar en andere OldStars walking football clubs. Ben jij ook overtuigd geraakt van de gezondheidseffecten van OldStars walking football? Meld je dan aan bij een OldStars team bij jou in de buurt!

Jan Kok (62) SC Telstar
Verhalen
Toon meer verhalen