Verhaal
OldStar in the picture: Jeanette Smit (Vitesse)

“Regelmatig komt het voor dat tegenstanders uiterst verbaasd opkijken, zodra ik een doelpunt scoor. Mijn reactie is vervolgens vrij standaard. Ik loop weg alsof het de normaalste zaak van de wereld is”, vertelt Jeanette Smit. In afwachting van de volgende wedstrijd op het OldStars walking football-toernooi bij voetbalvereniging DOVO, deelt ze haar enthousiasme. Jeanette draagt een geel shirt, waarop de naam van haar club staat. Vitesse.

Jeanette is 59 jaar oud. Bijna drie jaar geleden meldde ze zich aan om deel te nemen aan deze voetbalvorm. “Ik belde op omdat een droom van mij in vervulling kon gaan. De mogelijkheid om te gaan voetballen! Bij mijn aanmelding gaf ik eerlijk toe dat ik de 57-jarige leeftijd had. Daarbij heb ik gezegd dat ik er oud uit zie voor mijn leeftijd, haha”, klinkt het bijzonder goedlachs. De aanmelding werd voor Jeanette omgezet in deelname en inmiddels speelt zij wekelijks mee op de velden van de Arnhemse voetbalvereniging ESA.

Voetbalcultuur

Ze is een uitgesproken voetbalfanaat. Dat komt niet alleen tot uiting op de velden waar de OldStars van Vitesse te bewonderen zijn. “Vanaf mijn zesde ben ik verliefd op voetbal. Met mijn vader en broers ging ik mee naar De Kuip voor thuiswedstrijden van Feyenoord. En zelf voetbalden we veel. In de tuin, ook met diezelfde broers. Later ben ik in Nijkerk competitie gaan spelen bij de dames.”

De aantrekkingskracht van de voetbalsport is voor Jeanette door de jaren heen onverminderd groot gebleven. “Ik voel me enorm thuis in deze cultuur. Ik hou van mannenhumor en ik vind de kleedkamerpraat ook heel leuk.” In de Vitesse-gelederen is ze niet de enige vrouwelijke speelster. “We hebben inmiddels vier dames die deelnemen aan OldStars bij Vitesse. Het slaat aan. Binnenkort verwachten we bij ESA ook een Oldstars-damesteam te gaan opzetten.”

Publiciteit

In het veld is Jeanette op veel plaatsen te vinden. “Of ik een vaste positie heb? Nee, niet echt. Ik moet wel zeggen dat ik liever aan de bal ben dan dat ik ‘m af moet pakken.” De voormalige ambulanceverpleegkundige geniet volop van alle voordelen die OldStars walking football met zich meebrengt. “Ik vind het fantastisch. De gezelligheid, het spel en de grappen.” Tijdens het gesprek komt ook het fanatisme voor haar club Vitesse naar boven. “Ik volg alle wedstrijden, hopelijk winnen we aan het eind van het seizoen de KNVB-beker.”

De trainer van Vitesse, Henk Fräser, heeft haar onlangs in lachen doen uitbarsten. Voor de camera van de NOS noemde hij het voetbal van zijn team veredeld wandelvoetbal. “Ik vond dat heel grappig en bovendien maakte hij op een bijzonder manier reclame voor deze vorm. Hopelijk is het een vorm van publiciteit waarmee OldStars walking football verder groeit.”

Fitter worden

Door haar deelname merkt ze dat haar conditie vooruit gaat. “Voorheen vond ik een stuk hardlopen best moeilijk. Doordat ik regelmatig aan het voetballen ben, merk ik dat me dat makkelijk afgaat.” De volgende wedstrijd op het toernooi in Veenendaal speelt Jeanette met haar Vitesse tegen het andere afgevaardigde Vitesse-team. Na een uitgespeelde aanval ontvangt ze de bal in scoringspositie. Een feilloze aanname wordt vervolgd met een doeltreffend schot en het openingsdoelpunt. Haar reactie? Stoïcijns, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Tekst: Stefan Baars

Verhalen
Toon meer verhalen