Verhaal
OldStars in the picture: Cock van Campenhout (81) vv Hilligersberg-Rotterdam

Klein van stuk en groots in zijn daden. Cock van Campenhout heeft alles wat men graag in Rotterdam sportstad ziet. In de geest van Coen Moulijn, evenzo een buitenspeler met snelheid. Cock is 81 jaar jong en speelt nog volop in frivoliteit bij de Oldstars walking football-ploeg van het Rotterdamse vv Hillegersberg. Hij is één van de velen aanwezigen tijdens het kick-off-evenement voor de spelvorm. Het stadion van Excelsior is de locatie.

Tijdens een clinic laat Cock met zijn teamgenoten zien wat Oldstars walking football inhoudt. Hij scoort en hij geniet. “Het maken van het doelpunt in dit stadion is het mooiste dat ik tot nu toe heb meegemaakt in dit team”, deelt hij na afloop. De kleine aanvaller wordt enthousiast begroet door de gasten zodra hij de plenaire ruimte instapt. “Hé topscorer”, krijgt hij te horen. Hij kan erom lachen. Van oor tot oor zelfs.

Tumor achter het borstbeen

In juni 2016 kreeg Cock een buitengewoon naar bericht te horen over zijn gezondheid. Een tumor van drie centimeter was achter zijn borstbeen gevonden en een operatie was noodzakelijk. Vol overtuiging sprak de longarts op hem in. “We gaan jou beter maken”, was de letterlijke tekst. De ingreep bleef niet zonder gevolgen. Zijn stem is grotendeels verloren gegaan. Maar Cock geeft niet op, hij maakt zich op zijn manier nog steeds verstaanbaar voor zijn omgeving.

En als hij zich ergens verstaanbaar maakt, is het op het veld. Zijn problemen met de gezondheid, hebben hem geen afstand doen laten nemen van Oldstars walking football. Integendeel. “Ik speel inmiddels twee jaar mee bij vv Hillegersberg, dat is fantastisch. Ik wil nog wel meer wedstrijden spelen”, spreekt hij met diezelfde innemende lach. De streken van een watervlugge rechtsbuiten wil hij voorlopig nog niet kwijtraken.

Gymzaal in Kralingen

Het leven van Cock explodeert van de passie voor sporten. “Sinds mijn vierde heb ik gevoetbald. Het is het mooiste spel. Ik combineer nu Oldstars walking football met andere sporten. Wekelijks ben ik in de gymzaal in Kralingen te vinden om mijn lichaam in vorm te houden. En oh ja, heel vroeger heb ik ook aan judo gedaan. Het is heel belangrijk voor mij en andere ouderen om in beweging te blijven”, vertelt hij hierover.

“Of ik merk dat ik fysiek vooruitga door Oldstars walking football? Man, ik ben altijd fit geweest!”, vervolgt hij. Zijn mimiek verraadt een oprechte verbazing over het stellen van de vraag. Met een greintje verbolgenheid. Een gezichtsuitdrukking die snel daarna wordt gevolgd met jawel…. zijn lach.

Een competitie lonkt

De mannen van vv Hillegersberg houden het niet bij trainen en spelen in zijn stad. Regelmatig trekken ze erop uit om tegen andere teams te spelen. Cock noemt de voorbeelden van toernooien in Zoetermeer en Den Haag. “Dat was hartstikke leuk om daar mee te doen. We hebben weer nieuwe deelnemers ontmoet en vooral heerlijk gespeeld”.

De kick-off bij Excelsior heeft tot gevolg dat vele Rotterdamse sportorganisaties de intentieverklaring tekenen. Met als doel om Oldstars walking football breder op te zetten in de havenstad. Meer wedstrijden lonken, een competitie lonkt. En voor Cock lonkt de Coolsingel.

Tekst: Stefan Baars

Verhalen
Toon meer verhalen