Verhaal
OldStars trainer in the picture: Richard Mank

“Waar ik kan helpen met het opzetten bij de clubs in de regio Rotterdam, lever ik mijn bijdrage. Dat houdt in dat ik ga ondersteunen bij de fittest, de eerste serie trainingen ga begeleiden en mezelf ga inzetten voor de opstartcursus”, spreekt Richard Mank, de nieuwbakken OldStars trainer in de regio van de Maasstad.

Voetbaldier

Het voetbaldier in Mank komt los zodra hij praat over OldStars walking football. “In omgeving Rotterdam komt veel motivatie los om walking football op te zetten. Dat heb ik echt nog nooit gezien.”

Die woorden zeggen uit zijn mond veel. Mank heeft namelijk veel kennis in en over het sociale sportdomein. “In het verleden heb ik bijvoorbeeld gewerkt als combinatiefunctionaris, ik weet wat erbij komt kijken om nieuwe sociale initiatieven in de sport op te zetten.” Verder kan Mank putten uit zijn ervaring als projectbegeleider bij het KNVB-project ‘Tijd voor Sport’.

De weg kennen

Johan Annema, landelijke projectleider OldStars walking football, vroeg Mank deze zomer voor hulp in regio Rotterdam. De hoofdtrainer van voetbalvereniging Dilettant in Krimpen aan de Lek hoefde niet lang na te denken: “Ik ken Johan goed uit mijn tijd als combinatiefunctionaris. Ik draag graag mijn steentje bij. Mijn contacten in de Rotterdamse voetbalgemeenschap zijn hiervoor heel waardevol.”

Contacten die hij niet alleen opdoet vanuit zijn hoofdtrainerschap. Bij zaterdag derde divisionist Spijkenisse vervult hij de rol als hoofd jeugdopleidingen. Het tekent zijn passie en enthousiasme voor de sport. “Ik keek erg uit naar de landelijke sportweek, waarbij in Rotterdam ruimschoots aandacht werd besteed aan walking football.”

Stappen zetten in Rotterdam

Rotterdam Sportsupport is de organisatie die de clubs lokaal actief benadert. Zodra er interesse ontstaat om verder te gaan, komt Mank’s expertise goed van pas. “Ik denk dan na over de vervolgstappen. ‘Wat hebben de clubs nodig om het op te zetten? ‘Hoe kunnen we het samen duurzaam maken?’ zijn bijvoorbeeld vragen die dan gaan spelen.” Op het veld gaat Mank gebruik maken van de materialentas voor de OldStars. Die tas werd overhandigd na de eerste trainerscursus op het Beweegfestival in Noordwijk. De nieuwe hulpmiddelen, zoals een American-football en een tennisbal, dragen bij aan de vormen voor verantwoord bewegen van de doelgroep.

Na de succesvolle Rotterdamse kick-off bij Excelsior tonen verschillende Rotterdamse verenigingen interesse om de voetbalvorm op te zetten. VVOR, LMO, Charlois, Steeds Hoger, Transvalia, Zestienhoven en R.V.V. Coal lijken te gaan aansluiten bij de OldStars-initiatieven van v.v. Hillegersberg en Feyenoord. Kortom, de agenda van Richard Mank vult zich in hoge snelheid.

Neem initiatief!

Wilt u ook een OldStars walking football initiatief opstarten? Het Ouderenfonds kan u hierbij helpen! Kijk op de website voor meer informatie.

Materialentas

De materialentas die Richard Mank gebruikt tijdens zijn trainingen

Tekst: Stefan Baars

Verhalen
Toon meer verhalen