Verhaal
Spelbegeleider Gerrit Tuinenga: “Ik wil betrokken blijven”

In de Week tegen Eenzaamheid en middenin de Nationale Sportweek vindt de eerste editie van het Multiculturele OldStars walking football-festival plaats. In aanloop naar het evenement in Leeuwarden deelt het OldStars-projectteam een serie verhalen. Gerrit Tuinenga (69) uit Leeuwarden staat vandaag in de schijnwerpers, de OldStar van het eerste uur bij Cambuur Leeuwarden. En de OldStar die, ondanks de ziekte van Parkinson, wil blijven spelen of als spelbegeleider betrokken wil blijven bij de spelvorm.

Hij was er letterlijk als eerste bij in Friesland. Vier jaar geleden werd OldStars walking football gestart in die provincie en zijn naam ging direct op een lijst met deelnemers. Bij de te vormen OldStars van Cambuur Leeuwarden, in zijn Leeuwarden. “Toen ik zag dat ze OldStars zochten heb ik direct gebeld om mezelf aan te melden. Ik was de eerste die dat deed”, aldus Gerrit Tuinenga.

Na dat eerste belletje volgden nog vele andere momenten waarop Tuinenga en OldStars walking football bijeen kwamen. Hij zag de vorm groeien bij Cambuur Leeuwarden en nam al deel aan vele evenementen, waaronder een internationaal toernooi in Cardiff, Wales. Zijn positie? Spits, of goaltjesdief, zoals hij het zelf omschrijft.

Goaltjesdief en spelbegeleider
Tijdens de eerste editie van het Multiculturele OldStars walking football staat Tuinenga ook op het veld. Niet als goaltjesdief, wel als spelbegeleider. Enkele maanden geleden volgde hij de cursus voor spelbegeleider OldStars in het Noord-Hollandse Heiloo.

“Helaas heb ik de ziekte van Parkinson. Dat is een vervelende ziekte. Ik hoop nog lang te kunnen blijven spelen als OldStar, maar als het ophoudt wil ik graag door als spelbegeleider. Ik wil betrokken blijven”, klinkt het monter.

Druk programma
“Ik probeer iedere week een paar keer te bewegen. Zo zit ik veel op de fiets en ben ik dus deelnemer bij de OldStars van Cambuur Leeuwarden”, gaat hij verder. Kort voor het gesprek bracht hij een bezoek aan zijn fysiotherapeut. “De spieren moeten soepel blijven. Bij deze ziekte verstijven de spieren sneller en worden ze korter.”

Tijdens het festival maken verschillende Friese OldStars-teams hun opwachting. Waaronder het team waar Tuinenga normaal gesproken voor uitkomt, de OldStars van Cambuur Leeuwarden. Tuinenga: “We hebben een vrij druk programma. Later dit jaar, in oktober, gaan we ook nog naar het buitenland om een walking football-evenement bij te wonen. Dat toernooi is in Portugal.”

Het Multiculturele OldStars walking football-festival vindt op donderdag 27 september plaats in het Cambuurstadion in Leeuwarden. Tijdens het festival komen tientallen culturen bijeen om OldStars als spelvorm te vieren en te promoten.

Dit artikel draagt bij aan de doelstellingen van OldStars en wordt mogelijk gemaakt door Menzis, Van Boxtel hoorwinkels en FNO.

 

Verhalen
Toon meer verhalen