Nieuws
“Voor mij is dit een jongensdroom”

Deze week presenteert www.oldstars.nl iedere dag een speler van het Nederlands team dat aankomend weekend afreist naar Bristol voor het WK walking football.  We stellen Sjaak de Wit, OldStar bij v.v. Monnickendam, vandaag voor.

Sjaak de Wit (66) heeft nog steeds het idee dat hij droomt. Hij kan nauwelijks bevatten dat ie zaterdag echt meedoet aan het WK walking football in Bristol. “Een jongensdroom komt uit. Vroeger was Sjaak Swart mijn idool en nu ga ik met hem voetballen! Hoe mooi kan het zijn!”

Als klein jochie begon Sjaak met voetballen. Tot zijn dertigste speelde hij, onder andere in Monnickendam 1. Daarna voetbalde hij nog een aantal jaar in de zaal. Rond zijn 45e stapte Sjaak over naar atletiek. Hardlopen doet ie nog steeds, zelfs geregeld een halve marathon. “Sporten is echt mijn lust en mijn leven.”

Blessurevrij
Toen de gemeente Waterland vorig jaar oktober startte met OldStars walking football, zag Sjaak het nog niet zo zitten. “Ach, walking football, dat is voetbal voor oude mannen.” Hij ging toch naar een training. “Ik was vanaf de eerste keer helemaal om. Het is zó ontzettend leuk. Je bent gezellig bezig en je speelt lekker je partijtje voetbal. Ik voel me tijdens zo’n potje voetbal weer 18!”

Inmiddels raadt Sjaak iedereen aan om mee te doen met OldStars. Ook in Bristol wil hij uitdragen dat deze vorm van voetballen leuk, gezond en heel gezellig is. “Walking football brengt sociale contacten en plezier met medespelers, voor, tijdens en na het partijtje. En het is ook nog een gezonde en veilige manier van bewegen.”

Plezier met elkaar
Dat Sjaak niet mag rennen vond hij in het begin nog erg lastig. “Puur door mijn enthousiasme. Maar als je regelmatig afgefloten wordt dan leer je het vanzelf.” Ook van de derde helft in de kantine geniet Sjaak volop. “We maken een lolletje met elkaar en praten over van alles en nog wat.”

Hij vindt het sociale aspect van walking football dan ook het allerbelangrijkste. “Dit heb je echt nodig als je gepensioneerd bent. Mijn werk was een wereld op zich. Als je dan stopt met werken, dan wordt je wereldje wel erg klein. Ik wil niet ’s ochtends naar beneden komen en dan denken ‘wat zal ik vandaag nou weer eens doen?’” Behalve sporten houdt Sjaak van fotograferen, werken in de tuin en lezen. Ook heeft hij samen met zijn vrouw regelmatig de zorg over de kleindochters van 5 en 7 jaar.

Verhalen van vroeger
Eén keer per week zet Sjaak zich in voor een stichting die zelfstandig wonen van ouderen bevorderd. “Mensen kunnen een beroep op ons doen voor een klusje, een wandeling of bijvoorbeeld een boodschap. Ik werk op het coördinatiecentrum; als er een verzoek binnenkomt, zoek ik er een vrijwilliger bij. Soms doe ik ook zelf een klusje bij ouderen. De mensen genieten trouwens vooral van het praatje. Ik ben geboren en getogen in Monnickendam, dus ik ken nogal wat verhalen en dat vinden oudere mensen altijd prachtig.”

Achtbaan
Over de selectie voor het Oranje team zegt Sjaak: “Ik denk dat de jury mij geselecteerd heeft omdat ik spelinzicht heb en een goed loopvermogen. Wel leuk om te vertellen; in de loop van de selectiedag kwam Kees Kist naar me toe. Hij vroeg mijn naam en zei dat ik één van de genomineerden was. Ik dacht nog; dat heeft ie vast nog tegen 25 anderen gezegd. Een van de begeleiders vertelde dat ook Sjaak Swart mijn naam had gevraagd. Als je dan met een paar honderd man op de tribune zit te wachten en je hoort je naam…. dat is echt heel speciaal.”

Vanaf dat moment kwam Sjaak naar eigen zeggen in een  ‘achtbaan’ terecht. “We kregen natuurlijk felicitaties en een shirtje en gingen op de foto. Daarna kwamen we bij elkaar in een aparte kleedkamer en vervolgens moesten we weer het veld op voor foto’s en interviews. Nog steeds heb ik het idee ‘ik droom, dit is niet echt’. En toch vertrek ik vrijdag echt met het vliegtuig naar Bristol!”

Christopher Manuputty (clubmanager OldStars v.v. Monnickendam) over Sjaak de Wit
“Toen Team Sportservice Zaanstreek-Waterland een walking football-groep startte was Sjaak meteen enthousiast. Sjaak heeft geen enkele training gemist, dat typeert hem. Hij is fanatiek, energiek en erg sociaal. Sjaak regelt van alles. Zo heeft hij de sleutels van de kleedkamer en het materiaalhok.”

“Hij beheert ook de koffiepot voor de belangrijke derde helft en hij wast iedere week de hesjes. Buiten dat kan Sjaak aardig overweg met de bal. Dat is niet alleen te zien in de partij maar ook met de techniekvormpjes. En dan hebben we het nog niet eens over zijn loopvermogen.”

 

Overig nieuws
Toon meer nieuws