Vrouwen Walking Football Steenwijk zijn overtuigd van ‘geweldige uitvinding’

Fit blijven, maar met een kleine kans op blessures. Wel het teamgevoel, maar niet de verplichtingen op een vrijdagavond of zaterdagmiddag. De vrouwen van Walking Football Steenwijk zijn overtuigd. “Dit is een geweldige uitvinding.”

Nee, op voetbal heeft ze nooit gezeten. Jeannette Kostwinder schudt haar hoofd. “Niet in clubverband, nee. Ik heb wel een keer gevoetbald tijdens het schoolvoetbal, maar dan hebben we het over veertig jaar geleden hè.” Hoe ze dan toch ineens op latere leeftijd bij het voetbal terecht is gekomen? “Ik loop al jaren hard met twee vriendinnen. Op een gegeven moment vertelden ze dat ze gingen voetballen en hoeveel plezier ze daar aan beleefden. Toen ben ik maar een keer met ze mee gegaan.”

Direct verkocht

Dat voetballen waarover haar vrienden het hadden, bleek het in maart van dit jaar in Steenwijk gestarte walking football. Al na één training was Kostwinder verkocht. “Het is leuk om in beweging te blijven en dat zonder het gevaar om geblesseerd te raken.” Dat je er niet bij mag rennen? Ach, dat is niet zo’n probleem, vindt Kostwinder. “Als je dat graag doet, dan doe je dat er toch lekker naast?”

Snel haast ze zich het veld in, waar scheidsrechter Jan Brassien, zelf ook actief walking footballer, de wedstrijd al in gang heeft gezet. Nauwelijks is de bal aan het rollen gebracht of de arbiter blaast op zijn fluit. “Een vrije trap voor FC Oldemarkt.” Vragend kijkt Kostwinder hem aan.  “Sorry Jeannette, maar je rent weer.” Dat blijkt dus toch lastiger dan gedacht.

Opvallend veel vrouwen

Nu zo’n half jaar geleden werd in Steenwijk met het walking football gestart. Naast de ongeveer twaalf mannen, kwamen er negen vrouwen af op de nieuwe voetbalvorm. “We trainen iedere woensdagmorgen een uurtje”, vertelt Hilda Knol. “Gewoon gezamenlijk, mannen en vrouwen door elkaar heen. De mannen zijn iets technischer, maar dat geeft niet. Daar kunnen wij ons weer mooi aan optrekken.”

Op het toernooitje dat Walking Football Steenwijk deze warme zondagmiddag in september heeft georganiseerd, zijn overigens alleen vrouwen welkom. Naast het eigen team zijn er ook twee teams uit de buurt uitgenodigd. Voor haarzelf is het walking football een uitkomst, vertelt ze. “Vorig jaar was ik op de zaterdag vaak gebroken als ik op vrijdagavond gevoetbald had. Nu heb ik de volgende dag geen centje pijn.” Ze kan het dan ook van harte aan iedereen aanraden. “Ik heb zelf geen drempel ervaren, maar ik kan me voorstellen dat dat voor andere vrouwen wel zo is. Veel vrouwen zijn niet zoals de mannen in een voetbalcultuur opgegroeid. Maar voor walking football maakt dat niks uit. Dat kun je ook best doen, wanneer je nooit gevoetbald hebt. Je bent nooit te oud om te leren.”

Terug naar nieuws