Basiscursus OldStars Sport

Achtergrond

De opstartcursus, ook wel basiscursus genoemd,  is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Het doel ervan is om trainers en begeleiders handvatten aan te reiken om ouderen op een verantwoorde wijze via OldStars walking football in beweging te brengen. Binnen de doelgroep OldStars walking football bestaat verantwoord bewegen uit drie bouwstenen. Die bouwstenen zijn: voetbalvormen, aanbieden van de juiste beweegvormen en de setting waarin dat gebeurt, ook wel sociale activering genoemd. Deze bouwstenen leveren tezamen een bijdrage aan het verbeteren gezondheidsvaardigheden van ouderen. Veel trainers en begeleiders hebben vragen over de opbouw van de training en de intensiteit van de aangeboden voetbalvormen. In deze opstartcursus kunt u vragen stellen over de opbouw van de training en verschillende aangeboden oefenstof. Er wordt hierin gebruik gemaakt van het ASM-model.

Welke bijdrage levert deze opstartcursus?

Met deze opstartcursus heeft u beter inzicht in wat verantwoord bewegen is. Door beweegvormen en spelvormen aan uw training toe te voegen bereikt u dat iedereen met nog meer plezier meedoet aan de oefenvormen op zijn niveau. De onderdelen worden tijdens deze dag besproken en met een terugkomdag op maat gemaakt voor elke initiatiefnemer, trainer en of begeleider.

Voorwaarden en docenten

Om deel te nemen aan de opstartcursus heeft u geen vooropleiding nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. De opstartcursus staat onder leiding van 2 docenten van het Nationaal Ouderenfonds, René Wormhoudt en Bart Logchies.

René Wormhoudt is een van de grondleggers van het Athletic Skills Model en van de innovatieve beweegaccommodaties (Athletic Skills Track). Hij heeft 24 jaar ervaring met de jeugd en het eerste team van de AFC Ajax, Amsterdam. In de jeugdopleiding heeft hij daar van 2005 tot 2012 de visie van het ASM neergezet. Daarnaast heeft hij ervaringen opgedaan in diverse andere sporten waaronder basketbal, handbal, zwemmen en American Football. Hij is opgeleid als fysiotherapeut en is van 2003 tot juli 2012 conditie-, kracht- en hersteltrainer geweest van het eerste team van de AFC Ajax. Sinds 2012 is hij conditie- en hersteltrainer van het Nederlands elftal (KNVB).

Bart Logchies is voetbaltrainer en docent bij de KNVB voor TCI. Op dit moment is hij trainer van Swift. Hij is de afgelopen jaren trainer geweest van diverse verenigingen in het hoogste amateurvoetbal waaronder AFC, Argon, Ajax, KBV en JOS Watergraafsmeer. Daarnaast heeft hij ervaringen met het begeleiden van diverse maatschappelijke projecten als Tijd voor Sport en is hij Worldcoach bij de KNVB.

Programma en locaties opstartcursus

Het programma start om 09:00 uur en het bestaat uit een binnenprogramma en buitenprogramma. De opstartcursus is voornamelijk van praktische aard. De cursus duurt anderhalve dag, en daarna volgt een terugkomochtend. Na afloop van de opstartcursus wordt een bewijs van deelname uitgereikt. De cursus wordt op verschillende plaatsen in Nederland georganiseerd. In de toekomst is het mogelijk om deel te nemen aan een vervolgopleiding.

Opgeven via info@oldstars.nl,  de actuele cursussen staan op www.oldstars.nl/agenda

OldStars Walking football clubs en initiatieven (361)

Bekijk alle clubs en initiatieven…

OldStars walking football nieuws

Meer nieuws