Wat is OldStars

Voetbal is de populairste sport van Nederland. Wekelijks beleven miljoenen mensen vol passie de wedstrijden van hun favoriete club. in het stadion bij hun favoriete profclub, op de velden bij hun eigen amateurclub of voor de tv. Voetbal verbroedert onbekenden, verbindt families, overstijgt generaties en passioneert jong en oud. Ongeacht geloofsovertuiging, afkomst of status. Voetbal is voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven.

De Eredivisie en het Ouderenfonds vinden het belangrijk om mensen gezond te laten leven en met elkaar in contact te brengen. In het geval van OldStars zijn dat 60-plussers. Wij geloven dat we gezamenlijk een verschil kunnen maken door voetbal als middel te gebruiken om maatschappelijke doelen te realiseren. Voetbal is een teamsport en zorgt per definitie dus al voor meer sociale contacten.

Met OldStars slaan Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij de handen ineen om zestigplussers (weer) aan het voetballen te krijgen. Door samen te voetballen komen deze 60-plussers met elkaar in contact en blijven ze fitter. De sociale component van voetbal speelt met name bij deze doelgroep een belangrijke rol.

Voetbal wordt zo als middel ingezet om issues waar deze doelgroep mee kampt (gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten) bespreekbaar te maken en aan te pakken. Deelnemers van OldStars voetballen volgens het ‘Walking Football’ principe, waarbij er niet mag worden gerend, dit om blessures te helpen voorkomen. Er zijn nog enkele andere regels: er wordt op een klein veld gespeeld, zes tegen zes en zonder keeper.

OldStars is een programma van 20 weken. Het begint met een fittest (nulmeting), na 20 weken volgt er een na-meting en wordt de cyclus afgesloten met het OldStars-kampioenschap. De club verzorgt training en begeleiding op de eigen sportaccomodatie. Trainingen worden gestart met een kopje koffie of thee. Zo leren de deelnemers elkaar beter kennen en ontstaat er een ‘mannen onder elkaar’ gevoel.

In 2013 vond er een pilot plaats bij drie profclubs, te weten ADO Den Haag, PSV en RKC. Op 3 februari 2014 ging OldStars ‘officieel’ van start met ADO Den Haag, PSV, RKC en FC Groningen.  In de toekomst zullen meer clubs aanhaken, houd daarom deze site in de gaten of jouw favoriete club ook deelneemt.

Uiteraard is OldStars ook voor amateurverenigingen uit te voeren. Hiervoor werkt OldStars samen met de KNVB. Wil je OldStars ook bij jouw eigen club uitvoeren? Meld jouw club dan snel aan via onderstaande link en download de hulpmiddelen!

Aanmelden amateurvereniging »

Initiatiefnemers

Binnenkort meer informatie

16200 Uren gesport
9072000 Calorieën verbrand
106 Clubs lid
405 Deelnemers lid
Samen hebben wij dit gerealiseerd!