Weg van de gesloten afdeling

Plotseling loopt Chrit naar het hek langs het veld. Hij begint in de zakken van de hangende trainingsjassen te voelen. De labels inspecteert hij nauwkeurig. Lichte paniek in zijn ogen, waar is de zijne? Een teamgenoot merkt het op –‘Chrit, je had er gene bij je.’ Verbaasd kijkt Chrit op. Het zal wel zie je hem denken. Terug het veld op. Een partijtje voetbal staat op het punt van beginnen. Het gaat goed. Chrit onderschept vaak de bal en krijgt de nodige complimenten. Dan is er ineens weer een opmerkelijk iets. Een medespeler van Chrit heeft de bal. Vanaf de rechterkant komt iemand wild op hem af. De bal wordt fel onderschept. Het is Chrit. Hij laat zijn medespeler vertwijfelend achter. Verontschuldigend steekt hij zijn hand omhoog. Om na afloop nog eens bij het hek te gaan kijken of zijn trainingsjas daar misschien hangt…

Voetballen met dementie. Weinig mensen die het doen. Bij de OldStars van VVV kan het. Het merendeel van de groep is kerngezond, maar er lopen een paar speciale verhalen tussen. De eén heeft een kapotte knie, de ander een hartkastje, weer een ander is doof. En Chrit, Chrit is dement.

Relativeringsvermogen

Juist die mix van bijzondere verhalen bij elkaar maakt het een hechte groep. Een groep waarbij humor en sportiviteit voorop staan. Zonder relativeringsvermogen pas je niet in dit team. Als een veganist makkelijk omvalt, wordt hem geroepen dat hij maar eens een speklapje moet proberen. Als een Duitser een overtreding maakt, wordt hem verteld dat het geen oorlog meer is. Wanneer iemand zwarte koffie besteld, wordt er gegarandeerd dat er alvast goed geroerd is. Degene met de grootste buik brengt volgens de OldStars altijd een reservebal mee.

Open kaart

In dit bijzondere gezelschap voelt Chrit (66) zich thuis. Toen hij drie jaar geleden zich aansloot, heeft hij meteen zijn verhaal verteld. “Door meteen open kaart te spelen, maak je het een stuk makkelijker voor jezelf. Je voorkomt nare opmerkingen of gefrustreerde reacties. De groep heeft het heel positief opgevangen.”

Gesloten afdeling

Chrit zit inmiddels op de gesloten afdeling van een verpleeghuis in Venlo. Dat hij in alle vrijheid nog kan voetballen doet hem goed. “Het was verschrikkelijk om mijn vrouw te moeten verlaten, maar het ging niet meer. De situatie was onhoudbaar en mijn vrouw had last van mijn ziekte. Gelukkig word ik nu elke week door een teamgenoot opgehaald om te kunnen voetballen. De namen kan ik niet onthouden, maar verder merken mijn teamgenoten er weinig van.”

Volwaardig lid

Dit wordt beaamd door de groep. ‘Chris is gewoon een aardige gast’- klinkt het. ‘Heel fijn om hem erbij te hebben. Indirecte vrije ballen neemt hij altijd direct, maar dat is het dan ook. Hij is een volwaardige OldStar van VVV.’

Vertraging aftakeling

“Gelukkig gaat het proces van dementie nog traag. Waarschijnlijk komt dat omdat ik blijf bewegen. Prikkels opzoeken is belangrijk. Dementie is een kloteziekte, maar in een hoekje gaan zitten heeft geen zin. Ik hoop nog lang onderdeel te zijn van deze groep.”

De 100% ouderenvriendelijke sportvereniging

Met de aangepaste spelvormen in het programma OldStars en De Derde Helft willen het Nationaal Ouderenfonds en haar partners Menzis en Van Boxtel de komende twee jaar in totaal 180 nieuwe initiatieven in verschillende takken van sport ontplooien en 50 verenigingen ondersteunen om De Derde Helft op te zetten. Daarmee wil het Ouderenfonds via het verenigingsleven een bijdrage leveren aan een 100% ouderenvriendelijke sportomgeving in Nederland. Daarin is ook aandacht voor om kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen met dementie, te bereiken die mee kunnen doen aan activiteiten in en rondom de sportvereniging. Het Ouderenfonds wil binnen de twee genoemde programma’s, de vereniging als plaats gebruiken waar ouderen om laagdrempelige wijze in beweging kunnen komen en elkaar kunnen ontmoeten.

Douwe de Vries, Nationaal Ouderenfonds

Terug naar nieuws