Zaadjes geplant bij succesvolle interland

“Mensen uit Amsterdam, Weert, Haarlem, Almere en Eindhoven zaten bij elkaar in een team. Allemaal met een Caribische achtergrond. Nu hopen we met al die verschillende deelnemers teams op te starten daar waar ze vandaan komen.”

Bovenstaande quote komt uit de mond van Errol Sint Jago. Hij is de aanjager van de OldStars Caribisch Nederland. Om aandacht te vragen voor de sport walking football was er zaterdag 14 september een heuse ‘interland’ georganiseerd tegen de Molukse OldStars. Niet om te kijken wie er de beste is. Wel om te kijken of walking football verder kan worden uitgerold binnen de Molukse en Caribische gemeenschap.

Eerste keer

De interland was een vervolg op de deelname van het Caribisch team bij het Multicultureel Festival in Leeuwarden. Zeventien OldStars met een Caribische achtergrond gaven acte de présence. Daarvan hadden er veertien nog nooit walking football gespeeld, vertelt Errol. “Ze vroegen me waarom we wedstrijdjes van vijftien minuten spelen. Dat vonden ze veel te kort. Tegen het einde van de dag kwamen ze weer naar me toe. Vijftien minuten per wedstrijd was meer dan genoeg. Het is intensiever dan ze dachten en de warming-up alleen al duurt meer dan dertig minuten.”

Laagdrempelig

“Walking football is een hele makkelijke manier om andere mensen te ontmoeten. Het leuke is dat een aantal mannen elkaar weer zagen na dertig jaar elkaar niet gezien te hebben. Alles kwam samen bij de interland. Nieuwe deelnemers voor OldStars, nieuwe ontmoetingen, uitwisseling tussen de Molukse en Antilliaanse gemeenschap, beweging, en vooral veel gezelligheid.”

De laatste

Errol moet lachen als hij de vraag krijgt of mensen nog lang waren gebleven. “Haha, je weet toch. Wij vertrekken altijd als laatste. Dat is onze grootste kwaliteit.” Zestien november staat het volgende event gepland, bij Faja Lobi in Utrecht. Errol heeft al de nodige aanmeldingen binnengekregen. “Ik heb alle vertrouwen dat dit soort evenementen zijn vruchten gaan afwerpen. Hopelijk kunnen de Caribische OldStars straks ook om de hoek een balletje met elkaar trappen.”

De OldStars ontmoeting tussen de Molukse- en Caribisch Nederland OldStars krijgt ondersteuning van het Nationaal Ouderenfonds en de landelijke partners Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Het Theresia Spijker Fonds en Stichting Brentano’s Steun des Ouderdoms.

Terug naar nieuws